NLB Skupina ob zaključku prvega četrtletja zanesljivo s 140 milijoni evrov dobička po davkih

8. maj 2024

Stabilno poslovno okolje z zmerno upočasnjeno gospodarsko rastjo v regiji Jugovzhodne Evrope in stagniranje stopnje inflacije v prvem četrtletju leta se je odrazilo v dobrih poslovnih rezultatih NLB Skupine.

Poslovanje Skupine, ki je v prvem četrtletju leta ustvarila 140 milijonov evrov dobička po davkih, potrjuje, da je na dobri poti za doseganje rezultatov, ki so bili napovedani za leto 2024. Poleg tega deležnikov, ki redno spremljajo poslovne in tržne razmere, ne bi smelo presenetiti, da je NLB Skupina zaradi razvoja globalnih makroekonomskih trendov v začetku leta obete za redne prihodke za leto 2024 povečala za približno 100 milijonov evrov. Povišanje ocene za prihodke, skupaj s stroškovno odgovornostjo, pa omogoča natančnejšo napoved za delež stroškov v čistih prihodkih. Banka tako pričakuje, da bo t.i. CIR kazalnik v letih 2024 in 2025 znašal okoli 45%, kar je pomembno izboljšanje v primerjavi s prejšnjimi smernicami, ki so bile postavljene pod 50%.

Ključne poudarke poslovanja NLB Skupine v prvem četrtletju 2024, medletno poročilo, predstavitev za vlagatelje in ključne informacije o NLB Skupini najdete na spodnjih povezavah:

NLB Skupina bo več o ključnih kazalnikih poslovanja skupaj s pričakovanim razvojem poslovanja v prihodnje ter novo poslovno strategijo in vizijo do leta 2030 razkrila na jutrišnjem (9. maj 2024) Dnevu vlagateljev NLB.

»V ekipi NLB smo počaščeni in se iskreno veselimo, da bomo imeli jutri znova priložnost ne le pozdraviti naše delničarje, potencialne vlagatelje, analitike in finančne strokovnjake z vsega sveta ter predstavnike ključnih regijskih podjetij, temveč jim tudi predstaviti našo ambiciozno strategijo NLB Skupine do konca leta 2030,« je ob objavi rezultatov povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. »S poglobljenim razumevanjem poslovnega okolja in skrbnim premislekom o tveganjih nova poslovna strategija riše pot, ki bi s privlačnimi izplačili dividend še naprej upravičevala zaupanje naših delničarjev, hkrati pa zagotavljala dolgoročen razvoj Skupine in posredno tudi širšega gospodarskega okolja v domači regiji,« je še pojasnil.
Tudi predsednik Nadzornega sveta Primož Karpe je izrazil zaupanje v prihodnji razvoj NLB Skupine. »Naše zaupanje se vse bolj krepi zaradi stabilnih poslovnih rezultatov Skupine ter njenega nenehnega prilagajanja in odzivanja na tržne razmere,« je dejal. »V Nadzornem svetu s svojo miselnostjo močno podpiramo prihodnjo strategijo Banke na način, ki povečuje njeno vrednost za delničarje. Prišel je čas za pogovor o ustvarjanju vrednosti, ki jo lahko vzdržen bančni poslovni model omogoči v prihodnje,« je dodal.

Vljudno vabljeni k spremljanju Dne vlagateljev NLB

Drugi Dan vlagateljev NLB bo potekal jutri, v četrtek, 9. maja 2024, v Grand Hotelu Union Eurostars v Ljubljani (Slovenija). Osrednja pozornost bo namenjena predstavitvi nove poslovne strategije NLB in NLB Skupine in vizije do leta 2030. Prijave na dogodek v živo niso več možne, zainteresirana javnost pa lahko dogodek spremlja po spletu s prijavo na tej povezavi . Posnetek dogodka bo pozneje na voljo tudi na zahtevo.

Dan zatem, v petek, 10. maja 2024, bo Dnevu vlagateljev NLB sledila Slovenska in hrvaška investicijska konferenca vlagateljev (s podporo NLB), ki bo zainteresiranim vlagateljem ponudila priložnost za srečanje z nekaterimi vodilnimi podjetji z obeh trgov.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!