NLB Pay na kar 93 % prodajnih mest v Sloveniji

Z razvojem nove tehnologije prihajajo novi načini plačevanja, ki jih uporabniki sprejemamo bolj ali manj hitro. Na brezstične kartice smo se že popolnoma navadili, zdaj nas osvajajo mobilne denarnice, ki omogočajo plačevanje s pametnim telefonom. Ali jih bomo vzeli za svoje, je odvisno predvsem od tega, kje lahko z njimi plačujemo. Naj bodo nove rešitve mobilnega plačevanja še tako prijazne za uporabo, če lahko z njimi plačujemo le na omejenem številu plačilnih mest, bodo gotovina in kartice še kar ostale v naših denarnicah. To vsekakor ne velja za mobilno denarnico NLB Pay – z njo lahko plačujete na kar 93 % prodajnih mest v Sloveniji in 67 % v Evropi.


Mobilno plačevanje za Slovence ni nekaj novega. Med prvimi na svetu smo lahko že leta 2001 plačevali s telefoni, ko je na trg vstopila Moneta, na začetku le za plačevanje nekaterih storitev na spletu. Pozneje so njene funkcionalnosti razširili, še vedno pa lahko z njo plačujemo le na plačilnih mestih, vključenih v sistem Moneta.

S povečevanjem števila pametnih mobilnikov in vse večjo naklonjenostjo uporabnikov mobilnemu plačevanju so se pojavili novi ponudniki in danes lahko izbiramo med več rešitvami. Temeljijo na različnih tehnologijah, ki vplivajo tudi na dostopnost plačilnih mest. Največ obetajo mobilne denarnice, ki uporabljajo tehnologijo NFC. Šele te bi lahko zares nadomestile kartice in gotovino, saj je z njimi mogoče plačevati na mestih, ki omogočajo brezstično plačevanje, teh pa je veliko.

  

Kaj so mobilno plačevanje, mobilna denarnica in mobilna banka

Različne rešitve mobilnega plačevanja lahko na trgu povzročajo zmedo, zato si najprej poglejmo razlike med mobilnim plačevanjem, mobilno denarnico in mobilno banko (tudi mobilna banka omogoča mobilno plačevanje).

Mobilno plačevanje

O mobilnem plačevanju govorimo, ko je nakazilo za nek izdelek ali storitev posredovano prodajalcu prek mobilne naprave, kot je pametni telefon. Rešitve mobilnega plačevanja za transakcije uporabljajo različne tehnologije: najnaprednejšo NFC, sporočila SMS ali pozivne kode USSD, internet, glasovne/podatkovne klice (parkirišča). Odvisno od sistema plačilo bremeni uporabnikov račun za mobilne storitve (pri Moneti), drug nebančni račun (pri mBills), bančni račun (pri Klikinu) ali bančno oziroma plačilno kartico (pri NLB Pay).

   

Mobilna denarnica

Mobilna denarnica je virtualna denarnica na pametnem telefonu, v kateri so varno shranjeni podatki o plačilnih karticah uporabnika in ki omogoča mobilno plačevanje prek tehnologije NFC, trenutno najboljše in najvarnejše tehnologija za plačevanje. Z mobilno denarnico NLB – NLB Pay – lahko nakupe na brezstičnih terminalih POS opravite kar s telefonom, zato vam ni več treba s seboj nositi plastičnih kartic.

  

Mobilna banka

Mobilna banka je aplikacija za pametne mobilne naprave, ki omogoča izvajanje vsakodnevnih bančnih storitev. Mobilna banka NLB – Klikin – je namenjena vsem, ki želite dostopati do svojih računov v banki in opravljati bančne storitve kar s svojega pametnega telefona. Med drugim lahko v Klikinu brez obiska bančne poslovalnice v nekaj minutah uredite hitri kredit, plačujete položnice brez prepisovanja podatkov in si s prijatelji preprosto razdelite plačilo skupnega kosila.

   

  

Tehnologija NFC je najboljša izbira za plačevanje s telefonom

Za mobilno plačevanje je z vidika uporabniške izkušnje trenutno najboljša tehnologija NFC, saj omogoča hitro, enostavno in varno plačevanje s telefonom. Izkušnja je zelo podobna plačevanju z brezstičnimi karticami, ki smo se jih že dobro navadili.

Še večja prednost pa je v dostopnosti. Ker mobilne denarnice, kot je NLB Pay, uporabljajo že razvito infrastrukturo brezstičnega plačevanja NFC, prodajna mesta zanje ne potrebujejo posebnih naprav ali kod QR. Dovolj je brezstični terminal POS, ki ga imajo že za brezstično kartično plačevanje.

Razvijalci, ki so se odločili za druge tehnologije, so morali razviti celoten sistem plačevanja, vključno z opremo plačilnih mest. Mrežo plačilnih mest sicer širijo, a je v primerjavi z mobilnimi denarnicami NFC število teh mest še vedno precej manjše. Zaradi omejenih možnosti, kje se lahko s temi rešitvami plačuje, so se morda ohranili nekateri miti, ki pa za sodobne mobilne denarnice nikakor ne veljajo.

    

Kaj pa je res?

  • Z NLB Pay lahko plačujete že na 93 % plačilnih mest v Sloveniji …

Slovenija je z vidika pripravljenosti na brezstično plačevanje zelo razvita. Plačilnih mest, na katerih lahko plačujete z mobilno denarnico NLB Pay, je že 93 %. Na plačilnem mestu poiščite oznako za brezstično plačevanje in plačajte z NLB Pay.

  • … in na 67 % plačilnih mest v Evropi

Slabost rešitev mobilnega plačevanja, ki temeljijo na drugih tehnologijah kot NFC, je tudi omejenost na Slovenijo, saj je vstop na tuje trge zahteven. Mobilno denarnico NLB Pay pa lahko uporabljate po vsem svetu, na več kot 1,7 milijona plačilnih mestih. Pokritost po posameznih državah in delih sveta je različna, slabša v Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem vzhodu, v naši bližini pa je visoka. V Evropi tako lahko z NLB Pay plačate na 67 % plačilnih mest, še boljša pa je pokritost v sosednjih državah, v Hrvaški, Italiji, Avstriji in Madžarski.

  • Število plačilnih mest NFC bo še naraščalo

Število plačilnih mest, na katerih boste lahko plačevali z mobilnimi denarnicami na osnovi tehnologije NFC, bo še naprej naraščalo. Po napovedih naj bi jih bilo do leta 2020 na globalni ravni 78 %.

  

Številni uporabniki že zaupajo NLB Pay

Mobilno denarnico NLB Pay uporablja že več kot 7.000 uporabnikov, ki so skupaj opravili prek 160.000 transakcij.

Preberite več o NLB Pay

februar, 2019

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!