Prihodnost otrok: Da bo iz malega zraslo veliko

Živimo v času hitrih sprememb, ko je gotovo le to, da je že jutri lahko vse drugače. Ko postanemo starši, se tega zavedamo še veliko bolj, saj se v našem življenju nenadoma pojavi kopica nepričakovanih izzivov, pa tudi stroškov. Prav zaradi stroškov je takrat morda težko razmišljati o dodatnem varčevanju za otroka, vendar je ravno to trenutek, ko z najmanjšimi vložki lahko naredimo največ.


Z odraščajočim otrokom rastejo tudi njegove potrebe. Morda bo postal vrhunski športnik ali glasbenik – plačilo treningov in vaj ni mačji kašelj. Ali pa ga bo študijska pot zanesla v tujino in mu boste lahko pomagali poravnati šolnino. Tudi če se nič od naštetega ne zgodi, se bo nekoč osamosvajal in takrat mu bo pomoč staršev prišla še kako prav. Že če začnete z majhnimi vložki, bodo ti skupaj z vašim otrokom zrasli v velike.

Postopno varčevanje

Ko je otrok še manjši, pa tudi še preden se sploh rodi, je odličen trenutek, da se odločite za postopno varčevanje ali varčevalni račun. To pomeni, da se mesečno sicer odpoveste majhnemu znesku, a kljub temu skozi leta, do takrat, ko bo otrok v srednji šoli ali na fakulteti, privarčujete zajeten znesek. S trajnikom, ki vsak mesec poskrbi za preliv denarja z osebnega računa na varčevanje ali varčevalni račun, pa boste poskrbeli, da dobri nameni z meseci ne zbledijo. Namig: če boste varčevalni račun odprli na svoje ime, boste z njim lažje upravljali.

Tina K.: »V času prve nosečnosti sva z možem razmišljala, kako bi sinu zagotovila boljše izhodišče nekoč, ko bo morda razmišljal o osamosvojitvi oziroma študiju v tujini. Odločila sva se za redno mesečno varčevanje v višini 50 € na varčevalnem računu. Hkrati sva imela še nekaj denarja prostega – tega sva vezala kot depozit za 5 let, ki ga vsakih 5 let obogativa s privarčevanim zneskom na varčevalnem računu in zopet veževa. Medtem je to sicer postal fond za dva otroka. Imava pa dogovor, da onadva za to varčevanje ne vesta in bo nagrada šele, ko izkažeta določeno stopnjo odgovornosti.« 

Če že v otrokovih mladih letih razpolagate z nekoliko večjimi prostimi sredstvi, se lahko odločite za depozit. Tako vam denar sicer dlje časa ne bo dostopen, po drugi strani pa vas dolgoročna vezava prisili, da ne pozabite na dobri namen, in onemogoči, da bi denar porabili za kaj drugega. Vsakič, ko se vam depozit razveže, v znesek za nov depozit dodajte dobljene obresti – novi depozit bo tako še bolj rasel.

Naložbeno varčevanje ali naložbeno življenjsko zavarovanje

Ker je varčevanje za otroke po naravi dolgoročno, je postopno varčevanje v delniških vzajemnih skladih ena bolj donosnih možnosti, ki jih lahko izberete. Zgodovinsko so se namreč delniške naložbe izkazale kot ena najbolj donosnih naložbenih kategorij. Varčujete lahko že z zelo nizkimi zneski, prednost postopnega varčevanja v vzajemnih skladih pa je tudi njegova izjemna prilagodljivost. Posamezna vplačila lahko povsem prilagajate svojim zmožnostim, tako časovno kot po višini zneska. Minimalno posamezno vplačilo znaša zgolj 40 €. Zaradi discipliniranega varčevanja, ki na finančnih trgih prinaša najboljše rezultate, svetujemo, da opredelite znesek, ki vašega mesečnega proračuna ne bo obremenil preveč, in redno mesečno vplačujete s trajnim nalogom.

Ana H.: »S partnerjem sva se odločila vsak za svojo strategijo varčevanja za hčerkino prihodnost. On ji je odprl postopno varčevanje in ji vsak mesec nakazuje manjši znesek, saj se bo v 18 letih tako nabralo kar nekaj denarja. Sama sem ob najemu stanovanjskega kredita sklenila naložbeno življenjsko zavarovanje, s katerim bo v primeru moje smrti poplačan kredit. Seveda računam, da je sreča na moji strani in se to ne bo zgodilo. Tako bo privarčevani znesek po izteku kredita dobra finančna dota za hčerkino prihodnost.«

Nekaterim mladim staršem je pomembno tudi, da so poleg varčevanja za otroka sami še življenjsko zavarovani. Tako želijo v primeru svoje smrti ohraniti socialno varnost družine ter premoženjski in življenjski standard. A računajmo, da bo šlo vse po sreči – to pomeni, da bodo po preteku zavarovalne dobe iz naslova varčevanja prav tako dobili zajeten kupček denarja. Ta bo sicer na račun zavarovanja nekoliko manjši, kot bi bil, če bi varčevali brez zavarovanja, vseeno pa bo otroku lepa popotnica za življenje.

Varčevanja v naložbe, ki prinašajo kapitalske dobičke, so sicer obdavčena glede na čas varčevanja, kar je še en razlog, zakaj se morate za naložbeno varčevanje odločiti dovolj zgodaj.

V nogavici

V Sloveniji, še posebej med mladimi starši, varčevanje v nogavici sploh ni redkost. Temu botruje splošno prepričanje, da bo vsakršno varčevanje takoj vplivalo na višje plačilo vrtca oziroma znižalo višino državnih subvencij, česar si seveda nihče ne želi. A strah pred 'kaznijo' za varčevanje je večinoma neutemeljen, saj se takšni prihranki upoštevajo zgolj v obliki fiktivnih obresti. Če ponazorimo na primeru: 10.000 € na varčevalnem računu ima enak učinek, kot če bi imel vsak starš za 4 € višjo mesečno plačo.

Varčujete v nogavici?

Ali so strahovi, ki starše vodijo do tega, da dvigajo denar z bančnih računov in varčujejo doma, upravičeni, in kaj res tvegate s takšnim varčevanjem, preberite v prispevku.

 Koliko varčevanje v resnici vpliva na subvencije?

   

Finančna vzgoja

Seveda pa varčevanje za otroka ni nujno, če želite otroku zagotoviti dobro finančno prihodnost. Pomembno je, da najprej poskrbite za finančno varnost vse družine, tudi svojo. Če boste zanemarili sebe, npr. svoje pokojninsko zavarovanje, boste otroku dajali zelo slab zgled. In prav finančna vzgoja je za otrokovo prihodnost najpomembnejša.

Mitja M.: »Z ženo sva se odločila, da za ta namen ne bova varčevala, ker imava drugačno filozofijo. Vlagala bova v izobraževanje otrok in v tem času krila vse njihove potrebe ter jih tako pripravila na to, da se bodo sami sposobni preživeti. Ne bova pa jih v življenje na svojem pospremila s kupčkom denarja. Bova pa iz skupnega družinskega fonda financirala izobraževanje (po možnosti v tujini), ko bo do tega prišlo.«

Finančne injekcije so torej odlične, da otrokom priskočite na pomoč, a naj ne bodo edino izhodišče otrokovega osamosvajanja. Prav tako je pomembno, da otroku omogočite, da bo znal sam stati na svojih (finančnih) nogah. Kot pravi stari rek: »Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.«

maj, 2017

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!