Moj, tvoj, najin denar

Moški pride na banko in želi dvigniti nekaj gotovine, a je račun prazen. Nekdo ga je počistil do zadnjega centa. Izkaže se, da je bila to žena, ki je spakirala kovčke in denar ter ušla z ljubimcem.


Takšen prizor je pogost predvsem v filmih. V resničnem življenju pa se takšne stvari dogajajo le redko, če sploh. A denar je sveta vladar in ima pomembno vlogo tudi v partnerskih odnosih. Pravzaprav je – kot navajajo nekatere raziskave – po nezvestobi drugi najpogostejši razlog za ločitev.

Finančni nesporazumi izhajajo iz različnega pogleda na denar. Dokler je ljubezni in denarja dovolj, se to navadno niti ne pokaže, razen če je eden od partnerjev res pretirano varčen ali zapravljiv. Ko nastopi kriza – v odnosu ali v denarnici – pa pridejo drugačni pogledi na finance hitro na plan. Ob ločitvi lahko delitev premoženja med partnerjema povzročiti pravo vojno. Ta se nemalokrat konča na sodišču.

Vse več razvez

Število ločitev iz leta v leto narašča. Lani se je razvezalo skoraj 2.500 parov, 17 zakonskih zvez se je končalo, še preden bi zakonca praznovala prvo obletnico. Zato je o tem, kako bosta partnerja skrbela za skupni denar, dobro razmišljati že na začetku zveze.

Da se je o denarju treba pogovarjati, parom na srce polagajo tudi naši sogovorniki. Povprašali smo jih o njihovih izkušnjah z ljubeznijo in denarjem. Zaradi njihove želje po zasebnosti smo v naslednjih vrsticah sicer navedli le njihovo ime.

Poštena razdelitev 

»Dokler sva bila poročena, sva se vse dogovorila, nobenega problema ni bilo. No, včasih mi je mož očital, da preveč zapravljam za darila in podobno. Sicer pa je on skrbel za položnice, jaz pa za hrano in druge gospodinjske izdatke. Kredite sem jemala jaz, ker je bilo to zanj – bil je obrtnik z nestanovitnimi dohodki – težje. Ko pa sva se ločevala, so zaradi denarja padale zelo grde besede,« pove ločenka Beti.

Zdaj, po izkušnji ločitve, se ji predporočne pogodbe sploh ne zdijo več slaba ideja. Tako je vsaj jasno določen vložek vsakega partnerja in ob morebitni ločitvi ni dilem glede delitve premoženja.

V nasprotnem primeru o teh vprašanjih odloča sodišče. A to morda ne upošteva vsega. »Ni se upoštevalo, da sem tudi jaz skoraj vsako popoldne pomagala pri obrti. Morala sem mu vrniti denar za dodatno zavarovanje, ki ga je plačeval zame. Zato sem potem tudi sama zahtevala, da mi vrne denar za prispevke za socialno varnost, ki sem mu jih plačevala jaz.«

Skupna blagajna

Ob ločitvi se je tudi izkazalo, da sta se o denarju premalo pogovarjala. Medtem ko je mož vedel, kakšno je njeno finančno stanje, ona o njegovem ni spraševala: »Ne v času zakona ne ob ločitvi nisem vedela, koliko denarja mož sploh ima. Dal ga je vezati, hranil ga je v sefu.«

Mladim parom zato Beti predlaga, da se o financah pogovarjajo in da si stroške tudi pošteno porazdelijo.

»Vsak par naj si naredi približno oceno stroškov (za prehrano, stanovanjske in druge izdatke) in denar zanje da v skupno blagajno. Vsak naj prispeva glede na dohodek, ki ga dobi. Otroški dodatek naj se porabi za otroke oziroma za reči, ki jih potrebujejo otroci. Vsak pa naj ima določen del denarja tudi samo zase in ga sam upravlja. Predvsem pa naj se par pogovarja, da ne bo kar naenkrat denar postal problem.«

Razlike v pogledu

Da je ločitev zaradi nesporazumov na področju financ veliko, potrjuje socialna pedagoginja Melita Kuhar. S tem se pogosto srečuje v Svetovalnici, kjer svetuje o partnerskih odnosih in vzgoji otrok. Prepričana je, da so partnerski prepiri zaradi denarja posledica »škripanja« odnosa na vseh področjih: »Ko ni več intimnih ljubečih odnosov, ko vse postane rutina, ko se partnerja oddaljita, postane problematičen tudi denar

Takrat se pokažejo razlike v miselnosti in pogledu na svet, tudi na denar. Morda bi eden samo dajal na stran za »hude čase«, drugi pa bi sproti vse zapravil. »Veliko nesporazumov je tudi v primerih, ko ima en partner večji prihodek od drugega ali pa drugi partner sploh nima zaposlitve. Na dnevnem redu bodo očitki o tem, kako partner brez prihodka  vedno preveč zapravi, da ne zna ceniti denarja ali z njim primerno ravnati in podobno,« pojasnjuje Kuharjeva.

»Z denarjem moramo ravnati tako kot s partnerjem: spoštljivo, primerno ljubeče in odločno.« Potem je lažje tudi, če denarja primanjkuje. 

Skupne finance

»O financah se veliko pogovarjava, nikoli pa se ne kregava,« povesta Ana in Peter, mlada zakonca z dvema otrokoma. Priznata, da sta zaradi denarja kdaj tudi slabe volje, predvsem zato, ker njuni dohodki iz meseca v mesec nihajo. »Zato velikokrat zmanjka denarja za male užitke – koncert, gledališče ... A se potolaživa z mislijo, da ne bo vedno tako.«

Pred poroko je bilo lažje, pravita, ker še nista imela otrok in kreditov. Finance pa so bile ves čas skupne in to svetujeta tudi drugim parom: »Lažje je, če denarja ne ločuješ. Je pa res, da vsak od naju del denarja porabi zase. Za športne dejavnosti, kavice, kosila, kakšno malenkost. A na to ne gledava v smislu, ti si si pa prejšnji mesec privoščil več.«

En kupček za vse

»Če zveza funkcionira ter je v njej medsebojno spoštovanje in razumevanje, ne razumeva, zakaj ne bi bile finance skupne,« se strinjata tudi mlada zakonca Nika in Željko. Nika dodaja: »Se je pa pri skupnih financah treba pred večjimi nakupi posvetovati s partnerjem in ne kar brezglavo kupovati.«

Priznavata, da se zaradi denarja včasih tudi spreta. Za to so krivi predvsem nepredvideni stroški, zaradi katerih trpi njun skupni proračun, na primer prometna kazen. A to ju ne odvrne od tega, da bi ves denar še naprej dajala na en kup. Ko dobita vsak svojo plačo, ju združita ter iz tega poplačata položnice in druge obveznosti. Nika je pooblaščena tudi za možev račun. 

Pogovarjajte se

Eden od partnerjev je pogosto pooblaščen za račun drugega. To je pravzaprav edina možnost, saj skupnega računa v ponudbi bank ni. Za isti cilj lahko vzameta vsak svoj kredit. Kreditna pogodba je namreč vedno sklenjena z eno osebo, ne z dvema skupaj.

In če se par loči? Če se partnerja ne moreta dogovoriti o delitvi denarja in drugega premoženja, svetujemo, naj drug drugemu pravočasno prekličeta pooblastila na svojih osebnih in varčevalnih računih.

Da ne bi prišlo tako daleč, pa svetovalka Melita Kuhar parom na srce polaga predvsem komunikacijo: »Treba se je dogovoriti, kdo bo imel pregled nad financami, kaj vama denar sploh pomeni, katerih skupnih naložb se bosta lotila.«

Lahko pa rešita kviz Organiziranost osebnih financ in ugotovita, komu od njiju gre to bolje od rok.

Bi radi pripomogli k finančnemu sožitju svojih prijateljev, katerih zakon ali partnerska zveza bi se lahko zaradi denarja znašla na preizkušnji? Poznate mladoporočence, ki bi jim informacije iz tega članka lahko pomagale do srečnega življenja do konca dni? Pošljite jim ta članek v branje!

julij, 2015

Odprite NLB Osebni račun in začnite pot bančnega poslovanja.

Osebni računi

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!