Konec leta bo do najmlajših priskakljala Žogica marogica!

2. december 2020

Za čarobnejši zaključek leta NLB vsem otrokom, tudi gluhim in naglušnim, prijazno podarja virtualni ogled lutkovne predstave Žogica marogica Lutkovnega gledališča Ljubljana.


Da pa bodo lahko v lutkah uživali prav vsi, tudi gluhi in naglušni otroci, je NLB v okviru pobude Gledališki tolmač, ki jo že drugo leto zapored omogoča v sodelovanju z Društvom gluhih in naglušnih Ljubljana, poskrbela, da je uprizoritev tolmačena v slovenski znakovni jezik.

Približevanje gledališča vsem generacijam je izredno pomembno. In čeprav je lutkovna predstava Žogica marogica v prvi vrsti namenjena otrokom, bodo v njej lahko (ponovno) uživali tudi mamice in očki, babice in dedki, pa tete in strici. Če so odri gledališč trenutno zaprti, jih z nekaj iznajdljivosti in dobre volje lahko vseeno odpremo, zato prisrčno vabljeni na ogled predstave, ki jo najdete spodaj (predstava bo na ogled vse do 20. 1. 2021).

Po koncu predstave pa vas vabimo tudi k ogledu serije Mala šola znakovnega jezika, ki je prav tako nastala v okviru pobude Gledališki tolmač - z željo slišečim olajšati osnovno sporazumevanje z gluhimi ter prispevati k boljši integraciji gluhih v svet slišečih.

»Zelo sem vesel, da lahko gluhi v okviru pobude Gledališki tolmač spremljamo gledališke predstave v znakovnem jeziku. V času moje mladosti nismo imeli te možnosti, gledališke predstave so bile za nas gluhe nekaj, česar nismo razumeli in nam je bilo nedostopno. Zato sedaj, ko v gledališču spremljam predstavo, pa naj bo to lutkovna predstava za otroke ali predstava za odrasle, se vedno naježim, preplavijo me močni občutki. Zdaj lahko prvič spremljam in razumem, kaj se dogaja na odru. To je resnično neprecenljivo. Z vključitvijo tolmačev znakovnega jezika v gledališča se je začelo dogajati nekaj izjemnega. Dve kulturi, kultura gluhih in kultura slišečih sta se začeli zbliževati. Z znakovnim jezikom je v gledališče prišla kultura gluhih in prek znakovnega jezika smo gluhi dobili dostop do kulture slišečih. Ne morem dovolj naglasiti, kako zelo je to pomembno za nas vse in morda še posebej za gluhe otroke. Zato zelo cenimo podporo NLB, agencije Grey in vseh tolmačk in tolmačev, ki se močno trudijo, da predstave zaživijo tudi v znakovnem jeziku. Vsem zato izrekam zahvalo. V teh negotovih časih bo predstava Žogica Marogica gotovo polepšala praznične dni tako gluhim, naglušnim in tudi slišečim otrokom, ki si jo bodo ogledali,« strne svoje občutke ob predstavi Žogica Marogica v znakovnem jeziku predsednik Društva gluhih in naglušnih Ljubljana,  Gorazd Orešnik.
Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!