Bankarium, Muzej bančništva Slovenije

Muzej, ki je nastal pod okriljem NLB, širši javnosti predstavlja bančno dediščino v Sloveniji od leta 1820 do danes.

Predstavitev Bankariuma

  

Muzej, ki je nastal pod okriljem NLB, vsem, ki vas ta tema zanima, predstavlja bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes.

Razstava vas z multimedijskim uvodom popelje v bančništvo, kjer boste lahko spoznali, kako se je vse skupaj začelo. Multimedijski uvod vas bo popeljal skozi šest obdobji razvoja denarja in bančništva po svetu in pripeljal v čas, ko se bančništvo razvije tudi na Slovenskem.

Prvi del 200-letnega pregleda bančne zgodovine govori o denarju (v tem obdobju smo na prostoru današnje Slovenije zamenjali devet valut) in finančnih institucijah – hranilnicah, kreditnih zadrugah in bančnih delniških družbah.
 

V drugem delu 200-letnega zgodovinskega pregleda boste spoznali bančne prakse. Njihov razvoj vam bomo približali s primerom bančnih okenc. Pokukali boste lahko v ozadje bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopili boste v še do pred kratkim delujoč bančni trezor, si ogledali sefe, notranjost bankomata in se potopili v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.


Več

Finančno opismenjevanje

  

Osrednji del muzejskega prostora je namenjen finančnemu opismenjevanju mladine in odraslih. V t. i. finančnem labirintu boste spoznali osnove upravljanja osebnih financ ter se na igriv način soočili s finančnimi situacijami in možnimi rešitvami.


Več

VAS ZANIMA?


Bankarium je odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Najdete ga na Čopovi 3 v Ljubljani.

  

KONTAKT


T: +386 1 476 4312
E : bankarium@nlb.si

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!