Lesket ujetih trenutkov

Retrospektivna razstava fotografij fotografskega mojstra Boža Štajerja

6. 12. 2017 – 29. 2. 2018

Retrospektivna razstava ob petdeseti obletnici smrti fotografskega mojstra Boža Štajerja (1910–1967) z izbranimi fotografijami orisuje bogato zapuščino enaindvajset tisoč negativov, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.


Pravzaprav ni fotografske zvrsti, v kateri se Božo Štajer ni preizkusil: preizkusil se je tako v dokumentarni, reportažni, modni in reklamni fotografiji kot fotografiji filma in filmskih snemanj iz obdobja delovanja pri podjetju Triglav film (1948–1963). Bogato ohranjen je tudi opus fotografij za najrazličnejše naročnike – kiparje, muzeje – ki so fotografije potrebovali za kataloge in druge dokumentarne in razstavne namene. Svoje znanje fotografije je Božo Štajer namenjal tudi avtorski fotografiji, ki se ji je posvečal v svojem prostem času in za katero mu je bila najljubši motiv hči Jana.

Razstava Lesket ujetih trenutkov prikazuje bogato fotografovo zapuščino.

Širši javnosti se tako predstavljajo izbrane fotografije filmskih prizorov in fotografije, posnete med snemanjem kar osmih slovenskih filmskih uspešnic: Na svoji zemlji (1948), Svet na Kajžarju (1952), Ne čakaj na maj (1957), Dobro morje (1958), X-25 javlja (1960), Nočni izlet (1961), Tistega lepega dne (1962) in Srečno, Kekec (1963). Dodatno se predstavlja še nekaj izstopajočih vsebinskih sklopov fotografij, ki podrobneje orisujejo delo in delovanje fotografa. Izjemna je tako serija fotografij Sečoveljskih solin, serija moških, ženskih in otroških portretov. V svoj fotografski objektiv je tako fotograf ujel tudi sabljača Rudolfa Cvetka, prvega slovenskega dobitnika olimpijske medalje. Svoj sklop pa predstavljajo tudi fotografije, ki nam pričarajo večini redko zaznano podobo slovenske prestolnice Ljubljane. Cilj razstave je širšo javnost opozoriti na zapuščino zares izjemnega fotografskega mojstra, obenem pa se pokloniti opusu, ki ga je v dvajsetih letih svojega poklicnega udejstvovanja za vedno zabeležil s svojo fotografsko kamero.

Več o razstavi

Sporočilo za javnost

VAS ZANIMA UMETNOST?


 

Naročite se na naša sporočila

KONTAKT


Matko Mioč
E : matko.mioc@nlb.si

NLB GALERIJA AVLA


Trg republike 2, SI-1520 Ljubljana
Odpiralni čas
 

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!