V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja

8. 3. – 20. 4. 2017

Arhitekturna razstava »V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja«, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja in ponuja priložnost, da iz bogatega arhitekturnega opusa 20. stoletja izpostavimo tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar zato nič manj pomembna, kakovostna in večplastna.


Razstava se tematsko vklaplja med aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women), ki na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti poteka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta z namenom strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalne domene moških poklicev.  

Prva v vrsti razstav je posvečena pionirkam, prvim predvojnim in povojnim generacijam arhitektk, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa. Bile so neme spremljevalke v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, tako da je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji prenekatere slovenske arhitekturne mojstrovine, od Plečnikovih tržnic do Ravnikarjevega Trga republike. Že tako zaradi družbenih predsodkov omejene zgolj na nekatera področja arhitekturnega ustvarjanja, kot so risanje načrtov, parkovne zasnove, notranja oprema in industrijsko oblikovanje, urbanizem, le redko tudi javna in individualna gradnja, so bile največkrat primorane svoje delovanje še dodatno omejiti, če so si ustvarile družino.

Izbrana dela tako predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve prvih generacij slovenskih arhitektk, ki jih je, upoštevajoč čas, razmere in vlogo ženske v času nastanka, treba gledati in ocenjevati z drugačnimi merili kot sicer. Razstava je zasnovana večplastno, s poudarkom na kakovosti del in kompleksnosti ideje, ter razkriva ustvarjalno moč posameznih avtoric. Predstavljena so dela desetih arhitektk, od prvih predvojnih diplomantk Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika, do prve povojne generacije arhitektk, ki so študij zaključile tudi pri Edvardu Ravnikarju in Edu Mihevcu.


Koncept razstave: Center arhitekture Slovenije in Helena Seražin

Avtorice besedil: Alenka Di Battista, Polona Filipič, Larisa Kazić, Špela Kuhar, Martina Malešič, Katarina Mohar, Helena Seražin, Eva Simonič, Barbara Viki Šubic
Jezikovni pregled: Alenka Klemenc, Jelka Mohorič
Prevod: Katarina Mohar, Jelka Mohorič
Oblikovanje razstave: Andrej Furlan
Avtorji fotografij: Polona Mlakar Baldasin, Andrej Furlan, Katarina Mohar, Helena Seražin, Eva Simonič, Janez Kališnik
Viri slikovnega gradiva: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, osebna zapuščina Dušane Šantel Kanoni, zapuščina Gizele Šuklje, zasebni arhiv družine Ivanšek, zasebni arhiv Branke Tancig Novak, zasebni arhiv Majde Dobravec Lajovic, zasebni arhiv Maje Kržišnik, zasebni arhiv družine Vehovar, zasebni arhiv Sete Mušič, Evidentiranje in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945–70 (http://www.evidenca.org), UIFS ZRC SAZU

Partnerji: Center arhitekture Slovenije, UIFS ZRC SAZU, DESSA               

Več o razstavi

Sporočilo za javnost


Zloženka

VAS ZANIMA UMETNOST?


 

Naročite se na naša sporočila

KONTAKT


Fortunata Polenšek
E : fortunata.polensek@nlb.si

NLB GALERIJA AVLA


Trg republike 2, SI-1520 Ljubljana
Odprto:
vsak delovnik od 8. do 18. ure