Razlika pri financiranju nakupa ali prenove nepremičnine

Stanovanjski krediti niso namenjeni zgolj nakupu nepremičnine, pač pa jih lahko uporabite tudi za prenovo. S tem sicer ne mislimo na menjavo sedežne garniture, pač pa gre za prenove, ki so namenjene vzdrževanju nepremičnine ali urejanju njene energijske učinkovitosti, ki vrednost nepremičnine celo poveča.


Investicije v prenove so običajno kar visoke. Prenova kopalnice lahko stane 5 do 15 tisoč evrov, menjava strehe 10 do 20 tisoč evrov, enako menjava oken, obnova sistema ogrevanja pa je lahko še dražja. Ravno zato je smiselno za prenovo najeti stanovanjski kredit, ki je cenejši, čeprav bi bil nenamenski kredit morda hitrejši in na prvi pogled preprostejši.

Pogoj za pridobitev stanovanjskega kredita za prenovo je, da banki že ob vlogi za kredit predložite predračune za dela v okviru adaptacije. Nagrajeni pa boste z boljšo obrestno mero kot pri nenamenskem kreditu. Poleg tega vam pri obnovi lahko na vaš račun nakažemo do 50 % zneska kredita, če je ta zavarovan s hipoteko, ali 80 % zneska, pri odobritvi nezavarovanega stanovanjskega kredita (s stroškom ocene tveganja). Izplačila seveda potekajo skladno z računi oz. predračuni, ki jih predložite.

Tudi pri kreditu za adaptacijo lahko izbirate med nespremenljivo in spremenljivo obrestno mero. Če se odločite za slednjo, lahko kredit črpate postopoma – dokler ne počrpate celotnega oziroma do 6 mesecev. Ko je eden od teh pogojev izpolnjen, kredit zapade v izplačilo, k prvemu obroku pa se prištejejo tudi interkalarne obresti.

Primerjajmo stanovanjski kredit glede na namen

Podrobnost kredita Stanovanjski kredit za nakup Stanovanjski kredit za prenovo
Višina zneska

Do 100 %

(odvisno od oblike zavarovanja)

Do 100 %

(odvisno od oblike zavarovanja)

Možnost porabe Za nakup nepremičnine Za obnovitvena dela, ne pa tudi za nakup opreme
Način izplačila kredita Neposredno na račun prodajalca                                                                    Na račun kreditojemalca ali na račun izvajalcev, skladno z izstavljenimi računi
Način črpanja Enkratno izplačilo Možnost postopnega črpanja
Ročnost kredita
  • Do 180 mesecev z zavarovanjem pri zavarovalnici
  • Do 360 mesecev z zastavo nepremičnine
  • Do 180 mesecev z zavarovanjem pri zavarovalnici
  • Do 360 mesecev z zastavo nepremičnine
Dokazilo o namenski rabi Kupoprodajna pogodba Predračuni in računi izvajalcev

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

februar, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

NLB Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

Kredit za vse, ki želite prenoviti, kupiti ali zgraditi nepremičnino.

nlb osebni kredit akcija 1920x468 portal

Osebni kredit

Hitra in preprosta rešitev, kadar potrebujete gotovino, načrtujete večje nakupe, počitnice …

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se