Ping pong klub Rakek: Le s trdim delom do vrhunskih rezultatov

Otroci, ki živijo v manjših krajih, so pogosto, predvsem v zimskem času, prikrajšani za športne dejavnosti. Pomen manjših športnih klubov, ki na vrhunski ravni delajo z mladimi v lokalnem okolju, je zato neprecenljiv. Tega se zavedajo na Rakeku, kjer že več kot petdeset let prisegajo na namizni tenis. Ponuditi mladim možnosti za zdrav življenjski razvoj in spodbujati mlade športnike po vsej Sloveniji, da v športu dosegajo še več, pa je tudi to, za kar si prizadevamo v okviru projekta Šport mladih, zato podpiramo lokalne športne klube, ki aktivno delajo z mladimi, med njimi tudi Ping pong klub Rakek.


V stavbi sredi Rakeka, v neposredni bližini osnovne šole, se nahaja stara telovadnica. V njej dan za dnem že petdeset let odmevajo udarci loparjev in poskakujejo žogice za namizni tenis. Tu domuje Ping pong klub Rakek, eno izmed športnih zatočišč, ki jih lahko najdete v tem delu Slovenije. »Seveda lahko, tako kot v vsakem malo večjem kraju, tudi v našem koncu najdete nogometni klub. To pa je bolj ali manj vse. Če se želijo otroci skozi celo leto ukvarjati s športnimi aktivnostmi, smo poleg kegljaškega kluba iz Cerknice skoraj edina možnost,« nam pove Darijan Vizjak, dolgoletni trener in igralec kluba. Namizni tenis so začeli v Rakeku igrati že med obema svetovnima vojnama, tekmovanj pa so se začeli udeleževati v okviru TVD Partizan pred več kot 50 leti. Ping pong klub Rakek, kot ga poznamo danes, je bil ustanovljen leta 1990.

   

Mladi igralci tenisa v Rakeku so kot velika družina

Ko smo jih obiskali na deževno petkovo popoldne, je po dvorani tekalo okoli deset otrok, ki se družijo na treningih in tudi zunaj njih. Videti so bili kot velika družina. In ko govorimo o družinah, vam bodo na Rakeku vsi, ki so blizu namiznemu tenisu, povedali, da je za dolgoletno uspešno delovanje kluba  poleg ostalih članov, predvsem staršev otrok  zaslužen Peter Kovšca, ustanovni član, dolgoletni trener, tajnik in trenutni predsednik.

V delo kluba sta tako ali drugače vpeti tudi hčerki gospoda Kovšce, Karla in Tjaša. »Oče že desetletja živi za ta klub,« pove Karla, ki je tudi sama vrsto let uspešno branila barve kluba in zanj celo osvojila prvo medaljo na članskem državnem prvenstvu. Pove nam, da je za nemoteno delovanje kluba pomembno tudi sodelovanje s šolo, ki izvaja vadbo namiznega tenisa v okviru interesnih dejavnosti. Tako se otroci spoznajo s tem športom in klub lažje vzdržuje širšo bazo igralcev.

    

Majhen športni klub težko najde sponzorje

Seveda ne gre brez podpore okolja, lokalne uprave in zasebnih podjetij, saj je za kakovostno delo treba zagotoviti pogoje. Največji strošek kluba je trener, ki je v klubu redno zaposlen. Ostale stroške predstavljajo še najemnina dvorane, štartnine, potni stroški in potrošni material. Sama oprema ni draga in za tekmovalce ne predstavlja večjega stroška.

Delno jim pomaga občina, ki zagotovi približno polovico potrebnih sredstev, ostalo morajo pridobiti sami, med drugim tudi z organizacijo tekmovanj, na katerih sodelujejo tako starši otok kot drugi člani. Poleg tega morajo poiskati sponzorje in donatorje, ki jih kljub dolgoletni tradiciji, velikem ugledu in dobrim rezultatom težko najdejo.

»Verjemite, za majhen kljub iz majhnega kraja je najti podpornike kar težko. Zato nam pomoč NLB v okviru projekta Šport mladih toliko več pomeni. Ne le materialna podpora, pomembna je celotna podpora, ki jo dobimo. Dejstvo, da smo uspeli na razpisu, vidimo tudi kot priznanje za to, da se trudimo športno življenje približati čim večjemu številu otrok. Vsaka taka pomoč da vsem, ki sodelujemo v klubu, nov zagon. Časi so težki in res si želim, da bi naš klub preživel, saj gre za res lepo športno zgodbo,« priznava Karla Kovšca

Namizni tenis je primeren šport za vsakogar

»V našem klubu si sicer želimo vrhunskih rezultatov, a to ni naš edini cilj. Želimo si predvsem, da imajo otroci iz našega kraja možnost za športno udejstvovanje. Poleg tega imamo v klubu tudi dva invalida. Marsikdo ne ve, a namizni tenis lahko na zavidljivo visoki ravni igrajo tudi osebe, ki so tako ali drugače ovirane. Eden izmed naših članov je na primer slep. Naš klub sprejme vsakogar, potem pa je od vsakega posameznika odvisno, koliko časa bo vztrajal. Tudi ljudje, ki nimajo izrazitega talenta, so s trdim delom in redno vadbo prišli na zavidljivo visoko raven in do odličnih rezultatov,« nam poslanstvo Ping pong kluba Rakek predstavi Karla Kovšca.

Mladi športniki že varčujejo za življenjske cilje

Po njenih stopinjah danes stopa njena hčerka Lina, ki zaključuje deveti razred osnovne šole. Lina nam zaupa, da trenira vsak dan. »Za šolo tako delam zjutraj pred poukom ali pa takoj po pouku, potem pa že sledi trening, za konec tedna pa so običajno tekmovanja. Prostega časa skorajda nimam,« pove brez obžalovanja.

Kot pravi, jo namizni tenis sprošča. V zadnjem letu je zelo napredovala in z uspehi se veča tudi želja po treningih. Seveda pa Lina, tako kot ostale najstnice, ne sanja samo o žogicah in loparjih. »Če bi imela veliko denarja, bi si kupila dober športni avto: teslo ali pa lamborghinija,« nam zaupa nadobudna 15-letnica z visokoletečimi željami.

Vendar, nekaj so sanje, nekaj pa resnični in otipljivi cilji. »Trenutno varčujem za jezikovni tečaj. Poleti bi namreč šla v Anglijo in privarčevan denar pride še kako prav,« razloži. Tudi njena nekaj let mlajša sestrična Kaja, s katero skupaj obiskujeta treninge in tekmovanja, je že uspela s pomočjo denarnih daril sorodnikov privarčevati za nove rolerje, pridno pa se polni tudi njen hranilnik.

   

Dobra osnova za življenje

Ne glede na to, kako visokoleteči so cilji otrok, jim namizni tenis zagotovo lahko pomaga do njihove uresničitve. »Da bi neposredno z namiznim tenisom v Sloveniji zaslužili veliko denarja, je seveda nemogoče,« pojasni trener Darijan Vizjak in doda, da aktivno ukvarjanje s športom vpliva na to, da so otroci bolje pripravljeni na življenjske izzive in jim privzgoji prave vrednote.


Darijan Vizjak

»Vsi vrhunski tekmovalci morajo znati izvrstno upravljati svoj čas, zaradi česar so pozneje v življenju zelo uspešni. Naši najboljši tekmovalci so v mesecu dni opravili tudi po 80 treningov, pa zaradi tega ni trpelo njihovo akademsko življenje. Celo nasprotno, lahko trdim, da so zaradi tega svoje obveznosti izpolnjevali bolje.«

Darijan Vizjak je že desetletja namiznemu tenisu predan z dušo in telesom. Kot pravi, sta Rakek in namizni tenis neločljivo povezana. »Prav v manjših krajih, kot je Rakek, se praviloma vzgojijo vrhunski igralci. Za namizni tenis namreč ne potrebuješ velikega kolektiva. Dovolj so že trije, štirje zanesenjaki in trdo delo in že so dosegljivi veliki uspehi.« V klubu trenutno deluje okoli osemdeset ljudi. V šoli na namizni tenis kot interesno dejavnost hodi tudi več kot dvajset otrok, iz posamezne generacije se za treniranje odločita dva ali trije.

Pozitiven vpliv športa na razvoj mladih potrdi tudi Tadej Urbas, oče najmlajšega, osemletnega Tima:


Tadej in Timo Urbas

»Sina spodbujam, saj sem bil tudi sam aktiven športnik in poznam prednosti, se pa Timo odloča sam, kdaj in kolikokrat bo šel na trening. Na srečo je  uspešen v šoli, tako da se mu treningi trikrat, štirikrat ali petkrat na teden ne poznajo v šoli. Je pa vsekakor koristno zanj, saj tako lahko kakovostno preživlja čas, sicer bi verjetno več časa posvečal telefonu.«

Da šport dobro vpliva na otroka, se pokaže tako pri Timovih gibalnih sposobnostih kot tudi pri drugih izkušnjah. Timov oče med drugim izpostavlja dobro organizacijo časa, kar kot športnik zagotovo moraš poznati. Šport ima sicer, po njegovih besedah, tudi socialno noto, saj na tekmovanjih spoznavaš nove ljudi in nove kraje. »Timo rad zmaguje, pripravil pa sem ga tudi na sprejemanje porazov. Letos, ko igra v skupini s starejšimi igralci, ga izgubljena igra ne razočara, ampak mu daje motivacijo in za naslednje leto ima že cilje, da bo zmagoval,« še zaključi Tadej Urbas.

Podpiramo delo z mladimi na športnem področju

V okviru projekta Šport mladih podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na regionalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih lahko dosegamo več. Več preberite v Poročilu o družbeni odgovornosti.

Poročilo o družbeni odgovornosti

Maj, 2019

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!