Na svetovni dan okolja smo uradno postali članica Zavezništva za podnebno nevtralno bančništvo ZN

7. junij 2022

Kot smo napovedali na Dnevu vlagateljev NLB sredi maja, smo se tudi uradno pridružili Zavezništvu za podnebno nevtralno bančništvo Združenih narodov (Net Zero Banking), katere cilj je uskladitev kreditnih in naložbenih portfeljev z ničelno stopnjo neto emisij do leta 2050 ali prej, kot to določajo najambicioznejši cilji Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah.  

Zavezništvo z več kot 100 članicami iz 41 držav in bilančno vsoto 68 milijard predstavlja skoraj četrtino vseh bančnih sredstev na svetu in je ključni korak pri mobilizaciji finančnega sektorja k omejevanju podnebnih sprememb. Zavezništvo na zemljevid panog, ki imajo ključno vlogo pri podpori gospodarstva k prehodu na ničelno stopnjo neto emisij, postavlja prav banke.  

NLB se ponosno pridružuje vodilnim partnerjem iz bančnega sektorja v skupnih prizadevanjih za doseganje podnebno nevtralnih izpustov do leta 2050 in se veseli sodelovanja s svojimi strankami, da jih podpremo pri njihovih načrtih za prehod in pospešimo aktivnosti na področju podnebja. Ponosno ponavljamo tudi moto svetovnega dneva okolja ZN: »Imamo samo eno Zemljo. Poskrbimo zanjo.« 

»Trajnostna naravnanost podjetij, ki jih podpiramo z našimi storitvami in rešitvami, kot tudi trajnostno opravljanje naše lastne dejavnosti, je zaveza, ki nam je v NLB Skupini še posebej pomembna,« poudarja predsednik uprave NLB, Blaž Brodnjak. »V letu 2022 bo to še bolj oprijemljivo po celotni NLB Skupini. Na primer: da bi podprli premik k nizkoogljičnemu gospodarstvu in financirali ta prehod, nameravamo med drugim razširiti nabor storitev s krediti, namenjenimi podpori energetske učinkovitosti in obnovljivi proizvodnji energije. Verjamemo, da mora biti banka gonilna sila, ki spodbuja in obenem opredeljuje naložbene odločitve na način, da bodo vlagatelje usmerile k projektom, ki so finančno izvedljivi in uspešni ter hkrati omogočajo prehod na zeleno gospodarstvo. NLB bo zagotovo eden glavnih protagonistov tega prehoda v naši domači regiji – Jugovzhodni Evropi. Načrtujemo tudi vse potrebne korake v smeri pridobitve naše prve ocene ESG. Pot poznamo: biti moramo sprememba – v našem vsakdanjem življenju, v vsakem posameznem dejanju, pri poslu ali v zasebnem življenju.«

O Zavezništvu

Zavezništvo bank Net-Zero Banking Alliance so ustanovili ZN in združuje prek 50 bank, ki predstavljajo skoraj četrtino bilančne vsote svetovnega bančništva in so se s pristopom k zavezništvu zavezale k uskladitvi svojih kreditnih in naložbenih portfeljev s ciljem podnebno nevtralnih izpustov do leta 2050. Ta ambiciozna zaveza, ki združuje kratkoročno ukrepanje z odgovornostjo, zagotavlja, da si banke postavijo vmesni cilj za leto 2030 ali prej z uporabo trdnih, znanstveno utemeljenih smernic. Zavezništvo bo okrepilo, pospešilo in podprlo izvajanje strategij razogljičenja, pri čemer bo zagotovilo mednarodno skladen okvir in smernice za delovanje, ki bodo temeljile na izkušnjah pionirskih bank. Priznava ključno vlogo bank pri podpiranju globalnega prehoda realnega gospodarstva na podnebno nevtralne izpuste.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!