Novodobni goljufi

Uporabljajo visokozveneče besede npr. »investicijsko vlaganje« in vas prepričujejo o neverjetnih tedenskih donosih. Se sliši prelepo, da bi bilo res? Točno tako, to je navadna goljufija. Ker pa jih policija obravnava vedno več, smo za vas pripravili kratek vodič »Kako prepoznati naložbeno prevaro?«.


Pri naložbenih prevarah gre za na videz zelo dobičkonosne (Pozor! Obljube o neverjetnih donosi so znak za prvi alarm) naložbene priložnosti kot so kriptovalute, delnice, žlahtne valute ali nepremičninske naložbe v tujini.

Kako postopajo goljufi?

Za začetek imajo lično urejene spletne strani, privlačne ponudbe in zelo ustrežljive »osebne asistente«. Poleg tega pa še programe, ki jih lahko namestijo na vaš računalnik za oddaljen dostop (Pozor! Taka programska oprema je znak za drugi alarm).

Svoje lične spletne strani promovirajo na družbenih omrežjih, kjer si ustvarijo lažne profile ali po elektronski pošti. Stike s »potencialnimi vlagatelji« pa pogosto navezujejo preko različnih spletnih klepetalnic.

Na njih prav tako lažnivo prikazujejo rast portfeljev in dobičke, ki v resnici ne obstajajo.

Ko oškodovanec klikne na tak lažnivi oglas in izpolni priloženi obrazec z osebnimi podatki, imajo precej lahko pot do prvega osebnega kontakta, ki se običajno zgodi po telefonu.

Nato vas neumorno kličejo iz neznanih številk in vam obljubljajo hiter donos in bajne zaslužke. Seveda je njihova ponudba ekskluzivna in na voljo le peščici izbrancev za omejeno časovno obdobje (Pozor! Ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja sta tretji znak za alarm). Vsi smo včasih radi srečni izbranci, ampak v tem primeru se temu raje odpovejte.

Tako, do sedaj so vam zazvonili vsaj trije alarmi in ste na dobri poti, da prepoznate novodobnega goljufa.

  

Kaj lahko storite sami, da ne padete na limanice?
   

Poiščite objektiven finančni nasvet, naši bančni svetovalci so vam na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. V vsakem trenutku pripravljeni svetovati o takih in drugačnih oblikah naložb in vlaganj.

  

Bodite pozorni na vse zgoraj naštete alarme, ne bo odveč, če jih ponovimo še enkrat:

  • Prvi znak za alarm: obljube o neverjetnih, stoodstotnih tedenskih donosih,
  • drugi znak za alarm: programska oprema za oddaljen dostop, ki vam jo »osebni asistent« želi naložiti na vaš računalnik,
  • tretji znak za alarm: ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja.

  

Zdaj, ko smo vam jih našteli, jih boste verjetno lažje slišali, če se kdaj znajdete v podobni situaciji. Ob vsakem takem poskusu, pa nujno obvestite policijo.

maj, 2021

Mobilna denarnica NLB Pay omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS, v Sloveniji in tujini.

Mobilna denarnica NLB Pay

Izberite paket po svoji meri in prihranite!

Paketi

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se