Miti o plačevanju s telefonom

Čeprav je mobilno plačevanje v Sloveniji prisotno že dolgo, smo prve prave mobilne denarnice spoznali šele pred kratkim. Mobilne denarnice se nekoliko razlikujejo od drugih načinov mobilnega plačevanja, saj omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo, plačevanje na več plačilnih mestih, njihova uporaba pa je preprosta. Ker mobilno plačevanje torej že poznamo, bi predvidevali, da dobro poznamo tudi mobilne denarnice, a kljub temu (morda pa prav zato) o njih kroži precej neresnic. Poglejmo, kaj so le miti in kakšna je resnica o mobilnih denarnicah.


   

Mit #1: Ker je mobilna denarnica nova, še ni dovolj prodajnih mest, na katerih lahko plačujem z njo.

Prvi ponudniki mobilnega plačevanja so morali razvijati tudi mrežo prodajnih mest, na katerih se lahko plačuje z njihovimi rešitvami, saj infrastruktura plačilnih kartic še ni bila pripravljena. Tako so se uporabniki navadili, da lahko s telefonom plačujejo le na omejenem številu plačilnih mest, predvsem v lokalih, parkiriščih, bencinskih servisih in podobno. Kartice so se v tem času razvile, omogočajo brezstično plačevanje z uporabo tehnologije NFC, podpora za tehnologijo NFC pa je vgrajena tudi v pametne telefone. Ker najsodobnejše tehnologije NFC niso izbrali vsi ponudniki, uporabniki še vedno mislijo, da je prodajnih mest, na katerih se da plačevati z mobilno denarnico, malo.

Resnica #1: Mobilna denarnica NLB Pay uporablja kartično infrastrukturo brezstičnih prodajnih mest. Takih prodajnih mest je v Sloveniji že 93 odstotkov in 67 odstotkov v Evropi. Z NLB Pay lahko plačujete enako kot s svojo brezstično kartico.

    

   

Mit #2: Za uporabo mobilne denarnice potrebujem poseben račun.

Plačilne storitve, tudi mobilno plačevanje, lahko izvajajo tudi ponudniki, ki niso banke. A če omogočajo mobilno plačevanje, mora uporabnik pri njih imeti denarna sredstva na nekem računu (npr. na predplačniškem uporabniškim računu, na katerega pred plačilom nakažejo denar, ali na računu mobilnega operaterja, ki se poravnava z mesečnimi plačili). Če se mobilna denarnica veže na obstoječi bančni ali kartični račun, ki ga tako ali tako že uporabljate za plačevanje, ne potrebujete nobenega posebnega računa.

Resnica #2: Mobilna denarnica NLB Pay je neposredno povezana z vašo NLB Mastercard ali Maestro kartico. Ne potrebujete nobenega posebnega računa pri banki, mobilnem operaterju ali drugem ponudniku.

   

   

Mit #3: Ker je NLB Pay finančna aplikacija, sta namestitev in aktivacija zapleteni.

Številne varnostne zahteve, ki so za finančne storitve nujne, lahko otežijo postopek namestitve in aktivacije aplikacije za mobilno plačevanje. Vpis vrste osebnih podatkov, preverjanje uporabnika … Tako uporabniki lahko obupajo, še preden spoznajo številne prednosti uporabe. Ker je mobilna denarnica vezana na kartico, za katero je banka že ob izdaji kartice preverila vse potrebne zahteve, je uporaba kartice tudi na telefonu le korak stran.

Resnica #3: Namestitev mobilne denarnice NLB Pay je končana prej kot v minuti. Vpisati morate le svojo davčno številko in zadnje štiri številke svoje kartice. Po vnosu varnostnega SMS-sporočila, ki ste ga prejeli med aktivacijo, lahko mobilno denarnico že uporabljate. Popolnoma preprosto!

   

   

Mit #4: Z gotovino je lažje plačevati kot z mobilno denarnico.

Je res lažje iz denarnice potegniti bankovec in plačati? Marsikdo zmotno razmišlja, da preden odpre aplikacijo, izbere pravo funkcionalnost, lahko že trikrat plača z običajno kartico. Mogoče to drži za druge načine mobilnega plačevanja, a za mobilno denarnico NLB Pay to ne velja.

Resnica #4: Za plačilo z mobilno denarnico NLB Pay le odklenete svoj telefon in ga prislonite terminalu POS. Aplikacija bo sama izvedla vse potrebne postopke za izvedbo transakcije. Odklenete, prislonite in plačate, to je vse!

   

   

Mit #5: Spet nekaj, kar mi bodo zaračunavali.

Res je, dobre stvari so redko brezplačne in ko nam ponujajo nekaj novega, se že z navade hitro primemo za denarnico in vprašamo: »Koliko me bo to stalo?«. Čeprav nam rečejo, da je storitev brezplačna, so mogoče z njeno uporabo povezani stroški, na katere nismo računali. Prav je, da vedno preverite vse stroške, povezane z uporabo nove storitve.

Resnica #5: Uporaba mobilne denarnice NLB Pay je brez dodatnih stroškov. Ne boste plačali provizije za polnjenje računa mobilne denarnice ali nadomestila za uporabo.

   

   

Mit #6: Kot nadomestilo gotovine je mobilno plačevanje primerno predvsem za majhna plačila.

Odkar uporabljamo kartice, z gotovino plačujemo po navadi le manjše zneske. Tako pričakujejo tudi nekateri ponudniki mobilnega plačevanja, ki storitev ponujajo kot nadomestilo gotovine in morda uporabo navzgor tudi omejijo. Po drugi strani pa je tudi pri uporabnikih lahko že prišlo v navado, da s telefonom plačujejo le majhne zneske in sploh ne pomislijo, da bi lahko bilo drugače.

Resnica #6: Mobilno denarnico NLB Pay lahko uporabljate povsem tako kot svojo NLB Plačilno kartico. Z NLB Pay lahko plačate kavo v kavarni, počitnice na drugem koncu sveta ali nov pralni stroj v tehnični trgovini. Če je povezana z vašo NLB Mastercard kartico, lahko z mobilno denarnico plačujete tudi na obroke. Trenutna povprečna vrednost nakupa z mobilno denarnico NLB Pay je 20 evrov.

   

   

Mit #7: Plačevanje z mobilno denarnico prek NFC ni varno.

Čeprav uporabniki vse lažje sprejemamo spletno in mobilno plačevanje, bojazen pred novimi načini plačevanja ne izgine. Kaj pa, če izgubim telefon? Ali pa prevaranti mimogrede s telefona preberejo podatke o kartici? Ti strahovi so povsem odveč, uporaba mobilnih denarnic je varna, saj pametni telefon omogoča še dodatne varnostne zaščite.

Resnica #7: Uporaba mobilne denarnice NLB Pay omogoča najvišjo stopnjo varnosti ob nemoteno enostavni uporabniški izkušnji. Transakcijo NFC lahko sprožite samo vi, ko odklenete telefon in ga prislonite terminalu POS.

   

   

Mit #8: Plačevanje s telefonom je nepreverjena novost, ki je nihče ne uporablja.

Čeprav so nam novosti na prvi pogled pogosto zanimive, si mislimo, da jih nihče zares ne uporablja. Raje počakamo, da se uporaba razširi, ko »se bo prijela« in jo bodo drugi preizkusili namesto nas. Šele potem bomo morda tudi mi začeli uporabljati to novost. Tako je tudi z mobilnimi aplikacijami – preden nove spustimo na svoj pametni telefon, naj jih najprej preveri prvih nekaj sto uporabnikov, da se bomo lahko odločili na podlagi njihovih ocen.  

Resnica #8: Mobilno denarnico NLB Pay je preneslo že več kot 7.000 uporabnikov, z NLB Pay je bilo do danes opravljenih že več kot 60.000 transakcij.

   

Že uporabljate NLB Pay?

Mobilna denarnica NLB Pay je najsodobnejši način plačevanja, ki omogoča varno, hitro in enostavno plačevanje.

Več o NLB Pay

september, 2018

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!