NLB Podkasti

V NLB z veseljem delimo svoje znanje in izkušnje. Še posebej ponosni pa smo, ko lahko skupaj s strankami predstavimo uspešne poslovne zgodbe, ki so jih stranke dosegle tudi z našo podporo. V NLB podkastih, ki jih pripravljamo v sodelovanju z GZS, bodo strokovnjaki NLB skupaj z našimi strankami podajali poslovne nasvete vse od zagotavljanja ustrezne likvidnosti podjetja, pa do projektnega in zelenega financiranja.

Če bomo z našimi zgodbami in poslovnimi nasveti spodbudili nove poslovne ideje, ali pa če vam bomo zgolj predstavili navdihujočo zgodbo, smo dosegli svoj namen.


Odkup terjatev: večja likvidnost, manjše tveganje

Trije ključni razlogi, zakaj se odločiti za odkup terjatev: omogoča hitri dostop do likvidnih sredstev, vpliva na izboljšane kazalnike v bilanci podjetja in znižuje tveganje neplačil.

V NLB svetujemo, da ko gre za nove kupce, ali nove trge, ali dolgoročne oziroma specifične pogodbe, stranka vključi banko že na začetku procesa. O tem se je Sebastjan Šik pogovarjal z Mojco Plešec, vodjo oddelka Odkupi terjatev pri NLB in Aljažem Filipičem, direktorjem podjetja Marex. V debati pa so predstavili tudi ostale mehanizme zagotavljanja likvidnosti. 
Podkast je bil posnet v studiu GZS.


Bančne garancije: vrste in razlike

Velika večina slovenskih podjetij je izvozno usmerjenih in pri poslu se večkrat srečujejo s potrebo po zavarovanju določenih tveganj. Instrumentov, ki so na voljo, je veliko, od zavarovanja izvoza, akreditivov, jamstev in podobno.

Prav tako je veliko razlik med posameznimi državami, trgi, zato se je za podrobnejše informacije najbolje obrniti na bančnega strokovnjaka, kot je gostja podkaska, Polona Žižmund, namestnica direktorice trgovinskega bančništva in vodja garancijskega oddelka v NLB. V studiu GZS ji dela družbo Mojca Lampret Kričej, pomočnica direktorja za področje financ v podjetju Brinox, ki ima z bančnimi garancijami dolgoletne izkušnje. So izbrani dobavitelj procesne opreme in sistemov za sedem izmed TOP 10 najboljših globalnih farmacevtskih korporacij in najpogosteje uporabljajo zavarovanje izvoza. Pogovor je vodil Sebastjan Šik. Podkast je posnet v studiu GZS.


Zakaj slovenska podjetja relativno malo investirajo? Pomanjkanje ambicij ali idej?

V podkastu, ki smo ga pripravili v sodelovanju z GZS, ugotavljamo, da so slovenska podjetja pri investicijah nekoliko zadržana in manj drzna, kot njihovi evropski konkurenti. Razlog je v pomanjkanju kadrov na trgu, prepočasnem umeščanju v prostor, pa tudi v dejstvu, da se številna družinska podjetja trenutno bolj posvečajo prenosu podjetja na novo generacijo, kot pa dolgoročnemu načrtovanju. Stanje v regiji, predvsem v Srbiji, pa je drugačno, ugotavljata oba sogovornika,: član uprave NLB Andrej Lasič, pristojen za korporativno in investicijsko bančništvo, in glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

Povezane vsebine:

Sporočila za javnost
 

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!