10. maj 2010
NLB Galerija Avla, razstava ilustracij

Christoph Niemann, razstava ilustracij

Napoved razstave v NLB Galeriji Avla, Trg republike 2, Ljubljana. Odprtje razstave bo v četrtek, 13. maja 2010, ob 20. uri. Razstava bo odprta od 13. maja do 16. septembra 2010. Odprtja razstave se bo udeležil avtor razstave Christoph Niemann.

Christoph Niemann je bil rojen v Waiblingenu v Nemčiji leta 1970. Po študiju na stuttgartski Akademiji za likovno umetnost je kot ilustrator, animator in grafični oblikovalec enajst let delal v New Yorku, potem pa se je preselil v Berlin. Njegova dela so bila objavljena na naslovnicah revij The New Yorker, Newsweek, Wired, The New York Times in American Illustration. Prejel je več nagrad Ameriškega inštituta za grafično oblikovanja (AIGA) ter združenj American Illustration in Art Directors Club. Leta 2000 je z Nicholasom Blechmanom in Paulom Sahrom izdal knjigo Fresh Dialogue One: New Voices in Graphic Design, ki je nastala na povabilo inštituta AIGA v okviru serije predstavitev obetavnih oblikovalcev. Leta 2005 sta z Blechmanom izdala knjigo 100% Evil. Napisal in ilustriral je otroški knjigi The Pet Dragon in The Police Cloud, ilustriral pa tudi knjigo The Boy with Two Belly Buttons. Za spletno stran The New York Timesa piše in ilustrira blog Abstract City. Eno od objav je leta 2010 izdal v knjižici I LEGO N. Y., v njej pa je svoje najljubše spomine na New York predstavil s pomočjo lego kock. Niemann je član zveze Alliance Graphique Internationale.

/.../ Niemann je pravi stroj za konceptualne ilustracije, toda njegove zamisli niso mehanične in proizvedene po tekočem traku, temveč so skrajno dovršene in presegajo konvencije (in klišeje) revijalnih ilustracij. Drugi so morda lucidnejši, nekateri so tudi boljši risarji (čeprav je Niemannova svojstvena obrt brezhibna), toda malo je danes revijalnih ilustratorjev, ki tako pogosto in tako hitro zadenejo bistvo. Pri likovnih urednikih (in tudi vsebinskih urednikih) je zaželen prav zaradi svoje nenaravno izjemne zmožnosti, da iz običajnega ustvari presežek. Po pravilu rojeva ideje, ki jim takoj prikimamo, saj tako jasno povzemajo zgodbo ali pojem, da besedila skoraj ni potrebno prebrati.
Tisti, ki so videli goro osnutkov, shranjenih v nekaj fasciklih, vedo, da je kljub strogim merilom, ki si jih postavlja, skoraj vsaka njegova skica primerna za objavo. Nočem omalovaževati mnogih nadarjenih umetnikov, s katerimi redno sodelujem, toda če bi, bog ne daj, prišlo do pandemije, ki bi pokosila ilustratorje po vsem svetu, bi lahko svoj tednik napolnil že samo z zavrnjenimi Niemannovimi prispevki. /.../

Steven Heller
revija Varoom 01, avgust 2006

Odprtje razstave bo v četrtek, 13. maja 2010, ob 20. uri. Razstava bo na ogled do 6. maja 2010, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure.

Razstavo je pripravil: Emzin, Zavod za kreativno produkcijo. Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije in Mestni občini Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!