Redno posodabljajte vaše pametne naprave 

Vse naše pametne naprave nas rade obveščajo, kdaj jih je treba nadgraditi. Obvestilo tu, obvestilo tam, »pop-upi« pridno skrbijo, da moramo posodobiti programsko opremo svojega računalnika, telefona, tablice ali druge pametne naprave. Verjamemo, da takrat najraje kliknete »Spomni me kasneje«, a vam tega ne priporočamo. No, posodobitve ni treba urediti isto minuto, ko dobite obvestilo, a raje ne odlašajte predolgo.


Posodobitve programske opreme so zelo pomembne za vašo digitalno varnost. Prej kot posodobite, prej boste bolj mirni, da je vaša naprava bolj varna.

Zakaj je to tako pomembno? Razlogov je veliko, mi pa izpostavljamo 3, ki so zelo pomembni tudi z vidika varovanja vaših financ.

   

1. Posodobitev programske opreme prinaša veliko prednosti

Razvijalci programske opreme ves čas spremljajo, kako se ta obnaša in skrbijo, da je vse kot mora biti. Pa naj bo to popravilo odkritih varnostnih lukenj ali odstranjevanje računalniških napak (bugov).

Dejstvo je, da posodobitve vašim napravam dodajo nove funkcionalnosti in predvsem odstranijo zastarele.

Kdaj ste nazadnje preverili, katero različico operacijskega sistema imate na svojem telefonu? Ali redno posodabljate bančno aplikacijo?

   

2. Posodobitev programske opreme pomaga zaščititi vaše podatke

Zelo verjetno imate na svojih napravah veliko dokumentov in predvsem osebnih podatkov. Ti podatki – od e-pošte do podatkov o bančnem računu – so vedno zanimivi za spletne goljufe.

Z njimi lahko storijo kazniva dejanja v vašem imenu ali jih prodajo drugim nepridipravom, kar vas lahko spravi v velike težave. V najslabšem primeru obstaja tudi možnost, da ukradenih dokumentov sploh ne dobite več nazaj.

Zato redno posodabljajte svojo programsko opremo, tudi aplikacije, in ne dovolite spletnim goljufom, da preveč enostavno pridejo do vaših dokumentov ali osebnih podatkov.

      

3. Posodobitve pomagajo odpraviti varnostne pomanjkljivosti

Spletni goljufi obožujejo varnostne pomanjkljivosti programske opreme. Ves čas iščejo ranljivosti v operacijskih sistemih, in ko jih najdejo, napadejo z vsemi topovi. Taki napadi lahko okužijo vašo napravo z virusi (telefon, tablica, …) že samo s tem, da ste odprli lažno spletno stran, sumljivo povezavo v e-sporočilu ali uporabili USB ključek z zlonamerno vsebino.

Kaj se zgodi potem? Zlonamerna programska oprema lahko ukrade podatke, shranjene v vaši napravi, ali omogoči napadalcu, da prevzame nadzor nad vašo napravo in vam tako onemogoči dostop do vseh podatkov.

Tega si seveda nihče ne želi in ravno s posodobitvijo programske opreme boste aktivno skrbeli, da bo ranljivosti na vaši napravi čim manj.

In nenazadnje ...

... vedeti morate, da v primeru vdora v vaše naprave ne gre samo za vaše podatke, ampak marsikdaj tudi za podatke drugih ljudi. Če vašo pametno napravo okuži virus, ga lahko nenamerno posredujete svojim prijateljem, družini in sodelavcem. Zato bodite previdni:

  • ne odpirajte datotek neznanih pošiljateljev,
  • ne zaupajte svojih osebnih podatkov neznancem (še najbolje nikomur) in
  • redno posodabljajte programsko opremo in aplikacije na svojih pametnih napravah. Vključno z aplikacijami vaše banke in različnih mobilnih denarnic, kot sta Klikin in NLB Pay.

Za večjo varnost na spletu vam priporočamo tudi, da redno spremljate spletno stran Varni na internetu.

Osveženo februar, 2024

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Mobilna denarnica NLB Pay

Bančne storitve, ki jih najpogosteje uporabljate in jih najbolj potrebujete, smo združili v pregledne bančne pakete. Izberite paket po svoji meri in prihranite.

Paketi

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!