Kako je najbolje plačevati na Hrvaškem?

Na počitnicah imamo pogosto vprašanja, kako je najbolje razpolagati z denarjem. Če se odpravljamo v državo, kjer plačilno sredstvo ni evro, kot je na primer Hrvaška, pa je teh vprašanj še več.


Koliko gotovine potrebujete?

Dobro je, da si nekaj gotovine v lokalni valuti priskrbite, še preden odidete od doma. Na vprašanje, koliko gotovine vzeti s seboj, ni preprostega odgovora. Odvisen je od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. Če spite v hotelih, jeste v restavracijah in kupujete v trgovinah, boste potrebovali manj gotovine kot če raje spite v manjših gostiščih, jeste ulično hrano in nakupujete na stojnicah, kjer ne sprejemajo kartic. Gotovino si lahko priskrbite v poslovalnicah NLB. Manj pogoste valute ali večje vsote si za vsak primer naročite nekaj dni pred odhodom.

Katero kartico vzeti?

Pri plačevanju s karticami se boste izognili skrbi glede gotovine in si zagotovili boljši pregled nad stroški. Z vsakim osebnim računom dobite tudi mednarodno debetno kartico BA Maestro, s katero lahko dvigujete gotovino na bankomatih in plačujete na prodajnih mestih, označenih z nalepko Maestro.

Na poti pa je dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom – Mastercard ali Visa – najbolje, da se pred odhodom pozanimate, katera je v državi, kamor se odpravljate, bolj priljubljena. Če bo vaše potovanje trajalo dlje in boste obiskali več držav, pa se lahko odločite za obe. Če vam v času potovanja zapade veljavnost ene od kartic, še vedno razpolagate z drugo. Poleg tega je tudi znesek, ki ga lahko porabite, varneje porazdeliti.

Torej, s čim plačevati na Hrvaškem?

S seboj na dopust na Hrvaško vzemite le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig gotovine pa raje opravite na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Provizija za dvig vam bo še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom. Pri dvigu gotovine v kunah svetujemo, da izberete možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognete nepričakovanim stroškom.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne svetujemo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Na Hrvaškem niso vsi bankomati v lasti bank, imajo namreč tudi bankomate Euroneta in Auro Domusa, ki vam lahko za dvig zaračunajo različna nadomestila. Pozorno preberite besedila na zaslonu bankomata. Če vam želijo zaračunati nadomestilo, ki ga niste pripravljeni plačati, vam svetujemo prekinitev transakcije in obisk bankomata ene izmed lokalnih bank, ki tega nadomestila morda na zaračunava. 

   

Z mobilno denarnico NLB Pay so vaša plačila še varnejša

Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadar koli, začasno ali trajno, preprečimo nadaljnjo uporabo kartice. V mobilni denarnici NLB Pay lahko to upravljamo sami, za vsa plačila ali za posamezen način uporabe, in sicer za:

  • plačila v tujini,
  • plačila na spletu,
  • dvig gotovine na bankomatih.

Če želimo, lahko začasno zaklenemo uporabo tudi za vsa plačila. To je uporabno zlasti v primeru, če bi kartico založili in bi vas skrbelo, da bi jo kdo lahko zlorabil. Ko kartico najdete, lahko v aplikaciji uporabo kartice preprosto odklenete in z odklenjeno kartico že takoj plačujete.

Z upravljanjem varnostnih nastavitev v mobilni denarnici postane uporaba kartic še varnejša. Ko odidete na dopust v tujino, pa preverite, ali imate kartice odklenjene za plačevanje v tujini. Omejitve, ki jih za posamezno kartico nastavite v mobilni denarnici NLB Pay veljajo tudi za kartico v fizični obliki. Če torej zaklenete kartico za plačila v tujini in jo pred nakupom pozabite zopet omogočiti, bo plačilo (tudi, če ga opravite s fizično kartico) zavrnjeno.

    

Dobra priprava lahko prihrani skrbi

Ne glede na to, katere kartice uporabljate, pred odhodom preverite njihovo veljavnost in višino limita, slednjega pa po potrebi tudi zvišajte prek NLB Klika ali v NLB Poslovalnici. Naročite SMS-Alarm o uporabi kartice in SMS-Opomnik o stanju na računu, pristopite pa lahko tudi k mobilni banki Klikin, da boste na dopustu prek pametnega telefona na tekočem s stanjem in prometom na svojih računih in karticah. Imetniki NLB Plačilnih kartic Mastercard in Visa se lahko odločite še za dodatno zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice.

Pred potovanjem pa si shranite tudi številko NLB Kontaktnega centra +386 1 477 2000. Potrebovali jo boste za preklic, če izgubite ali vam ukradejo vašo plačilno kartico. Če vam denar, kartice, dokumente ali karkoli drugega ukradejo ali če to izgubite, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik.

Pri vsem planiranju in zavarovanju pa ne pozabite na svoje zdravje. Sklenite zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini ali pa se še pred prazniki odločite za enega izmed paketov Osnovni, Aktivni ali Premium, ki že vključujejo zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco na Hrvaškem zavarovalnice Vita.

  

6 pogostih situacij, ki jih reši video klic z banko

Se vam je kdaj zgodilo, da na kartici na dopustu niste imeli dovolj limita? Ali pa ste morali hitro opraviti bančno storitev, pa ste bili v tujini in niste mogli iti na banko? Takrat vam priskočijo na pomoč bančniki po video klicu.

Preberite, kako vam lahko pomaga video klic

julij, 2019

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

sms alarm kartice

SMS-Alarm o uporabi kartice

Ob vsakem dvigu gotovine ali nakupu s plačilno kartico boste prejeli SMS-sporočilo in se lahko hitro odzvali, če bi vašo kartico kdo zlorabil.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!