Vključevanje gluhih v svet slišečih

Premalo se zavedamo, da se gluhi pogosto srečujejo z oteženim dostopom do storitev, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju, pa tudi pri dostopu do kulturnih in drugih vsebin. Pomemben korak k boljšemu vključevanju gluhih in naglušnih v svet slišečih so v Društvu gluhih in naglušnih Ljubljana ob naši podpori naredili letos spomladi s pobudo Gledališki tolmač. V prvem sklopu pobude si je 12 predstav s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik ogledalo več kot 50 % gluhih, med njimi tudi otroci. Iskreni in navdušeni odzivi udeležencev predstav so nas močno razveselili, zato pobudo še naprej ponosno podpiramo in načrtujemo dodatne aktivnosti.

Za večjo vključenosti gluhih in naglušnih v svet slišečih smo jim kot edina banka v Sloveniji omogočili lažje opravljanje osnovnih bančnih opravil preko video klica. Naklonjeni odzivi uporabnikov na novo storitev so v nadaljevanju botrovali še k odločitvi o organizaciji delavnic finančnega opismenjevanja s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik, na kateri so gluhi in naglušni prejeli dragocene nasvete za spoprijemanje z vsakodnevnimi, pa tudi z nepričakovanimi finančnimi izzivi. Na našo pobudo pa bo marketinško-komunikacijska konferenca Sempl prvič dostopna tudi gluhim in naglušnim, saj bo vseh 20 predavanj na glavnem odru tolmačenih v znakovni jezik.

Namen pobude Gledališki tolmač ni le približati slovenskih gledališč gluhim, ampak tudi ozaveščati slišeče prebivalstvo o pomenu socialne vključenosti gluhih.

Zadnje objave

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!