Hipna rešitev za pozabljeno številko PIN

Digitalna varnost postaja vedno pomembnejša. Vsak dan vnesemo kar nekaj različnih gesel: za odklepanje telefona, odklepanje računalnika, vstope v različna družbena omrežja, registracije v spletne trgovine, v mobilno ali spletno banko, eAsistenta, različne aplikacije … Med kopico vseh teh pa je seveda tudi geslo za uporabo plačilnih kartic t. i. številka PIN. In marsikomu je še kako poznana situacija, ko se je naenkrat, ponavadi ravno na blagajni, ne spomni.


Lahko bi rekli, da je številka PIN eno izmed najbolj pogosto uporabljenih gesel v našem vsakdanjiku. A z uvedbo brezstičnih kartic in zvišanjem meje za vnos za nakupe nad 25 evrov, je ne uporabljamo več tako pogosto. Zato ni prav nič nenavadnega, da se je v nekem trenutku ne spomnimo, sploh ko plačujemo s kartico, ki je ne uporabljamo vsak dan. A brez skrbi, rešitev je na dlani.

  

3 koraki za rešitev nerodne situacije

S tremi zaporednimi napakami pri vnosu PIN-a, kartica še ni izgubljena

Če ste v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačno številko PIN, predvsem ohranite mirne živce. Kartica se je sicer blokirala, a za plačilo lahko uporabite drugo NLB Plačilno kartico, če jo seveda imate. Nato doma v miru premislite, kakšna je vaša številka PIN. Ko se je boste spomnili, se odpravite na NLB Bankomat. Če boste vtipkali pravilno številko in opravili na primer vpogled v stanje ali dvignili gotovino, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali.

   

Do nove številke PIN kar s SMS sporočilom

Če se številke PIN tudi doma ne morete spomniti, si naročite novo – prek SMS sporočila. Postopek je hiter in preprost:

1. Pokličite nas prek video klica in bančniku povejte, da potrebujete novo številko PIN, ki jo želite prejeti prek SMS sporočila (nov PIN lahko naročite tudi v poslovalnici).

2. Za pridobitev nove številke PIN nato pošljite na telefonsko številko +386 30 400 405 SMS sporočilo s:

  • ključno besedo NLBPIN in vnesite presledek,
  • svojo davčno številko in vnesite presledek, ter
  • zadnjimi 4 številkami kartice, za katero naročate nov PIN.

3. Prejeli boste avtomatski SMS s številko PIN. To si zapomnite, prejeto SMS sporočilo pa le izbrišite.

  

S pošiljanjem prek SMS sporočila številko PIN dobite precej hitreje kot s pošiljanjem prek klasične pošte. Hkrati pa jo lahko naročite, tudi ko ste dlje časa z doma ali v tujini, saj vam ni treba doma čakati pisemske pošiljke. Nikakor pa ne smemo zanemariti vpliva na okolje, saj je tudi to en izmed delčkov, ki jih lahko skupaj prispevamo k zmanjševanju porabe papirja in vpliva na okolje.

Naročilo številke PIN prek SMS lahko uporabite, tudi ko naročate novo plačilno kartico (npr. Mastercard ali Visa). Naročite ga lahko v poslovalnici (bančniku poveste, da želite številko PIN prejeti v SMS sporočilu) ali ob naročilu nove plačilne kartice prek NLB Klika (po oddanem naročilo vas pokliče bančnik in preveri, ali želite številko PIN prejeti prek SMS sporočila).

   

Številko PIN je mogoče zamenjati

Če si mislite, da si svoje nove številke PIN ne boste zapomnili, si jo na bankomatu spremenite v drugo, ki si jo boste lažje zapomnili. Številko si lahko brezplačno zamenjate tako za kartico osebnega računa kot tudi za Mastercard in Visa kartico. Priporočamo pa, da se izogibate isti številki PIN za vse svoje kartice.

Ne pozabite: Ko izbirate številko PIN, ki si jo boste lažje zapomnili, izberite takšno, ki je vam enostavna, drugi pa je ne morejo hitro uganiti. Številka PIN, tako kot ostala gesla, naj ne bo sestavljena iz enakih cifer (npr. 7777), predvidljivih zaporedji (npr. 1234), vašega rojstnega dneva, letnice rojstva ipd.

Seznam NLB bankomatov najdete na tej povezavi: www.nlb.si/poslovna-mreza-bankomati.

  

Nasveti v vašem e-poštnem nabiralniku

Redno pripravljamo uporabne nasvete, s katerimi želimo deliti znanje o osebnih financah in ki vam bodo v pomoč pri boljših življenjskih odločitvah. Naročite se na naše e-novice in tekoče jih boste prejemali v svoj e-poštni nabiralnik.

Želim prejemati nasvete

Junij 2020

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Mobilna denarnica NLB Pay

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!