Bankomati niso le za dvig denarja

Bankomati so še vedno nepogrešljivi, čeprav vedno več nakupov opravimo brezgotovinsko, prek spleta ali z bančnimi karticami v trgovinah in restavracijah. Te avtomatizirane banke v malem, ki so večinoma vsak dan odprte 24 ur, nam že prek 25 let v nakupovalnih središčih, na ulicah in v poslovalnicah pomagajo do gotovine, ko jo najbolj potrebujemo. To pa ni vse!


Prvi bankomat smo svojim strankam in ostalim uporabnikom ponudili 15. oktobra 1990. Bankomat, ki je bil tudi prvi v takratni Jugoslaviji, je stal na vogalu Šubičeve in Slovenske ceste v Ljubljani, omogočal pa je dvig gotovine. Danes bankomati niso namenjeni le dvigom gotovine, pač pa lahko na pregledate promet na svojem računu in dvigujete s kartic Visa, Mastercard in Maestro. Nekateri pa omogočajo tudi druge storitve, ki vam prihranijo iskanje odprte poslovalnice oziroma omogočijo, da bančne storitve opravljate tudi, ko so poslovalnice zaprte. Uporaba bankomatov je preprosta in varna, vseeno pa je priporočljivo, da pri uporabi upoštevate osnovna varnostna priporočila.

  

Ne le dvig gotovine

Če bankomate še vedno uporabljate zgolj za dvig gotovine, potem je čas, da izveste, kaj vse vam še omogočajo. Na izbranih bankomatih lahko opravite še vrsto storitev:

 • Pregledate stanje na svojem računu. Stanje se vam sicer izpiše tudi, kadar opravite dvig gotovine, a ne zgolj takrat. Še pred dvigom se lahko odločite samo za vpogled v stanje, kar vam morda pomaga pri odločitvi, kako visok znesek boste dvignili. Vpogled omogočajo vsi bankomati.
 • Pregledate izpis prometa. Ne samo stanje, na bankomatu lahko pogledate in natisnete tudi izpis prometa. Pregled je možen za vse transakcije kar 90 dni nazaj. Izpis omogočajo vsi bankomati.
 • Položite gotovino. Če ste pravkar dobili gotovino, ki bi jo radi čim prej položili na svoj račun, lahko to storite na izbranih bankomatih. Pri tem je denar takoj knjižen na vaš račun. Bankomat sprejema vse vrednosti evrskih bankovcev, ne pa tudi kovancev. Storitev omogočajo izbrani bankomati.
 • Plačate položnice. Poleg dviga in pologa gotovine, lahko na bankomatu plačate tudi položnico – ali več položnic. Postopek je preprost, dobili pa boste tudi potrdilo o plačilu. Ko vas naslednjič babica, ki ne zaupa potrdilu iz spletne banke, prosi, da ji plačate položnico, torej veste, da vam ni treba na banko. Če boste položnico plačali pred 14. uro na delavnik, bodo sredstva nakazana še isti dan. Storitev omogočajo izbrani bankomati.
 • Sprememba številke PIN. Če ste dobili novo kartico in si številke PIN nikakor ne morete zapomniti, jo lahko spremenite na bankomatu. To velja tako za kartice Maestro kot tudi za Mastercard in Viso. Prav tako vam bo bankomat v pomoč, če ste v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačen PIN in se je kartica zato blokirala. V takem primeru v miru premislite, kakšen je vaš PIN (morda ste ga pravkar menjali?) in se nato odpravite na bankomat. Če boste tam vtipkali pravilni PIN, bo blokada kartice sproščena.
 • Polnjenje predplačniških paketov mobilne telefonije. Storitev 'GSM kartica' je omogočena za predplačniške pakete ponudnikov Telekom, Si.mobil, Tušmobil, Izimobil in BOB, za znesek polnjenja pa se neposredno bremeni vaš račun.

Nostalgija

Danes, ko so bankomati nekaj povsem vsakdanjega in se nam zdi njihova prisotnost po mestnih središčih samoumevna, si težko predstavljamo, da je bilo treba sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja njihovo uporabo spodbujati celo s TV oglasom. Se ga morda še spominjate?

Varna uporaba bankomatov

Zlorabe na bankomatih tudi v Sloveniji niso tujka, a z upoštevanjem osnovnih varnostnih priporočil je uporaba bankomatov povsem varna.

 1. Pred uporabo bankomat dobro preglejte. Preverite, če na njem vidite karkoli nenavadnega. Lopovi uporabljajo maske na režah za kartice ali kamere nad tipkovnico, ki jih pozoren uporabnik lahko prepozna.
 2. Pred uporabo se razglejte okoli bankomata. Posebej če bankomat uporabljate ponoči, je priporočljivo, da se pred uporabo razgledate po okolici. Če vidite koga, ki postava v bližini, priporočamo, da uporabite drug bankomat.
 3. Zavarujte svojo PIN številko. Kadar vnašate svoj PIN, z roko ali denarnico vedno prekrijte svojo kretnje. Morebitna kamera tako ne bo mogla posneti, kaj ste vnesli. Previdno ravnanje s PIN številko je pomembno v vsakem trenutku, zato je nikar ne zapisujte ali nosite s seboj.
 4. Ne uporabljajte bankomata pod vplivom alkohola. Prvič je pod vplivom alkohola zelo preprosto pozabiti PIN, drugič pa je precej manj verjetno, da boste opazili morebitne nepravilnosti na napravi.
 5. Preverjajte svoje transakcije. Sproti preverjajte svoje izpiske in transakcije na računu in preverjajte skladnost z dvigi, ki ste jih opravili na bankomatih.
 6. Uporabite storitev SMS-Alarm o uporabi kartice. Z njo boste prek SMS sporočila obveščeni tudi o dvigih na bankomatih v Sloveniji in tujini. Tako boste morebitno zlorabo lahko zaznali takoj, ko se bo zgodila.
Če ste kdaj slišali za to, da se pred nevarnostjo pri bankomatu lahko ubranite tudi tako, da svoj PIN vtipkate vzvratno, ste slišali mit. Nobene resnice ni v govoricah, da vzvratno vtipkan PIN pokliče policijo. Obratno vtipkana PIN številka pomeni samo, da imate le še dva poskusa, preden vam bankomat 'požre' kartico.

   

Bankomat tam, kjer ga najbolj potrebujete

Danes po Sloveniji najdete več kot 500 NLB Bankomatov. Najdete jih na najbolj frekventnih točkah, kje pa je vaš najbližji NLB Bankomat pa lahko preverite na našem zemljevidu bankomatov ali prek svoje mobilne aplikacije Klikin.

Mobilni bankomat

Kaj pa velike prireditve, kot so sejmi ali koncerti, kjer se vse plačuje z gotovino? Na nekaterih vam je na voljo naš mobilni bankomat. Na njem lahko prav tako varno dvigujete gotovino, kot na katerem koli drugem bankomatu. Prvi mobilni bankomat smo marca 2016 vzpostavili na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču, od takrat pa je obiskal tudi prireditve kot so Metaldays, Kmetijsko obrtni sejem, Pikin festival, Lent, Škisova tržnica, Zlata lisica, Kurentovanje na Ptuju in druge.

februar, 2017

NLB Bankomati

Bankomati

Bankomati so najpreprostejša pot do gotovine, na njih pa lahko opravite številne uporabne bančne storitve. V pomoč vam je lahko zemljevid NLB bankomatov.

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!