4. november 2013
NLB Galerija Avla

Emiliano Ponzi: Razstava ilustracij

Napoved razstave v NLB Galeriji Avla, Trg republike 2, Ljubljana. Odprtje razstave bo v četrtek, 14. novembra 2013, ob 20. uri. Razstava bo odprta od 14. novembra 2013 do 16. januarja 2014. Odprtja razstave se bo udeležil Emiliano Ponzi, avtor razstave.

Emiliano Ponzi v svojih drznih teksturiranih ilustracijah uporablja repeticijo, odlikujejo pa jih zmerna uporaba linij in močna grafična kompozicija, s katerima definira in sporoča dani koncept. Njegove ilustracije se pojavljajo v oglaševanju, revijah, knjigah, časopisih in animacijah. Med njegove naročnike spadajo publikacije in časopisi The New York Times, Le Monde, The New Yorker, The Boston Globe, Time, The Economist, Newsweek, podjetja, kot so United Airlines, založba Penguin books, oglaševalski agenciji Saatchi & Saatchi New York in Leo Burnett Iberia. Med njegovimi italijanskimi naročniki pa so tudi La Repubblica, Feltrinelli, Il Sole 24 Ore, Mondadori, Wired in Muzej oblikovanja Triennale v Milanu. Ponzi je za svoje delo prejel več nagrad, med drugim tudi odmevno Young Guns nagrado, ki jo podeljuje newyorški Art Director's Club. Poleg tega je prejel še častni odličji Združenja ilustratorjev iz New Yorka in Los Angelesa, častno odličje revije 3x3 Magazine Pro show, nagrado za odličnost revije Print, mednarodno nagrado za oblikovanje How in nagradi Communication Arts Illustration Annuals in American Illustration Annuals. Letos je prejel tudi prestižno nagrado Gold Cube, ki jo podeljuje newyorški Art Director's Club. Je eden najpomembnejših ilustratorjev svoje generacije.
Emiliano Ponzi je posebej spreten pri iskanju vizualnih metafor, ki učinkujejo na bralca. Figuralika v njegovih ilustracijah je univerzalna, ne da bi bila generična, in kot vsi dobri ilustratorji je vsestranski. Emiliano trdo dela. Svojim naročnikom pošlje več različic, več kot je potrebno za naročilo, in po navadi so vse primerne za objavo. Ni domišljav, pa tudi negotov ne, zgolj predan iskanju najboljše možne rešitve.
Ilustracija, dobra ilustracija torej, obstaja na robu umetnosti in posla. Lahko nastane kot naročilo za publikacijo, vendarle pa, če je dobra, preseže spone založništva in se dotakne bralca. Kot pravi Bruno Munari, "oblikovalec je umetnik današnjega časa, a ne zato, ker je genij, pač pa zato, ker deluje na način, ki na novo vzpostavlja stik med umetnostjo in javnostjo, ker je skromen in ker se odzove na katerokoli zahtevo družbe, v kateri živi " To bi lahko zapisali tudi za Emiliana Ponzija.

Nicholas Blechman, art direktor priloge Book Review pri New York Timesu

Odprtje razstave bo v četrtek, 14. novembra 2013, ob 20. uri. Razstava bo na ogled do 16. januarja 2014, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure.

Selektor in organizator razstave je Emzin, Zavod za kreativno produkcijo, Metelkova ulica 6, Ljubljana. Kontaktna oseba: Jasna Rackov, telefon: 01 430 35 44, 031 685 067. Emzin podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več o razstavi