Da ne bo zmanjkalo limita na kartici

Pri limitih nikoli ne vemo čisto dobro, kaj naj si mislimo o njih. Lahko so nam všeč ali pa nam grejo na živce. Velikokrat oboje hkrati. Vsekakor pa je dobro vedeti, koliko limita imamo na karticah. Da nam ga slučajno ne zmanjka ravno takrat, ko bi ga najbolj potrebovali. Kaj je torej dobro vedeti, da nas ne bo presenetil porabljeni limit?


Najprej moramo vedeti, koliko odobrenega mesečnega limita imamo na kartici z odloženim plačilom. To je najvišja vrednost, do katere lahko obremenimo kartico, in se določi ob odobritvi NLB Plačilne kartice (glede na mesečne dohodke, kreditno sposobnost in korektnost poslovanja). Če ugotovimo, da limita za naše potrebe ne bo dovolj, lahko zaprosimo za stalno ali začasno povišanje (seveda tudi znižanje, če želimo).

Priporočilo: zelo verjetno naše potrebe ne bodo v vseh mesecih enake – za sezonske nakupe, večje spletne nakupe, organizacijo počitnic in podobno bomo kartico uporabljali več. Odobreni limit naj bo dovolj visok, da bomo lahko pokrili porabo tudi v mesecih, ko pričakujemo večje nakupe. Za izredne nakupe pa si lahko, če je treba, začasno povišamo limit.

Da bomo lahko ocenili, koliko limita potrebujemo, moramo vedeti še, kako različna plačila vplivajo na naš razpoložljivi oziroma prosti limit. Ta pove, koliko lahko v danem trenutku plačamo s kartico.

   

Kako se s plačevanjem spreminja razpoložljivi limit na kartici

Za lažje razumevanje poglejmo praktični primer uporabe kartice v enem mesecu.

Na kartici z odloženim plačilom imamo odobren limit v višini 1.000 EUR, obveznosti na kartici plačujemo osmi dan v mesecu. Mesec smo začeli s 500 EUR porabe iz prejšnjega meseca in 300 EUR neplačanih obveznosti iz nakupa na obroke – pred dvema mesecema (11. v mesecu) smo opravili nakup za 500 EUR na pet obrokov. Dva obroka sta že plačana, v tem mesecu v plačilo zapade še tretji. V tem mesecu načrtujemo še krajše vikend razvajanje kot nagrado ob koncu leta in smo zato na spletu preiskali hotelsko ponudbo. Najprej smo našli hotel A in ga za vsak slučaj kar takoj rezervirali, naslednji dan še nekoliko cenejši hotel B. Hotelov nismo plačali vnaprej, smo pa kartico uporabili za avtorizacijo rezervacij. Nekaj dni pozneje smo odpotovali v izbrani hotel B in ga plačali s kartico. Na srečo smo glavnino novoletnih nakupov s kartico opravili že v prejšnjem mesecu, saj bi sicer kaj hitro ostali brez razpoložljivega limita.

Pogoste napake, ko izračunavamo prosti limit

  • Nakupa na obroke s kartico ne upoštevamo pravilno. Pri nakupu na obroke bomo posamezne obroke res plačevali šele v prihodnjih mesecih, vendar moramo vedeti, da je razpoložljivi limit na kartici manjši za celotno neodplačano vrednost nakupa in ne le za en obrok (za obrok, ki ga plačamo v enem mesecu).

Priporočilo: na obroke kupujmo takrat, ko ne pričakujemo drugih večjih nakupov. Z NLB Plačilnimi karticami lahko kupujemo na 2 do 24 obrokov, ponekod celo do 60.

  • Pozabimo na rezervacije sredstev na kartici. Pri rezervacijah hotelskih sob, akontacijah za najem vozil/plovil in podobnih nakupih se kartica včasih ne uporabi za dejansko plačilo, ampak za (pred)avtorizacijo oziroma rezervacijo sredstev na kartici. Zato lahko pozabimo na to, da tudi take transakcije zmanjšujejo razpoložljivi limit. Začasna avtorizacija je veljavna deset dni, po tem se rezervirana sredstva samodejno sprostijo in s tem tudi razpoložljivi limit.
  • Pozabimo upoštevati neporavnane obveznosti prejšnjega obdobja. Limit na kartici se sprosti šele, ko poravnamo obveznosti iz preteklega obdobja, ki so zapadle v plačilo. Osem dni od začetka obračunskega obdobja do zapadlosti teh obveznosti razpoložljivi limit bremeni tudi poraba iz prejšnjega meseca.

Priporočilo: obveznosti na kartici z odloženim plačilom lahko poravnamo tudi predčasno. S tem se razpoložljivi limit sprosti in ni potrebe po povišanju limita.

  • Pozabimo na članarino za kartico. Ker se članarina za uporabo kartice z odloženim plačilom zaračuna le enkrat na leto, jo v mesecu, ko zapade v plačilo, pogosto pozabimo upoštevati.

Priporočilo: v izbrane NLB Pakete je kartica z odloženim plačilom že vključena, zato se članarina ne zaračuna. Izberimo takega, ki ustreza našim potrebam.

     

Kje lahko pogledam razpoložljiv limit na kartici

Koliko imamo prostega limita na naši NLB Plačilni kartici, lahko kadar koli preverimo:

  • v spletni banki NLB Klik, mobilni banki Klikin in prek telefonske banke NLB Teledom;
  • na video klicu;
  • v mobilni denarnici NLB Pay za NLB Plačilne kartice, ki smo jih digitalizirali za namen plačevanja s telefonom;
  • na bankomatih: za NLB Plačilno kartico Visa na bankomatih vseh bank, za NLB Plačilno kartico Mastercard na NLB Bankomatih;
  • v NLB Poslovalnicah.
Priporočilo: dobro je tudi, da sproti spremljamo porabo na kartici. Za to lahko uporabimo storitev SMS-Alarm o uporabi kartice. Ob vsakem plačilu s kartico in o rezervaciji sredstev bomo prejeli SMS. To je dobro tudi z varnostnega vidika, saj bomo takoj vedeli, če je kartico uporabila nepooblaščena oseba.

Plačujte brezskrbno z NLB Plačilnimi karticami

Da vas v ključnem trenutku ne preseneti porabljeni limit, vam svetujemo, da uporabljate več plačilnih kartic in spremljate stanje. Izbirate lahko med več NLB Plačilnimi karticami. Kartici NLB Mastercard in NLB Visa lahko prenesete tudi v mobilno denarnico NLB Pay za preprosto, hitro in varno plačevanje s pametnim telefonom.

Najdite pravo kartico zase 

april, 2021

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!