NLB z nakupom Sberbank banke d.d. strankam zagotovila nemoteno poslovanje in poskrbela za stabilnost bančnega sektorja

1. marec 2022

V negotovih okoliščinah, ki so jih zaradi ukrepov proti matični banki najostreje občutile stranke Sberbank, se je Nova Ljubljanska banka d.d. kot sistemska institucija odgovorno in odločno odzvala na nenaden izziv za finančno stabilnost slovenskega bančnega sektorja ter z Enotnim odborom za reševanje po vsega nekaj dneh sklenila kupoprodajno pogodbo za pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v Sberbank banki d.d. Slovenija (v nadaljevanju Sberbank). NLB je Banko Slovenije tako podprla pri zagotavljanju finančne stabilnosti slovenskega bančnega sektorja, strankam Sberbank pa omogočila dostop do sredstev na računih in nemoteno poslovanje.  

»S trdnim kapitalskim in likvidnostnim položajem ter po izjemnih poslovnih rezultatih z 236,4 milijona evrov dobička v letu 2021, se je NLB kot sistemska institucija odgovorno in odločno odzvala na nenaden izziv za finančno stabilnost slovenskega bančnega sektorja ter z Enotnim odborom za reševanje podpisala pogodbo za prenos lastniškega deleža ter s tem sredstev, obveznosti in strank Sberbanke. S tem smo strankam, ki so se zaradi ukrepov znašle v težkem položaju, zagotovili hitro in učinkovito rešitev,« je ob sklenitvi transakcije pojasnil predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. »Sberbank d.d. bo tako dobila močnega lastnika, ki bo s svojim kapitalom in strokovnostjo zagotavljal nemoteno poslovanje, zato ne banki ne strankam v teh napetih in negotovih časih ni več treba skrbeti,« je poudaril.

Poslovanje strank Sberbank nemoteno, prenos računov ni potreben

Z vstopom NLB v lastništvo Sberbank se sprostijo omejitve za poslovanje, ki so veljale zadnje dni. To pomeni, da:

  • bodo poslovalnice Sberbank v sredo, 2. marca, odprle svoja vrata in poslovale po običajnem urniku
  • vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni
  • bodo lahko stranke, tako občani kot podjetja, nemoteno poslovale in opravljale vse bančne storitve
  • omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne doma ne v tujini ne bo več
  • omejitve na znesek 400 evrov pri dvigovanju gotovine ne bo več
  • še več: stranke Sberbank bodo lahko že jutri gotovino brez provizije dvigovale na vseh bankomatih NLB v Sloveniji. 

Ker se je torej poslovanje Sberbank s prihodom NLB kot novega, strateškega lastnika stabiliziralo, poudarjamo, da odpiranje računov na drugih bankah in prenašanje poslovanja ni potrebno in prosimo vse delodajalce in institucije, ki so stranke Sberbank pozivale k prenosu na druge banke, da tega ne počnejo več. S tem, ko je postala članica NLB Skupine, je namreč Sberbank d.d. deležna stabilnosti in močnega zaledja, stranke Sberbank pa vseh koristi in prednosti, ki jih takšno partnerstvo prinaša.

»Naš ključni namen je bilo strankam omogočiti in zagotoviti nemoteno poslovanje, kar nam je uspelo. Zdaj pa je čas za naslednje korake,« je še dodal predsednik uprave NLB in pojasnil: »Naša želja je, da banko čim prej integriramo v sistem NLB Skupine. Prvi korak v to smer bo narejen že jutri z začetkom postopka spremembe imena, postopoma pa bo sledilo tudi širjenje ponudbe in prilagajanje bančnih rešitev – vse za to, da bi našim novim strankam kar najhitreje zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in jim tudi tako sporočili: dobrodošli v NLB Skupini!«

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!