Za še varnejše dvigovanje gotovine še več brezstičnih NLB Bankomatov

8. oktober 2018

Brezstične kartice so hitro postale del vsakdana, še hitreje pa smo se navadili, da jih ob plačilu nakupa ali storitve ne izročamo več v roke prodajalcem ali natakarjem. S tem sami povečamo stopnjo varnosti, ki jo brezstične kartice prinašajo, še višjo stopnjo varnosti pa zagotavljajo brezstični bankomati, ki ne morejo požreti kartice, so »imuni« na skimminge, delujejo pa še hitreje  – le s približanjem kartice na označeno polje.

Število brezstičnih bankomatov vse bolj narašča. Po Sloveniji imamo trenutno že 242 brezstičnih oziroma NFC bankomatov, kar pomeni, da je že skoraj vsak drugi NLB Bankomat brezstičen, mreža pa se kljub temu še naprej posodablja. S tem se povečuje tudi stopnja varnosti. Brezstična transakcija je namreč bolj varna, saj imetnik svoje kartice ne izpusti iz roke, ampak jo čitalcu zgolj približa na 2-3 centimetre. V času od uvedbe tovrstnega poslovanja v NLB še nismo zaznali zlorab kraje podatkov, ki bi bile posledica skimminga.

Po tem, ko imetnik kartice slednjo približa označenemu polju, ne glede na višino zneska, vtipka svojo PIN številko. Čeprav je že samo po sebi umevno, da gotovino vzamemo iz bankomata, se lahko hitro zgodi, da jo pozabimo, zato je na to treba še posebej paziti!  

Poleg brezstičnih transakcij lahko preverite še stanje na vaših računih, ostale storitve pa tudi na brezstičnih bankomatih potekajo stično. Takšno je denimo plačevanje položnic, ki pa je z brezstičnimi bankomati enostavnejše. Kartico vstavite v bankomat, obrazec položnice s QR kodo pa samo približate skenerju na približno 3 cm in položnica bo že plačana.

Kje se brezstični NLB bankomati že nahajajo in kateri je vam najbližji, lahko poiščete na našem zemljevidu bankomatov ali si ogledate v spodnjem videu.

Preberite si tudi, kaj narediti, kadar se zaplete na bankomatih. 

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!