Do avtomobila s kreditom ali lizingom?

Odločili ste se za nov avto. Tako kot polovica Slovencev ga tudi vi verjetno ne boste kupili z enkratnim plačilom, ampak z eno izmed oblik financiranja, ki omogočajo odplačevanje v daljšem časovnem roku. Razmišljate o avtomobilu v vrednosti okoli 20.000 evrov, četrtino zneska boste zbrali s prodajo starega avtomobila in prihranki. Kako pa pokriti preostali del? S kreditom ali lizingom?


Avtomobil na kredit

Najpogostejše vprašanje vsakega bodočega kreditojemalca je, ali mu bo banka sploh odobrila kredit oziroma kakšni so pogoji zanj. Kredit za avto v NLB, na primer, najamejo državljani in nedržavljani Republike Slovenije s statusom rezidenta, ki so starejši od 18 let in hkrati ob izteku kredita ne bodo starejši od 80 let. Tako kot pri drugih oblikah kreditiranja je temeljni pogoj za odobritev ustrezna kreditna sposobnost kreditojemalca in to, da ima pri NLB odprt osebni račun.

Strokovnjaki svetujejo, da pri nakupu avtomobila upoštevate zlato pravilo 20/4/10. To pomeni, da si lahko kupite tak avto, za katerega imate zagotovljen polog, ki pokriva 20 % kupnine, vzamete kredit za 4 leta, anuiteta kredita, tj. mesečna obveznost za odplačilo kredita, pa naj ne presega 10 % vaših rednih mesečnih prilivov.

Včasih nas okoliščine pripeljejo v nepredvideno situacijo, ko nimamo 20 % vrednosti privarčevane. V takih primerih se lahko z NLB Osebnim kreditom, ob ustrezni kreditni sposobnosti in vrsti zavarovanja, pokrije celotna kupnina. Kredit se lahko zavaruje pri zavarovalnici ali z drugimi oblikami zavarovanja.

Kaj to pomeni v uvodoma opisanem primeru? Ker bi 5.000 evrov vplačali sami, bi vam manjkalo še 15.000 evrov, za kar bi najeli kredit za dobo 5 let in ga zavarovali pri zavarovalnici.

V opisanem primeru smo uporabili informativni izračun za NLB Osebni kredit. Če pošljete individualno povpraševanje ali se oglasite v banki, je lahko obrestna mera tudi ugodnejša od spodnjega informativnega izračuna.

SPREMENLJIVA OBRESTNA MERA

Začetna mesečna obveznost 275,84 EUR
Spremenljiva obrestna mera 6-mesečni EURIBOR + 4,15 %
EOM 5,84 %
Strošek odobritve 195 EUR
Strošek zavarovanja kredita pri zavarovalnici 433,62 EUR
Skupni stroški kredita 2.193,23 EUR

* Informativni izračun NLB Avtokredita na 22. november 2016.

   

Za tiste, ki ne želijo tvegati sprememb obrestne mere, smo dodali še primer NLB Osebnega kredita z nespremenljivo obrestno mero.

NESPREMENLJIVA OBRESTNA MERA

Mesečna obveznost 288,25 EUR
Nespremenljiva obrestna mera 5,75 %                                        
EOM 7,76 %
Strošek odobritve 195 EUR
Strošek zavarovanja kredita pri zavarovalnici 422,00 EUR
Skupni stroški kredita 2.932,58 EUR

* Informativni izračun NLB Osebnega kredita na 22. november 2016.

     

Vam je vsebina všeč? Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000 bralcem, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.

Naročite se

       

Avtomobil na lizing

Lizing je danes najbolj razširjena oblika financiranja vozil, tako osebnih kot tudi tovornih. Procesi odobritve so hitri, velikokrat se ti v sodelovanju s številnimi prodajalci vozil odvijajo kar na prodajnih mestih. Kakšni pa so pogoji in stroški za pridobitev lizinga?

Pogojev je manj kot pri kreditu, seveda pa je treba biti plačilno sposoben, imeti sprejemljivega delodajalca in zaposlitev za nedoločen čas oziroma za določen čas do izteka lizinga. Ne morete ga dobiti, če še niste polnoletni ali če bi bili ob izteku lizinga starejši od 75 let. Če ne izpolnjujete teh pogojev, potrebujete poroka oziroma pristopnika k dolgu.

Lizing, enako kot kredit, lahko dobite tako za nova kakor rabljena vozila. Doba financiranja za osebna vozila naj ne bi presegala 6 let. V primeru financiranja rabljenih vozil je skupna doba trajanja lizinga odvisna od starosti vozila, ki, skupaj s trajanjem leasinga, naj ne bi presegala več kot 120 mesecev.

Mesečni obrok in obrestna mera sta odvisna od vaše bonitete. Prednost lizinga je, da zavarovanje terjatve pri zavarovalnici ni potrebno, s čimer odpadejo stroški, ki sicer nastanejo ob najemu kredita. Tudi tukaj je pogoj, da vam morajo po odbitku vseh obremenitev, ki jih že imate, in obroka lizinga ostati vsaj zakonsko predpisani minimalni prihodki.

Dodatna prednost ponudbe NLB Lease&Go je tudi možnost, da vam v obroke vključijo tudi zavarovanje vašega novega vozila, lahko pa se dogovorite tudi za vključitev drugih stroškov, kot so stroški servisov, zimskih/letnih gum, registracije ...

  

3 bistvene razlike med nakupom s kreditom in lizingom

1. Poglavitna razlika med kreditom in lizingom je, da boste pri nakupu s kreditom pravni in ekonomski lastnik vozila postali takoj, pri lizingu pa šele ob odplačilu.

2. Pri lizingu mora biti avtomobil kasko zavarovan z maksimalno 1-odstotno odbitno franšizo in vključeno krajo, pri kreditu pa lahko vrsto zavarovanja izberete sami. Tako lahko privarčujete nekaj sto evrov na leto, čeprav je priporočljivo imeti nov avtomobil dobro zavarovan v vsakem primeru. 

3. Če kredita ne bi mogli odplačevati, obstaja možnost reprograma kredita. Tudi če kot lizingojemalec niste več zmožni odplačevati svojih obveznosti, se poskuša najti najboljša rešitev za obe strani, saj je želja obojih, da vozilo ostane vam in da je lizingodajalec poplačan. Če to ni mogoče, se vozilo vrne lizingodajalcu, vplačanega zneska pa ne izgubite, ampak se ta šteje kot zmanjšanje obveznosti po pogodbi.

   

Želite individualno ponudbo?

Ker informativni izračun kredita na spletu temelji na splošni ponudbi, ga uporabite le, ko razmišljate, koliko se lahko zadolžite. Potem pa pridobite individualno ponudbo. 

Naročite individualno ponudbo

december, 2016

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

ZavarovanjeAvto

ZavarovanjeAvto

Izbirate lahko med paketi avtomobilskih zavarovanj ali pa si sestavite avtomobilsko zavarovanje po meri.

Skrita vsebina

Naročite individualno kreditno ponudbo

Informativni izračuni kredita na spletnih straneh temeljijo na splošni ponudbi, ponudba za vsakega posameznika pa je odvisna od več dejavnikov. Izpolnite spodnji obrazec in poslali vam bomo informativni izračun kredita, narejen posebej za vas.

* Podatki so obvezni.

avto/plovilo
potrebujem denar
stanovanje/hiša
študentski kredit
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.

Hvala za vaš interes.

Na oddani e-naslov vam bomo poslali kreditno ponudbo.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!