Mestna kartica CeKR bo med najbolj naprednimi v Evropi

14. februar 2024

V sodelovanju z Mestno občino Kranj smo predstavili, kako po dobrem letu intenzivnega razvoja napreduje uresničevanje vizije mestne kartice CeKR. Takšne kartice v Sloveniji še ni in ko bo zaživela z vsemi funkcionalnostmi, bo tudi med bolj naprednimi karticami v Evropi.

Mestna kartica, ki zmore veliko več

Mestno kartico NLB razvija v sodelovanju z Mestno občino Kranj in skupaj s partnerji – Viso in podjetji Bankart, Rekono, Avera in Ridango. Kartica Mestne občine Kranj z imenom CeKR poleg identifikacije uporabnika omogoča plačevanje storitev in blaga kjer koli po svetu ali po spletu. Gre za predplačniško plačilno kartico, ki je osnovana na mednarodnem plačilnem sistemu Visa. Mestna kartica ima svežo grafično podobo. Na kartici so prikazane nekatere ključne geografske in arhitekturne značilnosti Kranja. Mestna kartica pa je prilagojena tudi za uporabo slepim in slabovidnim osebam.

»Sprva bi se želel zahvaliti Mestni občini Kranj za njihovo zaupanje, ob tem pa bi jim tudi čestital za njihovo vizionarstvo na področju digitalne preobrazbe. Približujemo se zaključku zahtevnega projekta, ki ga lahko uspešno izvajamo zgolj s pomočjo naših partnerjev, zaradi česar bi se jim želel posebej zahvaliti za dosedanje sodelovanje. Prepričan sem, da bo kartica CeKR prebivalcem in obiskovalcem Kranja še dodatno približala uporabo javne infrastrukture, pa naj gre za javni avtobusni prevoz, najem električnih koles in električnih avtomobilov, plačilo parkirnine ali uporabo knjižnic,« je povedal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, ter dodal: »Ambicija NLB Skupine je, da bi tovrstno rešitev prevzeli tudi v ostalih slovenskih občinah in celo izven meja Slovenije, torej tudi drugod po regiji, kjer deluje NLB Skupina.«
»Delamo nekaj velikega in edinstvenega. Veliko se bomo naučili iz tega in verjamem, da bo naš model lahko vzor tudi za druge občine in mesta, tudi izven Slovenije. Nedavno so na razpravi v organizaciji Veleposlaništva ZDA v Sloveniji in družbe Visa ocenili, da je kranjski projekt pametne kartice edinstven v Evropi in eden redkih tako ambicioznih na svetu. In kdor orje ledino, mora biti pripravljen tudi na številne izzive. Ti so seveda bili in verjetno še bodo. A uspelo nam je postaviti trdno ogrodje kartice, na katerega lahko zdaj začnemo nanašati vsebino. Plačilna in identifikacijska funkcija gladko delujeta, trenutno za nekaj mestnih storitev trenutno še poteka povezovanje v CeKR sistem, pri drugih pa smo že pri koncu, ker že poteka vgrajevanje terminalov. Ko v sistem mestne kartice povežemo najbolj uporabljane mestne storitve, jo bomo najprej ponudili Kranjčankam in Kranjčanom. Načrtujemo, da bo prispela skupaj s pomladjo,« je povedal Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

V sinergiji z digitalno platformo

Obe ključni funkcionalnosti kartice – plačilno in identifikacijsko – bosta povezani še v digitalno platformo »Pametni Kranj«. Poleg upravljanja kartice CeKR (nalaganje sredstev, spremljanje stanja bonitetnega programa, aktualne ponudbe …), so tam na voljo tudi različne informacije, na primer, o stanju okolja in dogajanju v Kranju, vozni redi, podatki o razpoložljivosti mestnih koles, prostih mestih na parkiriščih, orodja za načrtovanje (trajnostnih) poti, omogočala bo tudi učinkovito dvosmerno komunikacijo mestna uprava–občani, dodajali pa ji bodo, tako kot mestni kartici, še nove vsebine in funkcionalnosti.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!