Kako enostavno plačamo predračun v tujino

V času, ko svet postaja vse bolj "globalna vas", ko lahko z le nekaj kliki kupimo izdelek ali storitev v sosednji državi ali na drugem koncu sveta, se povečuje potreba po kakovostnih in hitrih plačilnih storitvah v čezmejnem in mednarodnem poslovanju. Uporabniki pa smo velikokrat v dvomih, ali bomo znali nakazati denar v tujino. Kar brez skrbi, tudi plačila v tujino so z NLB Klikom enostavna, kar si lahko ogledate na dveh praktičnih primerih: nakazila na Hrvaško prek univerzalnega plačilnega naloga (UPN) in v ZDA prek naročila plačila v tujino.

Zakaj na Hrvaško prek UPN, zakaj v ZDA prek naročila?

Omenjeni državi nista le geografsko narazen, razlikuje ju tudi način, na katerega lahko tja nakazujemo sredstva. Hrvaška je del območja SEPA (Single Euro Payments Area), ki predstavlja enotno območje plačil v evrih, kar pomeni, da lahko tja denar nakažete kar prek UPN. V ZDA, in druge države izven SEPA, pa to ni mogoče. V območja SEPA poleg 19 držav evroobmočja sodi še 9 preostalih držav EU, kjer evro še ni nacionalna valuta, Islandija, Norveška, Liechtenstein, Švica, Monako, San Marino in Andora ter področja, ki so pod upravo držav EU (npr. Madeira, Gibraltar, Azori …).

UPN je enotni standard za plačevanje na območju SEPA v evrih

UPN je obrazec za negotovinske in gotovinske plačilne transakcije ter pologe in dvige gotovine v evrih. UPN je uvedel enotni standard za vsa kreditna plačila na SEPA shemi, najpomembnejša prednost pa je ta, da lahko uporabniki pri vseh plačilih uporabljajo en sam obrazec, tako v papirni kot v elektronski obliki. UPN že dobro poznate, gre za dobro znano "položnico".

Poglejmo primera plačila najema apartmajev na Hrvaškem, ki ga je za družinske počitnice prek UPN v NLB Kliku opravil Janez, in nakazila za bivanje v hotelu v ZDA, ki ga je prek naročila plačila v tujino opravil Janko.

Plačilo apartmaja na Hrvaškem, primer nakazila v SEPA območje

Janez je odprl spletno banko NLB Klik, kliknil na zavihek Plačila in prenosi, ker je plačal v območje SEPA in v evrih, je izbral Plačilni nalog UPN/SEPA. Če bi plačeval v kunah, bi moral narediti naročilo plačila, kot npr. v državo izven SEPA (v zavihku Plačila in prenosi > Tujina), kar bi bilo tudi dražje, saj se takšno plačilo obravnava po veljavnih nadomestilih za Čezmejna plačila v drugih valutah in plačila s tretjimi državami. 

Tam je izpolnil nujna polja:

 • kodo namena, kjer je izbral COST – stroški,
 • napisal  namen (plačilo namestitve v apartmaju),
 • znesek (750,00 evrov),
 • datum plačila (rok, valuta, kdaj bo plačano),
 • napisal popolno številko računa (IBAN) prejemnika (npr.  HR 12 0310 0001 1234567),
 • zapisal  referenco - sklic prejemnika (prepiše, kar je prejemnik plačila navedel pod referenco plačila, običajno je to številka računa, ki ga plačuje, če pa reference ni navedene, pa izbere oznako NRC, kar pomeni brez reference).
 • popolni naziv (npr. Hotel Sonce na Hvaru) in naslov prejemnika ter iz spustnega menija izbral državo (Hrvaška).

Ker je že zamujal, je na koncu še odkljukal, da je plačilo nujno. Ve, da ga to stane kar nekaj več, a je bil zaradi zamude pripravljen plačati višji znesek. Kliknil je še plačilo in to je to. Počitnice so bile plačane.

Izpolnjen UPN nalog za Janezov primer plačila hotela na Hrvaško

Plačilo hotela v New Yorku, primer mednarodnega plačila

Tudi Janko se je odločil za plačilo prek NLB Klika, in tudi on je kliknil zavihek Plačila in prenosi ter izbral Plačila in prenosi izven območja SEPA. Ker pa bo on nakazal denar v državo izven SEPA, je izbral gumb Naročilo plačila. Tam je izpolnil:

 • popolni naziv in naslov prejemnika (Hotel New York v New Yorku),
 • popolno številko računa prejemnika (primer 996-2002010), 
 • SWIFT OZ. BIC oznako banke prejemnika - običajno to številko posredujejo ob predračunu, če gre za čezmejno plačilo, sicer preveri prek NLB (npr. za banko Bank of America (BOFAUS3N),
 • naslov banke prejemnika (v Jankovem primeru je to bila Bank of America, Long Street 2, New York),
 • kot državo je izbral ZDA,
 • kot namen plačila pa je zapisal plačilo hotelskih storitev (v angleščini) in
 • vnesel znesek 150,00 dolarjev za eno noč.

Janko je na svojem računu imel evre, vendar zaradi tega ni imel nobenih težav pri plačilu, saj jih je banka pretvorila v dolarje. Janko je moral še izbrati, kako želi plačati stroške plačila, in izbral deljene stroške. Stroške je možno dati tudi na račun nalogodajalca (se pravi sebe) in na račun prejemnika, vendar mora biti to prej dogovorjeno. S temi nekaj kliki si je Janko zagotovil sobo v ZDA.

Urnik plačilnih transakcij

Za plačilo v evrih v države območja SEPA in za ostala plačila v evrih in drugih valutah preverite še urnik izvršitev plačil in to je vse.

   

Poenostavite si življenje

Predračun v tujino lahko plačate tudi v bančni poslovanici, a hitreje in ceneje je prek NLB Klika.

Naročite NLB Klik

avgust, 2016

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Univerzalni plačilni nalog

Univerzalni plačilni nalog

Univerzalni plačilni nalog (UPN) je standardiziran obrazec, namenjen negotovinskemu in tudi gotovinskemu prenosu sredstev v domačem in čezmejnem plačilnem prometu.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Skrita vsebina

Naročite NLB Klik

Banka v kateri ste najhitreje, najbolj enostavno in pregledno uredite finance po svoje.
Kjerkoli in kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v letu. Sporočite nam podatke in pripravili vam bomo vse za uporabo NLB Klika.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.

V najkrajšem času vas bomo poklicali za dogovor o nadaljnjih korakih.

Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o nadaljnjih korakih.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!