Varnost pri NLB Pay

Ko gre za denar, je varnost izjemno pomembna, zato je razumljivo, da uporabniki pri uporabi finančnih storitev varnost postavimo pod drobnogled. Zaradi slabšega poznavanja tehnologije in informacijske varnosti je morda zaupanje v sodobne digitalne bančne storitve manjše in jih težje sprejemamo. Toda brez skrbi, pri uvajanju novih storitev, kot je mobilna denarnica NLB Pay, je varnost na prvem mestu. Pravzaprav je uporaba še varnejša od drugih načinov, saj NLB Pay omogoča dodatne varnostne zaščite. Sistem sam zagotavlja visoko raven varnosti ob odlični uporabniški izkušnji, ne da bi vi morali razumeti zapletene varnostne sisteme, ki se odvijajo v ozadju.


Varnostni elementi plačilnih sistemov se ves čas nadgrajujejo. Že samo, če pomislite na bankovce, so danes zaradi dodatnih varnostnih elementov precej drugačni kot pred 50 leti. Prav tako se posodabljajo plačilne kartice, ki so zaradi priročnosti postale glavno plačilno sredstvo. Danes najsodobnejše vrste kartic, brezstične kartice, omogočajo izredno varna plačila. Še korak naprej glede varnosti so mobilne denarnice, ki zaradi same naprave in uporabljenih tehnologij omogočajo še dodatne varnostne elemente.

   

Najvišja stopnja varnosti ob še vedno prijazni in enostavni uporabniški izkušnji

»Mobilna denarnica NLB Pay je pripravljena na podlagi tehničnih specifikacij mednarodnih kartičnih sistemov, katerih primarni cilj je uporaba kjerkoli v svetu in najvišja možna stopnja varnosti ob še vedno prijazni in enostavni uporabniški izkušnji za končnega uporabnika.

Mobilno plačevanje je ena izmed vej brezstičnega poslovanja, za katero z vso odgovornostjo trdimo, da je varno. Od uvedbe brezstičnih kartic v NLB nismo zasledili še nobene zlorabe, ki bi bila povezana z neavtoriziranim branjem podatkov, kot včasih zaokrožijo novice. Podatki, ki se prenašajo med kartico in terminalom POS, so unikatni in kriptirani, večkratna uporaba enakih podatkov ni mogoča,« pojasnjuje Nataša Dulc Strahinič, vodja projekta NLB Pay.

Pri mobilnem plačevanju z varno shranjeno digitalizirano kartico v NLB Pay je stopnja varnosti še višja, saj so uporabljeni še dodatni varnostni elementi. Kateri so to?

   

1. Zaklenjen telefon preprečuje dostop in uporabo mobilne denarnice NLB Pay nepooblaščenim osebam

Denarnice ali kartic ne morete zakleniti, svoj mobilnik in s tem vse podatke ter aplikacije na njem, pa lahko. Način zaklepanja in odklepanja telefona določite sami, je pa vzpostavljeno ustrezno zaklepanje telefona pogoj za aktivacijo NLB Pay. NLB Pay si sicer lahko naložite, vendar če nimate nastavljenega zaklepanja, z njo ne boste mogli plačevati, kar je varovalka za vas, da ne bi pozabili na to.

   

2. Vstop v aplikacijo NLB Pay je zaklenjen po vaših pravilih

Podatki v aplikaciji NLB Pay so dodatno varovani z geslom, ki ga ob aktivaciji uporabniki določite sami. To je lahko 4-mestna številka ali prstni odtis. Brez vnosa gesla nihče ne bo mogel dostopati do aplikacije NLB Pay na vašem telefonu.

   

3. Mobilna denarnica NLB Pay ne hrani podatkov o kartici v telefonu, prav tako se ne prenašajo ob transakciji

V telefonu se ne hranijo podatki o številki kartice, temveč le posebni enkratni digitalni ključi (zakodirani v žeton ali token), potrebni za izvajanje plačil in komunikacijo. Sistem temelji na tokenizaciji, vključeni v storitev Digital Enablement Service (MDES), najsodobnejši in najvarnejši način elektronskih transakcij, ki ga je razvil Mastercard.

   

4. Pregled transakcij v NLB Pay na telefonu omogoča stalen nadzor nad porabo

NLB Pay na telefonu omogoča tudi pregled transakcij; tako lahko v vsakem trenutku vidite, kdaj in koliko ste plačevali z NLB Pay ter kolikšen je vaš razpoložljiv limit. Tako se lahko v vsakem trenutku prepričate, da so transakcije le vaše.

   

5. Preverjena rešitev, ki so jo pregledali mednarodno certificirani ocenjevalci

Dodatno zaupanje zagotavlja preverjena rešitev, ki smo jo temeljito preizkusili v NLB in drugi, vpleteni v sistem mobilnega plačevanja. »Opravljeni so bili obsežni in visoko strokovni pregledi celotnega procesa mobilnega plačevanja in mobilne denarnice s strani mednarodnih kartičnih sistemov certificiranih laboratorijev,« dodaja Nataša Dulc Strahinič.

   

Odvečne skrbi o varnosti mobilne denarnice

Kljub visoki varnosti določene skrbi uporabnikov ostajajo, predvsem v določenih situacijah. In česa je uporabnike pri uporabi mobilnih denarnic najbolj strah?

  

1. Če izgubim ali mi ukradejo telefon, lahko kdor koli plačuje z NLB Pay

Brez skrbi, ob morebitni izgubi ali kraji telefona je mobilna denarnica še varnejša od kartice ali fizične denarnice. Če bi želeli zlonamerneži uporabiti NLB Pay na vašem telefonu, bi morali najprej zlomiti zaščito telefona in aplikacije NLB Pay. Seveda je priporočljivo, da ob kraji ali izgubi ustrezno ukrepate.

Nasvet v primeru kraje ali izgube telefona: Če vam ukradejo telefon ali ga izgubite, pokličite svojega mobilnega operaterja, da blokira vaš telefon, in NLB na številko 01 477 20 00, da onemogoči uporabo NLB Pay. Po blokadi NLB Pay boste še vedno lahko uporabljali svoje fizične kartice, uporaba NLB Pay pa bo onemogočena.

   

  

2. Iz NLB Pay mi lahko zlonamerneži preberejo podatke o kartici

Ker telefon ne hrani občutljivih podatkov o karticah v NLB Pay, jih nihče ne more prebrati, tudi če za hrbtom poskuša v pogled ujeti zaslon vašega telefona.

Nasvet uporabnikom: NLB Pay je pravzaprav mobilna denarnica, v kateri so varno shranjene vaše digitalizirane NLB kartice Maestro in Mastercard, te pa imate še vedno tudi v fizični obliki. Zato je vedno priporočljivo, da zanje upoštevate osnovna pravila varne uporabe kartic.

    

  

3. Ko plačujem z NLB Pay ali kar mimogrede, lahko neavtorizirana naprava z mojega telefona prestreže signal NFC

Prestrezanje signala pri transakciji ali mimogrede s telefona je praktično nemogoče. V telefonu se ne hranijo podatki o kartici, za plačevanje pa se uporablja varna tehnologija NFC. »Prenos podatkov med telefonom in terminalom se začne v trenutku, ko odklenjen telefon prislonite na čitalnik NFC terminala POS. Za prenos je treba počakati nekaj sekund, pri čemer mora biti telefon ves čas prislonjen k terminalu POS. V vmesenem času telefon ne oddaja nobenih informacij za izvedbo plačila,« še pojasnjuje Nataša Dulc Strahinič.

Nasvet uporabnikom: Mobilna denarnica NLB Pay je varna, vedno pa je dobro upoštevati pravila varne uporabe mobilnih naprav.

        

Lahko ste torej brez skrbi, da bi nepridipravi zlorabili vašo mobilno denarnico NLB Pay, ter jo lahko že zdaj uporabljate za udobno, hitro in varno plačevanje s pametnim telefonom.

Številni uporabniki že zaupajo NLB Pay

V dveh mesecih po uvrstitvi v spletno trgovino Google Play je NLB Pay z visoko oceno 4,47 na tretjem mestu najboljših finančnih aplikacij. Uporablja ga več kot 7.000 uporabnikov, ki so skupaj izvedli že več kot 24.000 transakcij.

Preberite več o NLB Pay

junij, 2018

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!