Kako bo prenehanje izdaje bankovca za 500 evrov vplivalo na poslovanje podjetij?

Tiskanje petstotaka, največjega evrskega bankovca, se bo čez dve leti ustavilo, je odločila Evropska centralna banka letos maja. Bankovec, ki ga več kot polovica prebivalcev Evropske unije še nikoli ni uporabila, pri prebivalstvu vzbuja mešane občutke. Če si ga po eni strani vsi želimo imeti, je pri trgovcih zagotovo najmanj priljubljen. Še zlasti takrat, ko stranka želi z njim poravnati manjši znesek nakupa. Kako pa bo ukinitev izdelave bankovca čez dve leti vplivala na poslovanje podjetij?


Dokončna ukinitev izdelave bankovca za 500 evrov in s tem izključitev iz serije Evropa se bo zgodila do konca leta 2018. Takrat bosta  v obtok prišla nova bankovca za 100 in 200 evrov, prav tako iz serije Evropa. Čeprav neposrednih dokazov, da se največji evrski bankovec uporablja za nezakonite posle, ni, pa varnostni strokovnjaki menijo, da je povezava med organiziranim kriminalom in gotovino premočna. Bankovec povezujejo s terorizmom, preprodajo drog in pranjem denarja. »Argument, ki ga ne moremo več ignorirati,« je maja izjavil Francoz Benoît Cœuré, član izvršnega odbora Evropske centralne banke. Gotovina je namreč težje izsledljiva kot ostale oblike denarja. 

»Ste vedeli, da milijon evrov iz bankovcev za 500 evrov tehta zgolj 2 kilograma, enaka vsota iz 100-evrskih bankovcev pa kar 22 kilogramov? Kovček, poln denarja, bo torej kmalu izgubil na vrednosti.«

Kako po letu 2018, če bo v blagajni vašega podjetja tudi kakšen petstotak?

Evropska centralna banka je maja letos sklenila, da bo bankovec za 500 evrov tudi v prihodnje ostal zakonito plačilno sredstvo, s katerim bomo lahko plačevali normalno kot doslej. Unovčevali ga bomo lahko v vseh trgovinah, svojo vrednost pa bo ohranil tudi v prihodnje. Sprejemale ga bodo tudi poslovne banke, na primer pri pologu na račun. Večjih sprememb torej ne bo.

Bankovec bo ohranil status zakonitega plačilnega sredstva, kar pomeni, da lahko dolžnik z vsemi evrskimi bankovci, torej tudi z bankovcem za 500 evrov, dokončno poravna svojo denarno obveznost, upnik pa je zakonito plačilno sredstvo dolžan sprejeti. Od novembra 2006 velja namreč Zakon o uvedbi evra, katerega 23. člen predpisuje globo za prekršek pravne ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost in ki po dnevu uvedbe evra odklanja sprejemanje evrskih bankovcev in evrskih kovancev.

»Bankovci za 500 evrov, katerih skupna vrednost v obtoku je leta 2013 znašala 290 milijard evrov, predstavljajo 30 odstotkov celotne vrednosti bankovcev v obtoku. Vijolični bankovci sicer predstavljajo manj kot 3,5 odstotka vseh evrskih bankovcev.«

Lahko pa bankovec za 500 evrov zamenjamo za manjše bankovce v katerikoli poslovni banki in tudi v vseh nacionalnih centralnih bankah Eurosistema. Zamenjamo ga lahko neomejeno dolgo, tudi v primeru, da je poškodovan ali okrnjen.

Največji bankovci v državah sveta

Sprememba, ki se nam obeta čez dve leti, se bo dotaknila vseh 19 držav, ki poslujejo v evrskem območju. S tem bo Evropska unija naredila podoben korak kot Združene države Amerike po 2. svetovni vojni, ko so prenehale tiskati 500- in 1.000-dolarski bankovec. Trenutno je onstran Atlantika največji bankovec za 100 dolarjev, v Veliki Britaniji pa je največji bankovec za 50 funtov.

»Kar 56 odstotkov prebivalcev Evropske unije še nikoli ni uporabilo bankovca za 500 evrov.«

Še pred napovedano ukinitvijo izdelave bankovcev za 500 evrov pa bo v obtok prišel nov bankovec za 50 evrov. To se bo zgodilo prihodnjo pomlad. »Menjava bankovcev z novo serijo Evropa je v banki predvsem logističen zalogaj, ki ga načrtujemo več mesecev. Poleg nadgradnje vseh naprav je treba opremiti z novim znanjem tudi vse zaposlene, ki obdelujejo gotovino,« na kratko opiše postopek priprave menjave bankovcev Igor Horvat, namestnik direktorja Sektorja za trezor in oskrbo z gotovino v NLB. Banka se na menjavo pripravi tudi z vidika strojne opreme, pravočasna priprava pa je nujna, da lahko strankam takoj ob izdaji zagotovijo popolno gotovinsko storitev.

»Nova serija bankovcev se imenuje serija Evropa, saj dva zaščitna elementa vključujeta portret Evrope. To je lik iz grške mitologije, po katerem je naša celina dobila ime. Če bankovec pogledamo proti svetlobi, postane portretno okence v hologramu prozorno in pokaže se portret Evrope. Ta je viden z obeh strani bankovca. Portret je možno videti tudi v vodnem znaku.«

Namen nove serije bankovcev in prilagoditev poslovanja

Bankovci serije Evropa imajo nove in izboljšane zaščitne elemente, »ki omejujejo možnost, da bi v obtok prišli ponaredki«, pojasnjuje Horvat. Bankovca za 5 in 10 evrov sta zaradi pogostosti uporabe prevlečena še s tankim zaščitnim slojem, medtem ko ostali, vključno z bankovcem za 50 evrov, zaradi drugačne uporabe ne potrebujejo zaščitnega sloja.

Menjavo evrskih bankovcev iz serije Evropa smo doživeli že trikrat. Z vidika potrošnika je ob menjavi pomembno, da lahko nemoteno hkrati uporabljajo obe seriji bankovca. »To pomeni, da so na novo serijo bankovca prilagojeni vsi bančni avtomati, ki sprejemajo bankovce pri pologu na račun in seveda vsi samopostrežni stroji, kot so na primer kavni avtomati, parkirni avtomati in drugi avtomati,« pravi Horvat, ki dodaja, da morajo biti z novostjo seznanjeni tudi trgovci, ki oba bankovca sprejemajo od potrošnikov. 

»Tokratna menjava bankovca za 50 evrov ne bo prva. V preteklosti smo že doživeli menjavo bankovcev za 5, 10 in 20 evrov iz serije Evropa.«

Igor Horvat dodaja, da so se v preteklosti dogajali primeri, ko samopostrežni stroji za prodajo drobnih izdelkov niso bili pravočasno prilagojeni za novo vrsto bankovca. Ob novi menjavi ne pričakuje težav, saj so za nami že tri menjave in s tem dovolj izkušenj, poleg tega pa samopostrežni stroji razen bankomatov sprejemajo predvsem bankovce majhnih vrednosti.

Za številne druge informacije, kako optimizirati poslovanje vašega podjetja, prelistajte revijo Poslovno.

avgust, 2016

portal poslovnez

Nakupi na obroke za podjetja

Z NLB Poslovno kartico Mastercard nakupujte na 2–60 obrokov, brez dodatnih obresti in dokumentacije.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

e racun za izdajatelje

E-račun za izdajatelje

Z izdajanjem e-računa znižate stroške poslovanja, saj poenostavite svoje procese, postopno ukinete papirno poslovanje in avtomatizirate procese knjiženja v računovodski aplikaciji.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!