Kartice: debetna, kreditna ali predplačniška?

Skoraj vsak Slovenec ima vsaj eno plačilno kartico. Toda to, da jih imamo, še ne pomeni, da svoje kartice zares poznamo. 

»Plastični denar« se je pojavil že okoli leta 1950 in debelo desetletje za tem so plačilne kartice prišle tudi v Slovenijo. Pravi razmah so doživele v 90. letih minulega stoletja, število uporabnikov pa še vedno strmo raste. To seveda ni nič čudnega. Gotovina je v denarnici namreč varna le toliko, kolikor ste previdni vi.

Debetne kartice

Plačilne kartice v grobem ločimo na kartice osebnega računa (t. i. debetne kartice), kartice z odloženim plačilom (pogovorno imenovane tudi »kreditne«), posojilne in predplačniške. Pomembno je vedeti, kakšne so razlike med njimi.

Kartice osebnega računa, npr. BA Maestro, so najboljši približek gotovinskega plačila, le da je ravnanje s kartico zavarovano z osebno identifikacijsko številko PIN. To morate skrbno varovati, saj pomeni vaš prvi varnostni mehanizem.

Tako rekoč v trenutku, ko s kartico osebnega računa dvignete denar ali plačate račun, so ta sredstva tudi odtegnjena z vašega računa. Z njo zato ne morete porabiti več od razpoložljivega stanja na svojem računu. Tako imate popoln nadzor nad porabo, s temi karticami pa lahko na bankomatih tudi preverjate stanje, položite denar in plačujete položnice.

Z debetno kartico brez težav plačujete na mnogih prodajnih mestih v tujini, z ustrezno aktivacijo v svoji banki in obveznim naročilom SMS-Alarma o uporabi kartice pa lahko z njo nakupujete celo prek spleta (ne velja za kartice NLB Osnovnega, Prvega in Toli računa).

Z debetno kartico oziroma kartico osebnega računa torej:

  • plačujete na prodajnih mestih,
  • dvigate denar na bankomatu,
  • preverjate stanje na bankomatu,
  • polagate denar na bankomatu,
  • plačujete položnice na bankomatu,
  • plačujete na številnih prodajnih mestih v tujini (priporočamo, da predhodno preverite, ali prodajno mesto sprejema Maestro kartice),
  • nakupujete prek spleta.

Debetne kartice se, razumljivo, najpogosteje uporabljajo za vsakodnevne potrebe. Plačevanje z njimi praviloma ni povezano z dodatnimi stroški, tudi dvigi so na bankomatih NLB Skupine brezplačni.

Kartice z odloženim plačilom in posojilne kartice

Karticam z odloženim plačilom pogovorno rečemo kreditne kartice. Razlika med debetno in kartico z odloženim plačilom je v tem, da se pri nakupu ali dvigu gotovine z debetno kartico znesek takoj odšteje z vašega osebnega računa, pri uporabi kartice z odloženim plačilom pa prejmete mesečni obračun vseh opravljenih plačil, ki se nato odtegnejo z vašega računa. Lahko pa znesek plačate tudi prek položnice, in sicer bodisi 8., 18. bodisi 28. dne v naslednjem mesecu.

Delno je pogovorno poimenovanje kartic z odloženim plačilom ustrezno, saj vas od plačila s »kreditno« kartico do odtegljaja »kreditira« izdajatelj kartice. V resnici pa gre v tem primeru za dva različna tipa kreditiranja.

Leta 2000 je bilo v Sloveniji v obtoku 1,9 milijona plačilnih kartic, decembra lani pa že več kot 4,2 milijona, od tega 57 % debetnih in 43 % kreditnih.V prvem primeru kartice z odloženim plačilom (MasterCard, Visa in Karanta), za katere plačate letno članarino, omogočajo takojšen nakup v višini predhodno določenega limita. Porabljeni denar banki vrnete v celoti, in sicer na dan, ki ga izmed ponujenih izberete sami. Večina uporabnikov najraje izbere dneve po prejemu rednega dohodka.

Drugače je pri posojilnih karticah MasterCard in Karanta, ki omogočata vračilo porabljenih sredstev po vnaprej določenih deležih in z obrestmi – bodisi v višini tretjine (MasterCard) bodisi desetine oziroma petine porabljenih sredstev mesečno (Karanta).

Tudi te kartice so izjemno praktične, saj jih – s podpisom ali vnosom številke PIN – enostavno uporabljate doma in v tujini. Dobro pa je vedeti, da le kartice z odloženim plačilom omogočajo tudi nakup na obroke brez obresti.

Predplačniške kartice

Obstajajo tudi kartice, ki so brezimenske. Niso vezane na določen osebni bančni račun niti niso pogojene z imetništvom kakršnegakoli osebnega računa. Taka je NLB Predplačniška kartica MasterCard.

Nanjo uporabnik prednaloži poljuben znesek, ki ga nato lahko uporablja za vse nakupe (tudi brezstično na prodajnih mestih, ki imajo ustrezne POS terminale), vključno s spletnimi. Podobno npr. delujejo telefonske, avtobusne, parkirne in druge kartice.

Gre za sodobno in predvsem varno brezgotovinsko poslovanje, saj je nakup ali dvig gotovine mogoč le z vnosom številke PIN ali podpisom.

Zaradi takojšnje bremenitve ob plačilu ali dvigu uporabnik stanja na kartici ne more prekoračiti. Porabi lahko le toliko, kolikor si na kartico naloži.

In če vam ni do tega, da bi imeli vedno in povsod s sabo denarnico, ali se bojite, da vam bi tudi kartica lahko pobegnila iz žepa? Rešitev ponuja komplet predplačniške kartice z NFC nalepko. Nalepko preprosto nalepite na svoj mobilni telefon ali kak drug predmet, ki ga imate vedno pri sebi. Ta bo tako lahko nadomestil kartico ob hitrem skoku v trgovino, na kavo ali denimo na bencinsko črpalko. Pogoj za tovrstno plačevanje je samo to, da je prodajno mesto opremljeno z brezstičnim POS terminalom.

Brezstično plačevanje

V začetku uporabe kartic so se uporabniki kot lastniki lahko identificirali le s podpisom, saj poslovanje še ni bilo elektronsko. Z vzpostavitvijo sistemov bankomatov in POS terminalov pa je postala ključna identifikacija s številko PIN. Oba načina identifikacije sta še vedno v uporabi, ob tem pa v zadnjem času v ospredje vse bolj stopa brezstično plačevanje z različnimi karticami. Tega Slovenci očitno dobro poznajo – kar tri četrtine jih je po raziskavi MasterIndex že slišalo zanj.

To ne preseneča, saj brezstično plačevanje na prodajnih mestih omogočajo tudi plačilne kartice MasterCard in BA Maestro, ki so opremljene s posebnim znakom .  Vendar bodite pozorni na znak  na POS terminalu.

Kartice vam pri brezstičnem plačevanju ni treba vstavljati v POS terminal, ampak jo nanj le prislonite, drobna antena v kartici pa izmenja podatke s terminalom. Če opravite nakup do 15 evrov, vam nato številke PIN ni treba vnesti, nakupe nad 15 evrov pa boste enako kot doslej potrdili s številko PIN.  

Vaša kartica nima ustreznega znaka? Ko ji bo potekla veljavnost, boste dobili novo, ki vam bo že omogočala brezstično plačevanje. Lahko pa si jo predčasno naročite v svoji poslovalnici. 

Varno na spletu

S karticami z odloženim plačilom (razen s Karanto), posojilnimi, predplačniškimi in v nekaterih primerih tudi z debetnimi brez težav in predvsem varno plačujete tudi prek spleta.

Delež tistih, ki opravijo najmanj en spletni nakup letno, se izjemno povečuje; pred tremi leti je bilo takšnih uporabnikov manj kot polovica, letos pa že skoraj 70 %! Poleg tega je večina prepričana o varnosti takšnih nakupov; kar 79 % uporabnikov namreč zaupa varnosti spletnega nakupa.

Nadzor in dostopnost

Z učinkovitim in preglednim upravljanjem denarja, ki ga omogočajo storitve NLB, lahko svoja sredstva zavarujete, porabo pa ustrezno nadzorujete. S skrbno ter svojim željam in potrebam primerno izbiro plačilnih kartic lahko bistveno poenostavite potrošniško izkušnjo, sebi in svoji družini pa zagotovite dostopnost sredstev takrat, ko jih nujno potrebujete.

Pri tem, katero plačilno kartico izbrati, vam lahko pomaga primerjalnik ali pa se pogovorite s svojim osebnim bančnikom. 

november, 2015

Preklikajte pisano ponudb NLB Kartic in zagotovo boste našli tako, ki bo kar najbolje ustrezala vašemu življenjskemu slogu. Klasiki lahko izbirate med NLB Plačilnimi karticami Mastercard, Visa in Karanta z odloženim plačilom, če ljubite potovanja, se odločite za NLB Zlato kartico Mastercard, večni romantiki pa si izbrano kartico lahko oblikujete čisto po svojem okusu.

Primerjava plačilnih kartic

Kartica z motivom

Kartica z motivom

Svojo kartico si lahko oblikujete čisto po svojem okusu. Preprosto sledite navodilom v spletni aplikaciji in plačujte s slogom!

sms alarm kartice

SMS-Alarm o uporabi kartice

Ob vsakem dvigu gotovine ali nakupu s plačilno kartico boste prejeli SMS-sporočilo in se lahko hitro odzvali, če bi vašo kartico kdo zlorabil.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se