Pozor: lažna SMS sporočila v imenu banke

18. julij 2023

Prevaranti, ki poskušajo pridobiti zaupne osebne podatke, so znova na delu. Zaznali smo, da pošiljajo lažna SMS sporočila, s katerimi vas želijo zavesti, da je vaš račun omejen. Poudarjamo, da gre za poskus prevare in da banka nikoli ne poziva k pošiljanju osebnih podatkov prek elektronskih sporočil.

S klikom na priloženo spletno povezavo vas želijo preusmeriti na lažno NLB spletno stran na kateri od vas zahtevajo vnos zaupnih osebnih podatkov. Tako pridobljene podatke nato zlorabijo za izvrševanje nepooblaščenih plačilnih transakcij, ki bremenijo vaš bančni računNa takšna SMS sporočila se ne odzovite in jih enostavno izbrišite

Opozarjamo, da gre za poskus prevare!  

V primeru, da prejmete e-sporočilo ali SMS sporočilo, ki vsebuje povezavo na spletno stran, na kateri od vas zahtevajo vnos osebnih podatkov oz. varnostnih elementov (uporabniško ime, geslo, enkratno geslo OTP, številka plačilne kartice, CVC koda), ne kliknite na povezavo in ne vpisujte svojih podatkov. Še posebej bodite pozorni, če v sporočilu od vas zahtevajo takojšen oz. čimprejšnji odziv in v primerih, da sporočilo ni posledica vaših predhodnih aktivnosti (npr. nakupa, plačila računa ipd.).

Priporočamo, da do spletne banke dostopate preko spletnega portala https://www.nlb.si, oziroma da povezavo za dostop do spletne banke sami vpišite v spletni brskalnik. Plačila s kartico izvajajte le na zaupanja vrednih oz. preverjenih spletnih straneh trgovcev, katerih spletni naslov vpišite sami.

Če ste svoje osebne podatke oz. varnostne elemente že vnesli na lažno oz. sumljivo spletno stran, svetujemo, da s pomočjo bančnih strokovnjakov NLB Kontaktnega centra prek video klica ali telefonskega klica na številko (01) 477 20 00 blokirate uporabo elektronskega bančništva.

Konkreten primer lažnega SMS spoorčila:

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!