Nogometna šola Mura: »Želimo, da so otroci srečni, tudi če izgubijo«

Nogometno moštvo NŠ Mura je v Prekmurju blagovna znamka brez primere. To se začuti med tekmami prve nogometne lige, ko se na znamenitem stadionu Fazanerija v Murski Soboti za točke borijo igralci NŠ Mura. Po številu gledalcev Mura zaostaja le za Mariborom. Kot nam pove vodja nogometne šole Dominik Kovačič, je v prekmurski prestolnici ozračje ob pomembnejših tekmah naelektreno že kar nekaj ur pred prvim sodnikovim žvižgom. Ni presenetljivo, da so sanje večine tamkajšnjih otrok obleči črno-beli dres. Prvi korak do uresničitve je obisk nogometne šole, ki jo v okviru projekta Šport mladih podpiramo v NLB.


Da se na Fazaneriji v zadnjih letih plete prav posebna zgodba, boste začutili, če se do stadiona odpravite med tednom, ko tam po travi tečejo in žogo brcajo otroci, člani nogometne šole. Na igriščih je na desetine otrok, ob njih prav toliko staršev, vse skupaj nadzira in koordinira številno strokovno osebje. Večina jih je odetih v tradicionalni barvi kluba: črno in belo.

Vodja nogometne šole Dominik Kovačič nam pojasni, da je trenutno v šolo vpisanih 240 aktivnih otrok, razporejenih v 11 različnih starostnih selekcij. »Lahko bi rekel, da sodimo med bolj urejene klube v Sloveniji, seveda pa je vedno prostor za napredek. Želimo si zagotoviti stalno prisotnost dveh trenerjev v vseh selekcijah, kar je seveda povezano s sredstvi ter z razpoložljivostjo in kakovostjo trenerjev. Trenutno imamo 16 trenerjev, dva trenerja vratarjev in kondicijskega trenerja za selekcije U15, U17, U19. Imamo tudi trenerja, ki skrbi za motorične vsebine pri selekcijah od U10 do U14.«

V klubu vedno več otrok

Otroci prihajajo iz vsega Pomurja. Kot opaža Dominik, zanimanje za vadbo nogometa narašča, hkrati z uspehi članskega moštva. Teh je v zadnjih dveh letih res veliko, otroke pa si prizadevajo privabiti tudi drugače.


Dominik Kovačič, vodja nogometne šole

»V program nogometnega vrtca je bilo letos v šestih enotah vrtcev Murska Sobota vključenih kar 100 otrok. Ravno toliko otrok v starosti od 6 do 12 let se je udeležilo letošnjega poletnega tabora, ki smo ga v okviru projekta Šport mladih izvedli ob finančni pomoči NLB. Otrokom smo tako lahko poleg dveh treningov ponudili tudi druge vsebine, na primer ogled filma v kinu, obisk vojašnice, obiskali so nas gasilci in policisti, imeli smo predstavitev ameriškega nogometa ... Otrokom smo želeli približati trening nogometa in kot kaže, smo bili kar uspešni, saj se nam je pozneje pridružilo več kot deset otrok. Odlično so uspeli tudi naši odprti treningi.«

Medsebojno spoštovanje

Med tem, ko nas Dominik vodi po športnem kompleksu, srečamo skupino otrok, ki je ravnokar zaključila trening. Vsi pristopijo k njemu in mu stisnejo roko ter ga pozdravijo. »Imamo pravilo, da ko se otrok in trener prvič v dnevu srečata, si stisneta roko in se pozdravita. Gre za izkazovanje obojestranskega spoštovanja,« nam dogodek pojasni Dominik. Doda še, da želijo pri najmlajših članih šole predvsem ohraniti navdušenje, ki ga otroci gojijo do tega športa in razvijati gibalno vsestranost. »V nogometni šoli sledimo dvema splošnima ciljema: eden je razvoj nogometaša, kar pomeni, da želimo razviti njegov motorični in nogometni potencial, drugi cilj pa je razvoj osebnosti, da prek delovnih navad razvije odgovornost, spoštovanje, sistematičnost, komunikativnost, odprtost ... Ves proces mora temeljiti na podajanju teh vrednot,« opiše poslanstvo trenerjev.

Nogomet je ekipni šport

Darko Plej v NŠ Mura skrbi za selekcijo U11, v kateri je trenutno kar 26 razigranih otrok. Pove, da jih na treningih ne želijo prehitro obremenjevati z individualno in ekipno taktiko.


Darko Plej, trener

»Želimo, da se čim več igrajo in da ta šport vzljubijo, da se razvijajo in da pridobijo nogometno znanje. Naš cilj je zadovoljstvo otrok. Želimo si, da so srečni, tudi če izgubijo.«

Zanima nas, kako ohranja avtoriteto. »Trudim se, da začutijo, da sem njihov prijatelj, a da sem hkrati tisti, ki določa, kaj se sme in česa ne. Zdi se mi, da mi to dobro uspeva.« Kot pravi Darko, na igrišču nikoli ne dopušča napadalne kritike soigralcev: »Nogomet je ekipni šport. Ko se enkrat začne kritizirati soigralce, se ekipni duh hitro izgubi. Zato jim na vsaki tekmi in na vsakem treningu razložim, da je nogomet popravljanje napak soigralcev. Če bi bili vsi brez napak, nogomet ne bi bil več zanimiv.«

Na Dunaj po izkušnje

Med tistimi, ki jim znanje predaja Darko, je tudi Tristan Rantaša, katerega so ga za igranje nogometa navdušili njegovi trije bratje. Čeprav otroci pri tej starosti, po besedah trenerja, še nimajo določenih igralnih položajev, nam Tristan zaupa, da igra na položaju levega obrambnega igralca in da želi na tem položaju igrati ves čas.

Med ekipami, s katerimi se merijo na tekmah, najmočnejše tekmece vidi v vrstnikih iz Maribora in Olimpije. Motivacije za treninge mu nikoli ne zmanjka.


Tristan Rantaša, igralec selekcije U11

Ko ga povprašamo, kaj stori, če se mu na trening ne ljubi, nas le začudeno pogleda: »To se ne zgodi. Tudi če je slabo vreme. Vzamem vetrovko in pulover, če je mraz, še kapo in rokavice in grem.«

Posebna izkušnja zanj je bil obisk nogometnega turnirja na Dunaju, kjer so se pomerili z mladimi nogometaši iz slovitega portugalskega kluba Benfica ter spoznali vrstnike, ki svoje nogometno znanje nabirajo v svetovno znanih klubih, kot sta Juventus in Liverpool. »Po rezultatih se ne moremo meriti z njimi, vendar tako vidimo, kaj delajo najboljši in kaj nam manjka, da bi dosegli njihovo raven. Otroci z udeležbo na takem turnirju prejmejo predvsem neko pozitivno doživetje in izkušnje. Če si kateri od otrok tega ne more privoščiti, mu pomaga klub in mu pokrije del stroškov,« nam nekaj več o obisku Dunaja pove Domnik.

Glasni navijači

S pomočjo NLB so otroci iz NŠ Mura obiskali tudi tekmo med slovensko in poljsko nogometno reprezentanco v Ljubljani. Tam so bili med najbolj glasnimi navijači, ki so naše reprezentante pospremili do zmage, Tristan pa je imel še dodaten razlog za veselje. »Bili smo navdušeni. Jaz še najbolj, saj sem videl tudi Lewandowskega (igralec Bayerna op. p.),« pove z nasmeškom in iskrivimi očmi.

Podpiramo delo z mladimi na športnem področju

V okviru projekta Šport mladih podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki spodbujajo mlade h gibanju in aktivnemu življenju ter s svojo predanostjo pomembno prispevajo k razvoju zdrave in odgovorne družbe. Verjamemo namreč, da lahko s povezovanjem lokalnih skupnosti in vzgojo mladih poskrbimo za boljši jutri. Več preberite v Poročilu o družbeni odgovornosti.

Poročilo o družbeni odgovornosti

Oktober, 2019

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!