NK Peca: šport pomaga vzgajati prave vrednote

V Nogometnem klubu Peca (NK Peca) iz Črne na Koroškem vedo, da lahko za otroke storijo veliko več kot le to, da jih naučijo brcati žogo. S športnim udejstvovanjem od zgodnjih let otrokom pomagajo privzgojiti zdrav življenjski slog in vrednote, da bodo odrasli v osebe, pripravljene na življenje, ki sledi. Smelo zastavljene cilje bodo lahko uresničevali tudi s pomočjo projekta Šport mladih, ki smo ga v NLB zasnovali z namenom podpreti delo z mladimi na področju športa po vsej Sloveniji.


Vzgoja otrok je velik izziv. Kako otroka pripraviti na življenje in poskrbeti, da bo odrasel v zrelo, odgovorno osebo, je v današnji dobi, ko splet in družbena omrežja v veliki meri oblikujejo njegov sistem vrednot ter ga priklenejo pred zaslone, morda težje kot kadar koli do zdaj.

Glede na podatke iz Resolucije o Nacionalnem programu športa so posledice novega življenjskega sloga otrok in mladine že vidne. Povečuje se delež prekomerno težkih otrok, predvsem od 8. do 13. leta starosti, slabšajo se tudi funkcionalni kazalniki aerobne vzdržljivosti otrok in mladine. Iz resolucije je razvidno, da financiranje športnih dejavnosti z leti upada, zato je vsaka podpora zasebnih družb izredno pomembna. Večina teh sredstev se steka v panoge, katerih priljubljenost zagotavlja veliko medijsko odmevnost, otroški in mladinski šport pa pogosto ostajata finančno podhranjena.

Najbolj pa se obrestuje ravno delo z mladimi, ki ga izvajajo manjši športni klubi – in to ne le zaradi odkrivanja in razvijanja športnih talentov, ki bodo nekoč postali vrhunski športniki, ampak predvsem zaradi njihove vloge pri vzgoji otrok in njihovih prizadevanj v športu povezati širše okolje. Z zdravim življenjskim slogom in vrednotami, ki jih otroci dobijo v športu, bodo odrasli v posameznike, ki bodo prispevali k razvoju družbe.

To smo odkrivali tudi ob obisku NK Peca, enega od športnih klubov v okviru projekta Šport mladih. Kot nam je povedal vodja mlajših selekcij in vodja projekta Zdrava Črna Jure Lesjak, je podpora, ki jo klub dobi, zanje zelo pomembna, razveselil pa se je tudi same prijave na razpis: »Vesel sem bil, da smo lahko predstavili stvari, ki jih delamo, ob izpolnjevanju vprašalnika pa smo bili tudi prisiljeni razmisliti, kaj nam klub sploh pomeni.«

   

Več kot nogomet

NK Peca je klub z bogato zgodovino. »Ustanovljen je bil leta 1962, nogomet pa se je v Črni igral že pred 85 leti, začetki namreč segajo v leto 1934,« nam s ponosom razloži Jure. Poleg smučanja, po katerem Črno poznamo vsi Slovenci, je nogomet v kraju najpomembnejši šport, vendar v klubu svojo vlogo vidijo precej širše. So pomemben steber razvoja družbenega okolja. Ne želijo biti klub, v katerem se igra zgolj nogomet, poleg tega promovirajo zdrav način življenja, aktivno preživljanje prostega časa, pozitivne osebnostne lastnosti in družbeno odgovornost.

Pomen kluba Jure vidi v tem, da otrokom približa šport in vse, kar ukvarjanje z njim prinese: »Vemo, da ne morejo biti vsi otroci dobri v nogometu, lahko pa so dobri v teku, v košarki ali kateri koli drugi igri. Otrokom želimo ponuditi nekaj več in vsem ponuditi možnost sodelovanja, tudi prek drugih športnih zvrsti.«

Tako so začeli s projektom Zdrava Črna, ki je namenjen najširši populaciji, pri čemer poudarek ni na nogometu, ampak na promoviranju zdravega načina življenja, vzgajanju vrednot, uvajanju reda in discipline ter postavljanju in izpolnjevanju ciljev. »Otroke skušamo naučiti, da je nogomet sicer resna zadeva, a hkrati le igra. Po vsaki tekmi, ne glede na to, ali smo zmagali ali smo bili poraženi, je treba nasprotniku stisniti roko in si reči 'danes smo izgubili, naslednjič bomo zmagali',« Jure predstavi vrednote, ki jih gojijo v NK Peca.


Jure Lesjak

»Tekme so res boj ene ekipe proti drugi, se pa na koncu končajo kot prijateljstvo. Ta koncept skušamo predstaviti otrokom, saj ga bodo potrebovali tudi na drugih življenjskih področjih, ne samo v športu. Spoznati morajo, da gredo stvari v življenju tako navzdol kot navzgor ter da je treba za uspeh trdo delati in se boriti.«

Športne urice tudi za starše

Za šport so navdušili velik delež šolajočih otrok, saj je kar četrtina takih, ki vadijo v klubu. Želijo pa si, da bi se v promocijo športa in zdravega načina življenja bolj aktivno vključili tudi starši. »Starši so največji zgled otrokom in so tisti, ki otroke pripeljejo na trening,« razmišlja Jure in doda: »Vemo, da je marsikomu po napornem dnevu včasih najlažje dati otroku v roke telefon ali ga posesti pred televizijo. Naša naloga pa je, da otroke spravimo stran od naprav na nogometno igrišče.« Starše tako v okviru Športnih uric vabijo, da se pridružijo vadbi in tudi z zgledom vplivajo na odnos otrok do športa, veliko pa naredijo tudi zase. Tako so jih uspeli pritegniti že veliko.

    

Največ je vredno, če pridemo domov s pokalom

Telefoni in tablice so med treningi v NK Peca prepovedani, Jure od tega ne odstopa: »Brez izjem. Če pustim enemu, moram vsem. Mislim, da je pri teh stvareh treba biti strog in dosleden.« Kot pravi, so pravila vedenja jasna, otroci jih sprejemajo in večjih težav na treningih nimajo: »Seveda pride tudi do kakšnega spora ali nesporazuma, a del športne kulture je, da napako priznamo in se znamo tudi opravičiti. Napake delamo vsi.«

Tak pristop vzpostavi zdrave odnose v skupini, ne kaznovanje, ki ga Jure ne odobrava, saj meni, da s tem le izgubi otroke in pokaže, da ni kos situaciji. Otroci, ki se udeležujejo treningov, občasno dobijo tudi darila. »Otroci se razveselijo novih dresov, bidonov, največ pa jim pomeni, če pridemo domov s pokalom. To je neverjetno. Ko se na turnirju uvrstimo v polfinale, že sprašujejo, ali bo organizator podelil štiri pokale ali tri, ker ponekod nagradijo tudi četrto mesto, kar pomeni zagotovljen pokal. To je za njih največja nagrada,« z nasmehom omeni Jure.

    

Učenje, kako pravilno razporediti denar

Mladi nogometaši imajo radi tudi turnirje, kot opaža Jure: »Hodimo v različne kraje po Sloveniji in tujini in za otroke je to enkratno doživetje. Mislim, da je to tista prava nagrada, ki jo v klubu lahko omogočimo mladim nogometašem: čim več izkušenj, čim več treningov, čim več igre, čim več tekem.« Večdnevna potovanja v tujino so za otroke dragocena priprava na življenje.


Jure Lesjak

»Otroci so pri tej starosti, torej 9 do 11 let, lahko že zelo samostojni. Na poti se naučijo tudi odgovornega ravnanja z denarjem. Vedo, da če imajo s seboj trideset evrov, je to vse, kar lahko zapravijo, in da je dobro ta denar pametno razporediti za celotno pot. Mi jim pri tem pomagamo in jih tudi skušamo naučiti, kaj je smiseln nakup in kaj ne.«

Te lekcije se najlažje naučijo, če so na poti sami, brez staršev. Če jih spremljajo starši, se hitro zgodi, da že prvi dan zapravijo vse, potem pa jih znajo pregovoriti za dodaten denar.

Trenerji so na poti precej strogi tudi glede zdrave prehrane: »Skušamo jih naučiti, da je nakup vode potreben, sladkarij pač ne. Tudi ko mi pripravljamo obroke, poskrbimo, da dobijo zdrav obrok in za dodatek sadje namesto sladice ali čokolade. Želimo, da šport povežejo tudi z zdravim načinom prehranjevanja.«

K priljubljenosti nogometa veliko pripomorejo tudi zvezdniki, kot sta Messi in Ronaldo, ki sta vzornika večine mladih nogometašev. Vendar vir otroškega občudovanja niso njuni bajni zaslužki, ampak spretnost in kakovost igre. Jure ugotavlja, da »si otroci želijo biti nogometaši zaradi nogometa in igre, ne pa zaradi slave in denarja«, kar pa je tista prava popotnica za življenje.

Podpiramo delo z mladimi na športnem področju

V okviru projekta Šport mladih podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na regionalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravem življenju ter predstavljajo pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih lahko dosegamo več. 

Preberite v Poročilu o družbeni odgovornosti

Marec, 2019

Podobne vsebine

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!