Čisti računi, dobri prijatelji

Prijatelji si najpogosteje pomagajo z dejanji, včasih pa tudi z denarjem, kar pa hitro lahko pripelje do skrhanih prijateljskih odnosov. Preverite, kaj narediti, ko vas nekdo prosi, da mu posodite denar, in kako boste svoj dolg najbolj enostavno vrnili, kadar si denar izposodite sami.


Star latinski pregovor pravi, čisti računi, dobri prijatelji. Čeprav sta Majda in Luka vaša najboljša prijatelja, pa se pri denarju lahko vse konča. Zato je pomembno, da imate finance tudi med prijatelji in družino urejene.

  

Naj dolg ne ostane predolgo nepoplačan

Ko govorimo o dolgu, imamo najpogosteje v mislih večje zneske, a med prijatelji se denar hitro posodi, na primer za pijačo ali pri kosilu.

Natakar prinese račun in ko izračunate, koliko posameznik plača, je to znesek z decimalkami, vsi pa imate vsi večje bankovce ali kartice. Nič, en plača za vse, mu boste že v pisarni vrnili. A težava se ne reši, saj tudi takrat ne boste imeli drobiža.

Tudi ko se zbira denar za skupna darila, običajno nekdo 'založi' večji del kupnine, preden se zberejo prispevki vseh udeleženih. Ko taki drobni zneski postanejo navada oziroma je treba enega od prijateljev vedno znova opozoriti, da mora svoj dolg vrniti, se prijateljstva kaj hitro pričnejo krhati.

A z uporabo npr. mobilne banke se lahko takim posojilom v celoti izognete. Ste pozabili denarnico? Prijatelju, ki vam posodi gotovino, lahko posojen znesek vrnete kar takoj in se izognete temu, da bi na dolg pozabili.

  

Najhitreje do čistih računov pridete z mobilno banko

Vsak dan gredo skupaj v službi na kosilo tudi Matej, Nina, Monika in Tadej. In vsak dan imajo težavo s plačevanjem, saj jim prej ali slej zmanjka drobiža. Ena možnost je, da vsak dan plača en od njih, ampak kaj ko zneski kosila niso vedno enaki. Res je, da bi to lahko zanemarili, ampak oni se držijo pravila: Čisti računi, dobri prijatelji. Zdaj jim pri tem pomaga Klikin z in-plačilom. Poznati morajo samo še telefonske številke drug drugega, dolgih številk bančnih računov pa jim ni treba izmenjati.

In-plačila za preprosta nakazila

Pri in-plačilu Matej, Nina in Monika uporabijo Klikin in mobilno telefonsko številko Tadeja, ki je ta dan plačal kosilo. Uporabniki mobilne banke Klikin lahko z in-plačili namreč nakazujejo denar vsem uporabnikom mobilne banke Klikin, ki so vklopili prejem in-plačil. Imeti pa morajo tudi njegovo telefonsko številko, ki jo izberejo iz imenika v svojem mobilnem telefonu. Za zaključek transakcije morajo vnesti le še znesek in namen.

Če prijatelj še nima vklopljenih in-plačil, bo dobil SMS-sporočilo: Vklopi prejem in-plačil v Klikinu in lahko ti bom nakazal denar.

Koraki vklopa in-plačil

1Izberite in-plačilo ter sledite navodilom.
2Vklopite prejem in-plačil. Nadaljujte z izbiro »V redu« ali »Ne prikazuj več«.
3Z izbiro »Da« potrdite, da se strinjate s prejemom in-plačil.

Do čistih računov tudi s spletno banko

Petra, ki je nujno potrebovala denar za nakup novega računalnika, si je denar izposodila od Kaje. Ker se je od nekdaj držala rokov, je tudi tokrat rok, ki sta ga dorekli s Kajo, vzela resno. Ko je dobila nakazilo od študentskega servisa, je prek NLB Klika (ker še ne uporablja Klikina) med hitrimi plačili izbrala Kajo in ji nemudoma nakazala sposojen denar. Tako ji ni bilo treba čakati, da bi se s Kajo srečali v živo, medtem ko bi lahko denar na računu že zapravila.

Hitra plačila

Med hitrimi plačili ima shranjene tudi druge prijatelje in družinske člane, s katerimi si je blizu. Včasih si od njih izposodi denar, drugič pa ga posodi ona. Najpogosteje ji to pride prav, kadar s prijatelji skupaj kupujejo kakšno darilo, da lahko takoj nakaže svoj delež in tako ni dolžna prijateljem, če to ni nujno.

   

Je to darilo ali posojilo?

Zlahka se lahko zgodi, da novi prijatelj, vaše dobre volje, ko ste mu posodili denar, ne bo razumel kot posojilo, temveč kot darilo, to pa ni nemogoče niti pri dolgoletnih prijateljih, saj se ljudje spreminjamo. Prišlo bo do slabe volje z vaše strani, prijateljstva pa bo (sploh ob višjih vsotah) počasi konec.

Pri posojilu se posojilodajalec in posojilojemalec lahko prosto dogovorita o pogojih, pod katerimi je denar posojen. Če se posojilodajalec velikodušno odpove posojenim sredstvom, gre v bistvu za darilo, a največkrat je za ohranitev zaupanja in konec koncev prijateljstva pomembno, da je posojen denar tudi vrnjen.

Najbolje je, da se s prijateljem o pogojih vračila dogovorite že takoj na začetku. Najbolje je, da skupaj postavita realen čas vrnitve denarja. Dogovorita se lahko tudi, ali se posojeni denar vrne z obrestmi ali brez in ali se ga vrne v gotovini ali kot nakazilo.

  

Razlika med plačilom v spletni in mobilni banki

Kakšna je torej razlika med in-plačilom in hitrim plačilom? Pri in-plačilu v Klikinu tudi prvič ni treba vpisovati podatka o številki bančnega računa, niti ne varnostnega gesla, kar morate storiti v NLB Kliku, da ustvarite novo hitro plačilo. Vse, kar morate pri in-plačilih vedeti, je telefonska številka prejemnika nakazila oziroma morate imeti števliko shranjeno v imeniku, ter vklopiti možnost in-plačil.

september, 2019

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!