Novodobni goljufi

Zdi se, kot da vedno pogosteje dobivamo lažna SMS in elektronska sporočila. V njih nas goljufi pozivajo, da nekaj uredimo, kliknemo na povezavo ali potrdimo izvedbo plačilne transakcije. POZOR! Banka takih zahtev nikoli ne pošilja preko SMS sporočil ali elektronske pošte. Spoznajte torej različne vrste spletnih prevar in načine kako se pred njimi zaščititi. V NLB smo nasvetom za varnejšo uporabo digitalnih bančnih storitev namenili tudi novo spletno stran – znanje je namreč ključ do varnosti na spletu.


Pri ti. naložbenih prevarah gre za na videz zelo dobičkonosne (Pozor! Obljube o neverjetnih donosi so znak za alarm) naložbene priložnosti kot so delnice, žlahtne valute, nepremičninske naložbe v tujini ali kriptovalute.

Kako postopajo goljufi?

Za začetek imajo lično urejene spletne strani, privlačne ponudbe in zelo ustrežljive »osebne asistente«. Poleg tega pa še programe, ki jih lahko namestijo na vaš računalnik za oddaljen dostop (Pozor! Taka programska oprema je znak za alarm).

Svoje lične spletne strani promovirajo na družbenih omrežjih, kjer si ustvarijo lažne profile ali po elektronski pošti. Stike s »potencialnimi vlagatelji« pa pogosto navezujejo preko različnih spletnih klepetalnic.

Na njih prav tako lažnivo prikazujejo rast portfeljev in dobičke, ki v resnici ne obstajajo.

Ko oškodovanec klikne na tak lažnivi oglas in izpolni priloženi obrazec z osebnimi podatki, imajo precej lahko pot do prvega osebnega kontakta, ki se običajno zgodi po telefonu.

Nato vas neumorno kličejo iz neznanih številk in vam obljubljajo hiter donos in bajne zaslužke. Seveda je njihova ponudba ekskluzivna in na voljo le peščici izbrancev za omejeno časovno obdobje (Pozor! Ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja sta znaka za alarm). Vsi smo včasih radi srečni izbranci, ampak v tem primeru se temu raje odpovejte.
    

Lažna SMS sporočila in elektronska pošta - ne posredujte osebnih podatkov

Spletni goljufi vam lahko pošljejo tudi SMS sporočilo, v katerem vas pozivajo, da nekaj uredite: kliknete na povezavo (ki spominja na povezavo do vaše spletne banke) ali da potrdite izvedbo plačilne transakcije in tam izpolnite obrazec s svojimi osebnimi podatki. (Pozor! Banka takih zahtev nikoli ne pošilja preko SMS sporočil ali elektronske pošte - znak za alarm. Prevaranti na ta način želijo nepooblaščeno pridobiti vaše varnostne elemente za vstop v spletno banko.)

Denarne mule

»Denarne mule« oziroma prenašalci denarja lahko vede ali nevede postanete tudi vi. Gre za primere, ko vas neznanci oziroma razna podjetja prepričajo, da na svoj račun prejmete nakazilo ukradenega ali nezakonito pridobljenega denarja in ga nato nakažete naprej. Pozor!  Bodite pazljivi, prepričajte se, ali je to, kar počnete, legalno. Goljufi vam lahko predstavijo lažno zgodbo in največkrat sploh ne boste vedeli, da gre v resnici za nezakonito pridobljen denar – znak za alarm.

V zadnjem obdobju smo v NLB uspešno preprečili več dvigov sredstev, ki so izhajali iz kaznivih dejanj v skupni višini preko 200.000 evrov iz računov denarnih mul, s tem pa tudi preprečili oškodovanje strank drugih bank, ki so bile žrtev prevare.   

Tako, našteli smo vsaj pet znakov za alarm, še več jih razkrivamo na naši spletni strani.
   

Kaj lahko storite sami, da ne padete na limanice?

Poiščite objektiven finančni nasvet, naši bančni svetovalci so vam na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. V vsakem trenutku pripravljeni svetovati o takih in drugačnih oblikah naložb in vlaganj.

  • Aplikacije na pametne telefone nameščajte samo iz uradnih trgovin operacijskih sistemov.
  • Številk vaših kartic in / ali gesel aplikacij nikoli ne zaupajte neznanim osebam. 

  

Bodite pozorni na vse zgoraj naštete alarme, ne bo odveč, če jih ponovimo še enkrat:

  • Prvi alarm: obljube o neverjetnih, stoodstotnih tedenskih donosih,
  • drugi alarm: programska oprema za oddaljen dostop, ki vam jo »osebni asistent« želi naložiti na vaš računalnik,
  • tretji alarm: ekskluzivna ponudba in omejen rok trajanja,
  • četrti alarm: smsi in elektronska sporočila, ki od vas zahtevajo osebne podatke
  • peti alarm: lažna zgodba, ki prikrije nezakonit izvor denarja  

  

Zdaj, ko smo vam jih našteli, jih boste verjetno lažje prepoznali, če se kdaj znajdete v podobni situaciji. Ob vsakem takem poskusu nujno obvestite policijo.

Za več informacij o aktualnih spletnih goljufijah in nasvetih za večjo varnost na spletu vam priporočamo tudi, da redno spremljate našo spletno stran.

Varnost I Nasveti in opozorila za varnejšo rabo digitalnih bančnih storitev.

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Mobilna denarnica NLB Pay

Bančne storitve, ki jih najpogosteje uporabljate in jih najbolj potrebujete, smo združili v pregledne bančne pakete. Izberite paket po svoji meri in prihranite.

Paketi

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!