Novodobni goljufi

V zadnjem času nam radi pošiljajo lažna SMS in elektronska sporočila. V njih nas pozivajo, da nekaj uredimo, kliknemo na povezavo ali potrdimo izvedbo plačilne transakcije. POZOR! Banka takih zahtev nikoli ne pošilja preko SMS sporočil ali elektronske pošte. O takih in podobnih novodobnih prevarah pa v kratkem vodiču »Kako prepoznati prevaro?«.


Pri naložbenih prevarah gre za na videz zelo dobičkonosne (Pozor! Obljube o neverjetnih donosi so znak za prvi alarm) naložbene priložnosti kot so kriptovalute, delnice, žlahtne valute ali nepremičninske naložbe v tujini.

Kako postopajo goljufi?

Za začetek imajo lično urejene spletne strani, privlačne ponudbe in zelo ustrežljive »osebne asistente«. Poleg tega pa še programe, ki jih lahko namestijo na vaš računalnik za oddaljen dostop (Pozor! Taka programska oprema je znak za drugi alarm).

Svoje lične spletne strani promovirajo na družbenih omrežjih, kjer si ustvarijo lažne profile ali po elektronski pošti. Stike s »potencialnimi vlagatelji« pa pogosto navezujejo preko različnih spletnih klepetalnic.

Na njih prav tako lažnivo prikazujejo rast portfeljev in dobičke, ki v resnici ne obstajajo.

Ko oškodovanec klikne na tak lažnivi oglas in izpolni priloženi obrazec z osebnimi podatki, imajo precej lahko pot do prvega osebnega kontakta, ki se običajno zgodi po telefonu.

Nato vas neumorno kličejo iz neznanih številk in vam obljubljajo hiter donos in bajne zaslužke. Seveda je njihova ponudba ekskluzivna in na voljo le peščici izbrancev za omejeno časovno obdobje (Pozor! Ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja sta tretji znak za alarm). Vsi smo včasih radi srečni izbranci, ampak v tem primeru se temu raje odpovejte.
   

Lažna SMS sporočila in elektronska pošta - ne posredujte osebnih podatkov

Spletni goljufi vam lahko pošljejo tudi SMS sporočilo, v katerem vas pozivajo, da nekaj uredite: kliknete na povezavo (ki spominja na povezavo do vaše spletne banke) ali da potrdite izvedbo plačilne transakcije in tam izpolnete obrazec s svojimi osebnimi podatki. (Pozor! Banka takih zahtev nikoli ne pošilja preko SMS sporočil ali elektronske pošte - četrti znak za alarm. Prevaranti na ta način želijo nepooblaščeno pridobiti vaše varnostne elemente za vstop v spletno banko.)

Microsoftova tehnična podpora – ne nasedajte lažnim klicem

Bodite pozorni, če prejmete telefonski klic neznancev, ki se vam predstavijo, kot predstavniki podjetja Microsoft. Klici lahko prihajajo iz tujine (s številk +44….) ali  s slovenskih telefonskih številk, ki pa so praviloma ponarejene. Klicatelji govorijo v angleščini, včasih z močnim naglasom. (POZOR! Microsoft nikoli ne opravlja nenaročenih telefonskih klicev, s katerim bi zagotavljal tehnično podporo uporabnikom - peti znak za alarm. Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč, gre zagotovo za prevaro.)

   

Običajno sogovorniku povedo, da je njegov računalnik okužen, da Microsoftu pošilja lažna obvestila o napakah in da je okužbo nujno potrebno odstraniti. Od sogovornika želijo, da jim omogoči oddaljen dostop do računalnika. Kot dokazilo, da je računalnik res okužen, sogovorniku predlagajo, da odpre programe iz operacijskega sistema Windows (lahko mu tudi svetujejo kaj naj odtipka v orodno vrstico), ki prikazujejo  napake. 

Sogovornika zapletejo v daljši pogovor, v katerem od njega lahko pridobijo osebne podatke (podatke o plačilnih karticah, geslo za dostop do spletne banke, ...), lahko ga pa tudi prepričajo k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon. Tako imajo dostop do njegovega računalnika in telefona. Lahko zakrijejo podatke na zaslonu računalnika in telefona ter izvedejo transakcije (s karticami ali preko spletne banke) na način, da denarja žrtvi od prejemnikov praviloma ni mogoče povrniti.

Tako, do sedaj vam je zazvonilo vsaj pet alarmov in ste na dobri poti, da prepoznate novodobnega goljufa.  

   

Kaj lahko storite sami, da ne padete na limanice?

Poiščite objektiven finančni nasvet, naši bančni svetovalci so vam na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. V vsakem trenutku pripravljeni svetovati o takih in drugačnih oblikah naložb in vlaganj.

  • Aplikacije na pametne telefone nameščajte samo iz uradnih trgovin operacijskih sistemov.
  • Številk vaših kartic in / ali gesel aplikacij nikoli ne zaupajte neznanim osebam . 

  

Bodite pozorni na vse zgoraj naštete alarme, ne bo odveč, če jih ponovimo še enkrat:

  • Prvi znak za alarm: obljube o neverjetnih, stoodstotnih tedenskih donosih,
  • drugi znak za alarm: programska oprema za oddaljen dostop, ki vam jo »osebni asistent« želi naložiti na vaš računalnik,
  • tretji znak za alarm: ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja.
  • četrti znak za alarm: telefonski klic neznancev, ki se vam predstavijo, kot predstavniki podjetja Microsoft.

  

Zdaj, ko smo vam jih našteli, jih boste verjetno lažje slišali, če se kdaj znajdete v podobni situaciji. Ob vsakem takem poskusu, pa nujno obvestite policijo.

Za več informacij o aktualnih spletnih goljufijah in nasvetih za večjo varnost na spletu vam priporočamo tudi, da redno spremljate spletno stran Varni na internetu.

osveženo: april, 2022

Mobilna denarnica NLB Pay omogoča brezstično plačevanje z vašim telefonom na ustrezno opremljenih terminalih POS, v Sloveniji in tujini ter Flik plačila.

Mobilna denarnica NLB Pay

Bančne storitve, ki jih najpogosteje uporabljate in jih najbolj potrebujete, smo združili v pregledne bančne pakete. Izberite paket po svoji meri in prihranite.

Paketi

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!