V NLB s 1. avgustom nič več nadomestil za visoka stanja

22. julij 2022

Po odločitvi Sveta Evropske centralne banke (ECB), ki je glavne obrestne mere v evrskem območju včeraj dvignil za 0,5 odstotne točke, je NLB sprejela sklep o ukinitvi zaračunavanja nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih. Ta se ukinjajo s 1. avgustom.

Nadomestila za visoka stanja niso bila novost ali posebnost Slovenije. Zanje so se odločile številne banke v evrskem območju – v Nemčiji, denimo, je bilo takšnih bank prek 300 –, kjer smo bili vrsto let, vse od sredine leta 2014, priča okolju zgodovinsko nizkih, negativnih obrestnih mer in visoki likvidnosti. V NLB smo si prizadevali svoje stranke pred tem ščititi čim dlje, vendar pa je več let negativnih učinkov na naše poslovanje zaradi politike ECB povzročilo, da smo tudi mi sledili zgledu drugih bank v Evropski uniji. Nadomestilo za upravljanje visoko presežnih stanj za pravne osebe smo tako uvedli leta 2016; aprila lani pa smo nato uvedli še nadomestila za visoka stanja za povprečna mesečna stanja sredstev strank nad 250.000 evrov, s 1. julijem 2021 pa za stanja nad 100.000 evrov.

V NLB smo sicer ves čas poudarjali, da bomo višino nadomestil za visoka stanja prilagajali glede na napovedi oziroma odločitve ECB, in sicer tako za pravne kot za fizične osebe. Zviševanje obrestnih mer vpliva na zniževanje stroškov, ki jih ima banka zaradi hrambe denarja pri ECB, posledično pa stroškov za stranke več ne bo.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!