NLB Skupina še izboljšala trajnostno bonitetno oceno

1. december 2023

Se kdaj vprašate, kakšno sled bi pustili za seboj, če bi se vaš svet danes prenehal vrteti? V NLB Skupini si to vprašanje postavljamo iz dneva v dan, svoja prizadevanja pa usmerjamo v ustvarjanje boljših sledi. Zavedamo se namreč odgovornosti, ki jo nosimo kot ena ključnih bančno-finančnih institucij v Jugovzhodni Evropi, naši domači regiji. Ponosni smo, da so bila naša prizadevanja in naš napredek znova prepoznana in se odražajo tudi v izboljšani trajnostni bonitetni oceni, ki nam jo je podelilo eno od vodilnih neodvisnih podjetij za raziskave, bonitetne ocene in podatke o ESG na svetu – Sustainalytics.

V NLB smo prvo oceno tveganja ESG podjetja Sustainalytics prejeli pred slabim letom dni. V drugo smo jo bistveno izboljšali. Naša bančna skupina je namreč prejela novo oceno tveganja ESG 16.0; tveganje vidnejših finančnih vplivov dejavnikov ESG pa je podjetje Sustainalytics ocenilo kot nizko. Lanskoletno oceno smo tako izboljšali za 1.7 točke, izboljšana ocena pa nas uvršča med 13 odstotkov najboljših bank med vsemi podjetji, ki jih ocenjuje omenjena družba.  

Trajnostno delovanje smo najbolj izboljšali na področju upoštevanja ESG tveganj in priložnosti v celotnem finančnem poslovanju, človeških virov in etičnega poslovanja. Prav tako je agencija Sustainalytics ugotovila, da se v Skupini ali pri njenem poslovanju ni zgodil noben dogodek, ki bi negativno vplival na deležnike, poslovanje ali okolje. Poročilo najdete tukaj.

»Trajnost ni modna oziroma trendovska beseda, s katero se kar mimogrede poigravamo, v resnici pa nanjo pozabimo. Je zahteven proces, nenehen in resnično dolgotrajen. So majhni koraki in spremembe, ki se vsak posamezno morda zdijo celo nepomembni, a če jih pogledamo kot celoto, se zlijejo v veliko, neustavljivo gibanje. In to je v resnici še pomembnejše kot sama ocena, na katero pa smo seveda izredno ponosni, saj je rezultat naših prizadevanj ter pregleda neodvisnih in svetovno priznanih strokovnjakov, nenazadnje pa tudi motivacija za nas in spodbuda za naše deležnike, da še naprej zaupajo našim poslovnim odločitvam in dejanjem,« je ob prejemu nove ocene tveganja ESG dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Ocena tveganja ESG je sicer, podobno kot bonitetna ocena, merilo ocene uspešnosti podjetja, sklada ali vrednostnega papirja, le da se osredotoča na izpolnjevanje okoljskih (E), družbenih (S) in upravljavskih (G) standardov, namesto kreditne sposobnosti. V finančnem svetu postaja vse pomembnejša kategorija, ki jo vlagatelji in analitiki vse pogosteje spremljajo in na njeni podlagi ocenjujejo, v katera podjetja vlagati in v katera ne. NLB je bila pred letom dni prva banka s sedežem in izključnim strateškim interesom v Jugovzhodni Evropi, ki je pridobila to oceno, ter prva med družbami, ki kotirajo na Ljubljanski borzi.

Kaj vse smo dosegli v preteklem letu si lahko ogledate v spodnjem videu

Avtorske pravice ©2023 Sustainalytics. Vse pravice pridržane.

Ta članek vsebuje informacije, ki jih je razvilo podjetje Sustainalytics (www.sustainalytics.com). Takšne informacije in podatki so last podjetja Sustainalytics in/ali njegovih tretjih dobaviteljev (podatki tretjih oseb) in so na voljo samo v informativne namene. Ne predstavljajo odobritve katerega koli izdelka ali projekta ali naložbenega nasveta in ni zajamčeno, da so popolni, pravočasni, točni ali primerni za določen namen. Njihova uporaba je predmet pogojev, ki so na voljo na https://www.sustainalytics.com/legal-disclaimers.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!