7 pomembnih pravil za ravnanje s plačilno kartico

Plačevanje s plačilno kartico je izjemno preprosto in zelo priročno – a ker so kartice v uporabi že toliko časa, včasih pozabimo na tista čisto osnovna pravila, za katere je dobro, da jih pozna prav vsak uporabnik plačilne kartice.


Plačilne kartice omogočajo mnogo storitev. Z njimi lahko izvajate plačila na obroke, jih uporabljate za spletne nakupe ali pa premišljeno izkoriščate limit na njih. Vseeno pa je dobro, da natančno poznate tudi povsem osnovne storitve in predvsem varnostne ukrepe, npr. o vaši osebni identifikacijski številki (PIN).

   

1. Uporaba številke PIN ni vedno nujna

Boste pri plačilu s plačilno kartico doma ali v tujini morali vedno uporabiti številko PIN? Ne. Nekoč ste lahko naleteli na prodajno mesto, ki še ni imelo prave tehnologije, zato je bil potreben vaš podpis. Dandanes pa boste uporabniki, ki imate brezstično plačilno kartico, kartico le prislonili k terminalu, vnos številke PIN pa pri nakupih pod določeno vrednostjo ne bo potreben. V Sloveniji je ta vrednost 25 €, v tujini pa je lahko tudi višja ali nižja. Če ste v enem dnevu že opravili več manjših nakupov, se vam kljub temu tudi pri nakupu pod 25 € lahko zgodi, da boste morali vtipkati PIN. To je zaradi varnosti vaše kartice.

    

Na bankomatu brez številke PIN ne gre!

Ne glede na to, ali uporabljate klasičen ali brezstični bankomat, kartico ali mobilno denarnico brez številke PIN ne bo šlo. Pri tem seveda ne gre pozabiti na varnostne ukrepe, med katerimi je prikrivanje tipkovnice, ko tipkate svojo številko PIN, gotovo med najpomembnejšimi. Pred uporabo bankomata bodite tudi pozorni, če v njegovi bližini opazite kaj ali koga sumljivega – v takem primeru se uporabi raje odpovejte. Mit, da bo vzvratno odtipkan PIN poklical policijo, je namreč točno to – le mit!

  

2. S tremi zaporednimi napakami pri vnosu PIN-a, kartica še ni izgubljena

Kaj narediti, če ste v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačno številko PIN? Predvsem ohranite mirne živce. Kartica se je sicer blokirala, a če jo imate, za plačilo lahko uporabite drugo NLB Plačilno kartico. Nato v miru premislite, kakšna je vaša številka PIN (morda ste jo pravkar menjali). Ko jo boste vedeli, se odpravite na NLB Bankomat. Če bo številka, ki jo boste tam vtipkali, pravilna in boste opravili na primer vpogled v stanje ali dvignili gotovino, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali.

   

3. Kako rešiti težavo pozabljenega PIN-a?

Če se številke PIN ne morete spomniti na prodajnem mestu ali bankomatu, uporabite katero koli drugo NLB Plačilno kartico, ki jo še imate pri sebi. Da se izognete tovrstnim nevšečnostim v tujini, vam svetujemo, da se na pot odpravite z dvema NLB Plačilnima karticama z odloženim plačilom.
Če ste obstoječo številko PIN za NLB Plačilno kartico dokončno pozabili, lahko v NLB Poslovalnici naročite novo.

  

Zaklenite kartico, ki jo uporabljate za spletne nakupe

Z mobilno denarnico NLB Pay lahko uporabljate številne dodatne funkcionalnosti, ki vam jih fizične kartice in gotovina ne omogočajo. 

Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadar koli, začasno ali trajno, preprečite nadaljnjo uporabo kartice. V mobilni denarnici NLB Pay lahko to upravljate sami, za vsa plačila ali za posamezen način uporabe, in sicer za:

  • plačila v tujini,
  • plačila na spletu,
  • dvig gotovine na bankomatih.

Če želite, lahko začasno zaklenete uporabo tudi za vsa plačila. To je uporabno zlasti v primeru, če bi kartico založili ali kupovali v sumljivi spletni trgovini in vas skrbi, da bi jo kdo lahko zlorabil. Kadarkoli lahko v aplikaciji uporabo kartice preprosto spet odklenete in z odklenjeno kartico že takoj plačujete.

Več o mobilni denarnici NLB Pay

   

4. Številko PIN je mogoče zamenjati

Če si ne morete zapomniti svoje številke PIN, si jo na bankomatu spremenite v drugo, ki si jo boste lažje zapomnili. Številko si lahko brezplačno zamenjate tako za kartico osebnega računa kot tudi za Mastercard in Visa kartico. Priporočamo pa, da se izogibate isti številki PIN za vse svoje kartice.

Ne pozabite: Ko izbirate številko PIN, ki si jo boste lažje zapomnili, izberite takšno, ki je vam enostavna, drugi pa je ne morejo hitro uganiti. Številka PIN, tako kot ostala gesla, naj ne bo sestavljena iz enakih cifer (npr. 7777), predvidljivih zaporedji (npr. 0123), vašega rojstnega dneva, letnice rojstva ipd.

Seznam NLB bankomatov najdete na tej povezavi: www.nlb.si/poslovna-mreza-bankomati.

   

5. Plačilno kartico morate vedno podpisati

NLB Plačilne kartice so mednarodno priznane plačilne kartice in brez podpisa na hrbtni strani niso veljavne. Podpis na hrbtni strani je potreben, tudi če naletite na prodajno mesto, kjer še ne podpirajo čipne tehnologije, kar pomeni, da boste pristnost nekaterih nakupov še vedno potrjevali s podpisom potrdila o nakupu.

   

6. Pri spletnih nakupih ne vpisujte številke PIN

Pri spletnih nakupih in nakupih prek katalogov ne smejo zahtevati vnosa vaše kartične številke PIN v nobenem pojavnem oknu na spletnem prodajnem mestu. Če se to zgodi, svetujemo, da nemudoma zapustite spletno mesto, saj obstaja sum poskusa goljufije. Če potrebujete več informacij, smo pripravili tudi 10 nasvetov za varno nakupovanje.

   

7. Svojo številko PIN morate varovati

Če opazite ali sumite, da nepooblaščena oseba pozna vašo številko PIN, zaradi varnosti takoj pokličite na telefonsko številko +386 1 477 20 00 ali se obrnite na najbližjo NLB Poslovalnico, kjer boste lahko naročili novo PIN številko.

Maj 2020

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Mobilna denarnica NLB Pay

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!