Finance v pokoju

Ena izmed prelomnic v življenju posameznika je prav gotovo upokojitev. To obdobje pomeni vstop v prijetnejši čas, še posebej, če se pričnemo ukvarjati z aktivnostmi, za katere je prej zmanjkovalo časa. To je tudi čas, ko se človek sooča z realnostjo glede mesečnih prejemkov, saj je pokojnina lahko precej nižja od prejšnjega dohodka. 

Ključna vprašanja, ki si jih zastavljamo

Imam dovolj prihrankov na voljo za lagodno življenje v pokoju?

Ustrezna pokojninska rezerva vam bo omogočila brezskrbno finančno prihodnost. Pokojninska rezerva naj bo takšna, da bo njeno črpanje v obliki rente vsaj 20 let po upokojitvi zapolnjevalo vrzel med starostno pokojnino in vsaj 80 % zadnjih rednih mesečnih prihodkov. Vaš svetovalec za osebne finance v NLB vam lahko pomaga pri načrtu črpanja prihrankov.

 

Kljub temu, da sem v pokoju, imam veliko ciljev in želja. Ali je modro, da za njihovo izpolnitev najamem kredit?

Zakaj pa ne! Če imate dovolj premoženja in vas kredit ne bo preveč finančno obremenil, je zadolževanje za doseganje želenih ciljev tudi v pokoju smiselno. Priporočamo pa, da ob najemu kredita sklenete življenjsko zavarovanje z ustrezno zavarovalno vsoto, ki bo finančno ščitila vaše bližnje, če se vam zgodi najhujše.Kako je v tem obdobju z varčevanjem v vrednostnih papirjih?

Odločajte se za dobro razpršene portfelje vrednostnih papirjev, v katere so vključene delnice stabilnih podjetij, ki beležijo višje dividende. Primeren delež delnic v svojem portfelju lahko okvirno določite z enostavnim izračunom: 100 - vaša starost. Bolj ko se približujete točki unovčevanja naložb, bolj naj bodo te konservativne.

 

Kaj pa zdravstveno zavarovanje - ga potrebujem več?

Preverite, ali ste ustrezno dopolnilno zdravstveno zavarovani. Ker nesreča nikoli ne počiva, razmislite o nezgodnih zavarovanjih, zavarovanju za trajno invalidnost z možnostjo izbire dodatnih kritij za večjo varnost. Ste vedeli, da ste z NLB Srebrnim računom tudi nezgodno zavarovani za primer nezgodne smrti ali trajne invalidnosti?

 

Kako naj pomagam otrokom in vnukom do njihove finančne samostojnosti?

Otrokom in vnukom lahko finančno pomagate na več načinov:

  • pravočasno poskrbite za svojo finančno neodvisnost v pokoju,
  • nanje prenesite lastništvo dela premoženja še v času svojega življenja,
  • če si to lahko privoščite, sodelujete pri najemu kreditov svojih otrok ali vnukov kot porok,
  • svojemu vnuku zagotovite šolnino ali štipendijo,
  • poskrbite za morebitne višje stroške zdravljenja in tudi svoje poslednje stroške.

 

Ali se naj preselim v skromnejšo nepremičnino?

V kolikor je vaša nepremičnina postala prevelika (t. i. "izpraznjeno gnezdo") in predstavlja tudi vse težje obvladljiv stroškovni zalogaj za vzdrževanje, je nedvomno smiselno, da se odločite za selitev v manjšo stanovanjsko enoto v nižjih nadstropjih večstanovanjskih stavb ali v hišo, ki nima veliko stopnic. Predvsem se je smiselno preseliti v okolje, ki je infrastrukturno dobro urejeno (bližina trgovine, pošte, bolnice in dostopnost dobrih internetnih povezav).Kako naj uredim prenos lastništva na potomce po svoji smrti?

Načrt razdelitve dediščine ali prenosa lastništva premoženja po smrti je eden izmed najpomembnejših korakov pri urejanju osebnih financ posameznika. Z načrtom razdelitve dediščine si posameznik zagotovi, da bodo upoštevane predvsem njegove poslednje želje v zvezi premoženjem, na ta način pa je lahko zagotovljena tudi finančna oskrba najbližjih. Čeprav je večkrat spregledan zaradi nujnejših opravil, pa lahko načrt razdelitve dediščine reši marsikatero pravno zagato, do katere pride, ko nekdo umre.