Hackathon Odprte finance prinesel predvsem rešitve finančnega opismenjevanja

23. december 2021

Že drugi letošnji NLB hackathon, tokrat na temo Odprte finance (Open finance), je znova potekal v digitalni obliki, kar pa 52 udeležencem iz 8 različnih držav ni preprečilo, da bi med dvajsetdnevnim hackathonom svoje ideje preoblikovali v programsko kodo in v demo prototipe.

S hackathonom Odprte finance smo želeli prispevati k odprtemu finančnemu ekosistemu, preoblikovati našo industrijo in narediti finančni svet nekoliko boljši. Oblikovati smo želeli ekosistem oziroma sodelovalno mrežo digitalnih strokovnjakov iz vse Evrope ter na tak način k sodelovanju pritegniti tudi mlade talente in študente ter jim ponuditi priložnost in pomagati na začetku njihove poklicne poti. Prvič smo možnost sodelovanja dali tudi podjetjem – fintechom in digitalnim startupom.

Prejeli smo res veliko število prijav in sicer: posameznikov (36), ekip (11) in organizacij (5) iz različnih držav Jugovzhodne Evrope ter celo iz Švice in Kenije.

Udeleženci so dvajset dni svoje znanje in prosti čas namenili kodiranju, domišljanju in razpravljanju o idejah s sodelavci in našimi bančnimi strokovnjaki. Med hackathonom smo organizirali tudi številna strokovna srečanja in dve okrogli mizi (Odprte finance: »Kakšna je digitalna prihodnost bančnh in finančnih storitvev« in »Tveganja in priložnosti odprtih financ«) z gosti – strokovnjaki s področja odprtega bančništva in financ. Tako so se nam pridružili Simon Steinman (MbillS, Emoney in plačilne storitve), Matic Bitenc (Toshl Finance), Petr Dvorak (CEO Wultra), Tomas Synek (Adastra Group) in Pierre-Alexandre Boulay (Backbase Ltd) ter NLB strokovnjaki Jiri Truhlar, Nebojša Varoščić in Vito Gosar.

Tekmovalci so morali poleg pripravljenega poslovnega modela z obrazložitvijo inovativne ideje pripraviti tudi demo ali programsko kodo rešitve in 3-minutni predstavitveni video. Na koncu so udeleženci predlagali raznolike rešitve, katerih rdeča nit se je dotikala in osredotočala predvsem na finančno opismenjevanje. Ocenjevalna žirija v sestavi predsednika žirije Jiříja Truhlářja, Antonia Argirja, Vita Gosarja in Nebojše Varoščića je imela tako pri določanju najboljših konceptov in rešitev kar zahtevno delo, na koncu pa izbrala zmagovalce v dveh kategorijah: v kategoriji Posamezniki in ekipe, kjer se je na prvo mesto uvrstila ekipa FinCats Team, ter kategoriji Organizacije, kjer je zmagalo podjetje INNOCTA GmbH.

»NLB Hackathon-u smo se pridružili, ker imamo radi izzive in verjamemo, da je tema digitalnega bančništva in odprtih financ zelo aktualna in ima velik vpliv na ljudi in njihova življenja,« je povedala Nina Mrzelj iz ekipa FinCats. »Med dogodkom smo razvili aplikacijo, ki bi mladim olajšala vlaganje. Zelo smo veseli, da je NLB prepoznala potencial naše ideje in se veselimo nadaljnjega razvoja na tem področju. Kljub temu, da se je vse dogajalo na daljavo v digitalni obliki, je bil hackathon zelo dobro organiziran in pri sodelovanju smo se zelo zabavali! Najbolj mi je bilo všeč, da so bili izzivi lepo razloženi in da so bila merila za ocenjevanje naših idej in prototipov, pregledna in znana vnaprej. Tudi srečanja, dogodki in okrogle mize so bila precej učinkovita, ob upoštevanju dnevnega reda in časovnih omejitev. Všeč nam je bilo, da je bil poudarek tudi na tehnični izvedbi rešitve in ne le na sami ideji.«
»NLB je ena redkih bank, pri kateri smo imeli priložnost predstaviti svoje produkte in ideje. Tako smo se z veseljem udeležili hackatona. Dogodki v živo (strokovni meetingi in okrogle mize) so bili zelo strokovno pripravljeni in veseli smo, da smo v živo videli odprtost NLB banke za sodelovanje s fintech podjetji in željo po kreiranju skupnosti, ki bo potencialno oblikovala prihodnost banke s poudarkom in usmeritvijo predvsem na zadovoljevanje potreb in želja strank. Hvala za odlično priložnost in vaš cenjen čas, ki ste si ga vzeli, da ste nam prisluhnili,« pa je po hackatonu dejal lastnik podjetja Innocta Miro Babič.

Velja poudariti in se še enkrat iskreno zahvaliti vsem našim strokovnjakom, predstavnikom žirije in našim kolegom iz različnih sektorjev, brez katerih nam ne bi uspelo. In seveda hvala vsem sodelujočim za inovativne ideje ter izkazano strast do hekanja in kodiranja!

   

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!